-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 06 /16:45

Lietuvos vyriausioji epidemiologė apie koronaviruso rodiklius: pikas dar nepasiektas

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad COVID-19 plitimas sulėtėjęs, tačiau dabar gali daugėti pacientų su sudėtingesne sveikatos būkle. Lietuvos vyriausioji epidemiologė Loreta Ašoklienė pirmadienį teigė, kad, nors šiomis dienomis pradeda girdėtis kalbos, esą ligos protrūkis slopsta, pikas galbūt jau pasiektas, nusiraminti yra per anksti.
Loreta Ašoklienė
Loreta Ašoklienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

L.Ašoklienė nurodė, kad Lietuvoje yra ir koronavirusu sergančių vaikų. Pagal susirgimų struktūrą jų yra apie 3 proc. nuo visų susirgusiųjų.

Pasak L.Ašoklienės, šiandien daugiau norėtųsi pakalbėti apie situaciją dėl sunkių ligų formų. Šiomis dienomis jau pradeda girdėtis kalbos, esą ligos protrūkis slopsta, pikas galbūt jau pasiektas. Tačiau, jos teigimu, nusiraminti yra per anksti.

„Šis virusas plinta labai nestandartiškai. Ir epidemijos pikas, mūsų nuomone, tikrai dar yra nepasiektas. Jis gali būti pasiektas galbūt artimiausiomis savaitėmis“, – sakė vyriausioji Lietuvos epidemiologė.

Esą tai reiškia, kad šiomis savaitėmis turėsime gerokai daugiau susirgimų.

L.Ašoklienė sakė, kad dėl koronaviruso hospitalizuotų žmonių skaičius nežymiai didėja. Taip pat nedaug didėja dėl to į reanimaciją patenkančių asmenų skaičius, tų, kuriems reikalinga dirbtinė plaučių ventiliacija.

Paskutinieji mirties nuo COVID-19 atvejai, kurių nustatyta net po keletą per dieną, anot L.Ašoklienės, taip pat neramina.

Lietuvos vyriausioji epidemiologė nurodė, kad pažiūrėjus į bendrą situaciją Europoje, mirštamumas nuo koronaviruso siekia 8 procentus, pas mus – kol kas 1,5 proc. nuo susirgusiųjų skaičiaus.

Tačiau toliau vystantis epidemijai, labai tikėtina, kad Lietuvoje turėsime daugiau sunkių ligos formų, mirties atvejų.

Artėjant šventiniam laikotarpiui L.Ašoklienė ragino visus laikytis nustatytų reikalavimų, vengti kontaktų, senelius ir tėvus pasveikinti telefonu, o ne gyvai.

Ribojimo priemonės turėtų būti tęsiamos

L.Ašoklienės nuomone, karantino priemonės turėtų būti tęsiamos ir po Velykų, kol nebūsime įsitikinę, kad epidemijos plitimas jau mažėja.

„Tik tada, mano nuomone, galėtumėme svarstyti apie ribojimo priemonių mažinimą. Taip, šiandien kalbame, kad galbūt kažkurias priemones mes galėtumėme leisti naudoti. Tačiau vėlgi turėtumėme įvertinti bet kada bet kurią riziką, kokios tai bus priemonės, kokios tai bus paslaugos, kokia rizika teikiant tas paslaugas užsikrėsti arba užkrėsti kitus“, – pabrėžė Lietuvos vyriausioji epidemiologė.

Kada pasieksime koronaviruso epidemijos piką, anot L.Ašoklienės, labai sunku prognozuoti. Pagal vienus modelius, tai gali atsitikti 9–10 ligos protrūkio savaitę. Kai kurie modeliai esą paankstina piką.

Tačiau viskas, kaip nurodė Lietuvos vyriausioji epidemiologė, priklauso nuo mūsų pačių, kaip seksis taikyti ribojimo priemones, kiek kasdien turėsime naujų ligos atvejų, taip pat – sunkių ligonių.

Marijampolėje nustatinėjami kontaktiniai asmenys

L.Ašoklienė sakė, kad turimi pranešimai, kad Marijampolėje yra nustatyti keturi susirgimo koronavirusu atvejai tarp medicinos personalo, taip pat tarp šio miesto ligoninės pacientų.

Pasak jos, buvo susisiekta su Marijampolės ligonine, kad kuo greičiau būtų išsiaiškinti kontaktiniai asmenys, izoliuoti tie, kurie privalo būti izoliuoti.

Paklausta, ar matytų poreikį uždaryti kai kuriuos miestus, nes juose susirgimų koronavirusu protrūkiai yra didesni nei kitur, L.Ašoklienė teigė, kad vertinant pagal sergamumo rodiklius, didžiausias jis yra Klaipėdoje, po to seka Vilnius.

„Tačiau, žinoma, pagal susirgimų skaičių, absoliutų skaičių, mes turime Vilnių lyderiaujantį“, – nurodė Lietuvos vyriausioji epidemiologė.

Ji pabrėžė, kad šiuo metu visur galioja tos pačios priemonės – vengti kontaktų, juos riboti.

„Ar reikėtų atskirai uždaryti miestus? Tai turbūt diskusinis klausimas. Bet priemonė tai yra ta pati, ribojanti. Tikslas yra tas pats“, – komentavo L.Ašoklienė.

Pakartotiniai susirgimai – reti

L.Ašoklienė aiškino, kad yra aprašytų atvejų apie tai, kad nuo koronaviruso pasveikusiems asmenims liga grįžta. Tačiau tai nutinka ypač retai.

Daugiau informacijos apie tai, kad persirgus COVID-19 formuojasi tam tikras imunitetas. Vėlgi informacijos apie tai, kokios trukmės tas imunitetas, dar per mažai. Tačiau panašu, kad jis padės apsaugoti nuo pakartotinio susirgimo.

L.Ašoklienė pakartojo, kad kontaktą su susirgusiu asmeniu turėję žmonės privalo izoliuotis 14 dienų.

Pasveikusiais, anot jos, laikomi asmenys, kurių du tyrimo dėl koronaviruso rezultatai yra neigiami.

Lietuvos vyriausioji epidemiologė nurodė, kad šiuo metu šalyje vidutiniškai atliekama 2,5 tūkst. testų dėl koronaviruso. Daugiausia per parą atlikta apie 3 tūkst. testų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius