Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 25

Lietuvos vaikų darželių grupėse turi atsirasti po antrą auklėtoją, pageidautina, vyrą

Lietuvos darželiuose nėra nė vieno auklėtojo vyro, skundžiasi Ikimokyklinio ugdymo įstaigų darbuotojų profsąjungos. Tam, kad vyrai už 1,5 tūkst. litų algą pasiryžtų dirbti darželių auklėtojais, profsąjunga prašo valdžios numatyti, kad darželių grupėse dirbtų ne po vieną pedagogą ir vieną techninį darbuotoją, kaip yra dabar, o po du pedagogus. Techninis darbuotojas tuomet galėtų rūpintis kelių grupių aplinkos priežiūra.
Vaikas
Vaikas / „15 min“ nuotr.

Šiuo metu darželių auklėtojos Lietuvoje vidutiniškai prižiūri po 23 vaikus. Tuo tarpu Europoje vienam pedagogui tenka rūpintis tik 8 mažyliais.

Manoma, kad tokios didelės priežiūros reikalaujančių vaikų grupės yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl Lietuvos darželiuose vyrų auklėtojų tenka ieškoti su žiburiu.

„Kiek žinau, Lietuvoje yra vienas privatus darželis Vilniuje, kur direktorius yra vyras, tačiau jis turbūt tiesiogiai su vaikais nedirba. Mano dukra studijuoja ikimokyklinį ugdymą, tai irgi pasakojo, kad grupėje yra vienas vaikinas, kuris studijuoja. Tiesa, vargu ar jis po studijų dirbs auklėtoju“, – pasakojo  Ikimokyklinio ugdymo įstaigų darbuotojų profsąjungos pirmininkė Irina Peciukonienė.

Pasak jos, vienintelis būdas patraukti vyrus dirbti darželiuose ir iš esmės palengvinti darželių auklėtojų darbą bei pagerinti vaikų ugdymą, priežiūrą ir saugumą būtų antrojo pedagogo įdarbinimas kiekvienoje darželio grupėje.

Dabar, anot I.Peciukonienės, darželio auklėtojos tikrai sunkiai spėja pasirūpinti kiekvienu vaiku tiek, kiek reikia.
Švietimo ir mokslo ministerija skaičiuoja, kad antrasis pedagogas kiekvieno darželio kiekvienoje grupėje valstybei, jei nebūtų didinamas mokestis tėvams, atsieitų 200 mln. litų. Tokių pinigų Lietuva neturi. 

Todėl Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas, trečiadienį diskutavęs apie darželių problemas, siūlo Vyriausybei artimiausiu metu parengti planą, kuriame būtų numatyti laikotarpiai, kada antrasis pedagogas galėtų atsirasti kiekvienoje vaikų darželio grupėje. Be to, plane siūloma numatyti, kaip spręsti darželių prieinamumo, ugdymo kokybės, darželių auklėtojų atlyginimų, nekontaktinių valandų skaičiaus padidinimo klausimus.

Šiuo metu Vilniuje, Švietimo ir mokslo ministerijos žiniomis, vietos darželiuose negauna apie 2–3 tūkst. vaikų. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius