Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 11

Lietuvos totoriai siekia istorinio įamžinimo Vilniuje ir Trakuose

Lietuvos totorių bendruomenė siekia, kad buvusių šventovių vietose Vilniuje ir Trakuose būtų pastatyti memorialai. Šiuos planus totoriai šią savaitę pristatė Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui, susitikusiam su tautinių mažumų bendrijomis.
Totorių sabantujaus akimirkos
Totorių sabantujaus akimirkos / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuvos totorių bendruomenių sąjungos pirmininkas profesorius Adas Jakubauskas sakė, kad vieta skulptūrai Vilniuje numatyta greta Puslaidininkių fizikos instituto Goštauto gatvėje – istoriniame Lukiškių priemiestyje, kuris driekėsi nuo dabartinės Lukiškių aikštės beveik iki Seimo. Puslaidininkių instituto vietoje anksčiau stovėjo totorių mečetė, ji sovietmečiu nugriauta.

„Instituto kieme norime pastatyti paminklą sunaikintoms kapinėms ir mečetei atminti, tam kaimui. Ten istoriškai buvo totorių gyvenvietės centras“, – BNS sakė A.Jakubauskas.

Anot jo, skulptorius Jonas Jagėla yra parengęs ir memorialo maketą: keturių metrų aukščio stela su perlūžusia mečete, kuri simbolizuotų nuo XIV amžiaus pabaigos besitęsusios istorijos nutrūkimą 1968-aisiais, kai mečetė ir kapinės buvo sunaikintos.

Tikimasi, kad lėšų paminklui pavyks surinkti iš privačių rėmėjų. Tam įkurtas Vytauto Didžiojo paminklo pastatymo fondas, jo surinktomis lėšomis jau anksčiau pavyko pastatyti paminklą Raižių kaime Alytaus rajone.

„Mums trūksta tik galutinio Vilniaus miesto pritarimo, nes supratimas iš mero, iš mero aplinkos yra. Ankstesnės komandos to nesuprasdavo“, – teigė totorių atstovas.

Dar vieną memorialą totoriai tikisi pastatyti Trakuose, Dūdakalnyje buvusioje gyvenvietėje – čia taip pat stovėjo ir mečetė, ji buvo sudeginta.

Dar pernai vykdydami kasinėjimus Lukiškių aikštėje archeologai rado XV-XVI amžiuje buvusią totorių gyvenvietę žyminčių radinių: strėlės antgalį bei du rytietiškus papuošalus.

Totorių bendruomenė taip pat siekia, kad Vilniuje būtų atstatyti ir patys maldos namai, tačiau konkretesnių planų kol kas nėra.

Gyventojų surašymo metu 2011-aisiais Lietuvoje gyveno 2800 totorių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius