Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 26

Lietuvos Vyriausybė ruošiasi atverti vartus paskiepytiems Izraelio turistams

Vyriausybėje skinasi kelią idėja palengvinti atvykimą į šalį nuo koronaviruso paskiepytiems turistams iš Izraelio. Tokį sprendimą numatoma priimti vėliausiai gegužę, 15min patvirtino ekonomikos ministrė Aušrinė Armonaitė. Plačiau atverti vartus svarstoma ir kitų šalių paskiepytiems piliečiams, tačiau Izraelis yra prioritetas dėl žydų valstybės gyventojų susidomėjimo Lietuva ir spartaus vakcinacijos tempo šalyje. Galimybės lengviau atvykti į Lietuvą sako laukiantys ir patys izraeliečiai.
„Tulpės“ sanatorijos baseinas
Sanatorija / Dovilės Adamonytės nuotr.

2019 metais, prieš koronaviruso pandemiją, į Lietuvą atvyko apie 30 tūkst. turistų iš Izraelio. Pernai šis skaičius smuko 10 kartų.

A.Armonaitė tikisi, kad Vyriausybei nedelsiant su sprendimu dar šiemet būtų galima pasiekti prieškrizinius skaičius ir tai būtų gaivaus oro gūsis Lietuvos turizmo sektoriui, ypač įvertinus tai, kad žydų turistai paprastai atvyksta ilgesnėms kelionėms.

Tikiuosi, kad sprendimas bus vėliausiai gegužę.

„Tikiuosi, kad sprendimas bus vėliausiai gegužę“, – 15min sakė ministrė.

Šis klausimas pastarąjį mėnesį buvo svarstomas Ekonomikos ir inovacijų, Užsienio reikalų ir Sveikatos apsaugos ministerijų darbo grupėje. Ji jau baigė savo darbą. Sprendimas turėtų būti priimtas, kai Vyriausybė svarstys karantino pakeitimus.

Pasak A.Armonaitės, dėl turistų atvykimo tariamasi ir dvišaliu pagrindu su Izraeliu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

„Vyriausybė turi priimti sprendimą ir palengvinti sąlygas vakcinuotiems trečiųjų šalių piliečiams atvykti į Lietuvą. Dirbame su Izraeliu, neseniai buvau susitikusi su Izraelio ambasadoriumi, pristatėme šią idėją“, – pasakojo ministrė.

„Izraelio turistai yra linkę ilgiau pabūti nei iš Europos Sąjungos atvykstantys turistai, vartoja daugiau paslaugų. Didžioji dalis gyventojų ten yra pasiskiepiję ir mes turime palengvinti sąlygas žmonėms čia atvykti“, – teigė A.Armonaitė.

„Tai turi būti aptarta Vyriausybės karantino nutarime. Ekonomikos ministerija su Sveikatos ministerija parengs teikimą“, – pridūrė ministrė.

Izraelyje nuo koronaviruso jau paskiepyta apie 60 proc. gyventojų.

Verslas laukia sprendimo

Nacionalinės turizmo verslo asociacijos prezidentė Žydrė Gavelienė 15min sakė, kad verslas labai laukia šio sprendimo, o atsivėrimas turistams iš Izraelio duotų postūmį visam sektoriui.

Pašnekovė pabrėžė, kad saugiausios rinkos dabar yra tos, kuriose sparčiausiai vyksta skiepijimas, o tokia mums artimiausia rinka, kurią domina Lietuva, yra Izraelis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žydrė Gavelienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žydrė Gavelienė

„Mes manome, kad pandemija iš principo pakeitė visą turizmą, visi esame susirūpinę sveikata. Izraelyje Lietuvos sveikatinimo, SPA sektorius yra pripažintas. Manome, kad turistai, ieškantys gamtos, nedidelių miestelių, sveikatinimo, tikrai ras Lietuvoje ką nuveikti“, – teigė Ž.Gavelienė.

Anot jos, jei dėl atsivėrimo Izraelio turistams būtų sutarta laiku, pavyzdžiui, gegužės pradžioje, taip pat investavus į rinkodaros kampaniją, iš Izraelio į Lietuvą būtų galima pritraukti apie 10 mln. eurų.

Pašnekovė patikino, kad dabar nebeverta analizuoti, kur anksčiau Lietuvoje mėgo lankytis turistai iš Izraelio, nes pandemija visiškai pakeitė turizmo žemėlapį.

Tikime, kad įdirbis, kuris buvo padarytas iki pandemijos, leis pritraukti ir jaunesnių turistų.

„Daugelis šalių šiuo metu yra neprieinamos. Izraelio turistai Lietuvą labai mėgo, tačiau reikia pripažinti, kad labiau atvykdavo vyresni žmonės. Dabar tikime, kad įdirbis, kuris buvo padarytas iki pandemijos, leis pritraukti ir jaunesnių turistų“, – vylėsi ji.

Ambasadorius: atsiveria ir kitos šalys

Izraelio ambasadorius Lietuvoje Yossi Levy sakė, kad jo šalis „šiltai sveikins Lietuvos atsidarymą paskiepytiems izraeliečiams“.

„Aš asmeniškai būsiu be galo laimingas, matydamas tūkstančius izraeliečių, atvykstančių į nuostabią Lietuvą, kaip buvo prieš pandemiją“, – 15min sakė ambasadorius.

Jo teigimu, Izraelyje dvi vakcinos dozes jau gavo per 5 mln. žmonių – tai daugiau kaip pusė gyventojų.

Pasak ambasadoriaus, vakcinuotiems izraeliečiams vienu ar kitu būdu jau atsivėrė Graikija, Kipras, Kroatija, Lenkija.

Esu tikras, kad lankytojų srautas, besilaikantis nustatytų saugumo taisyklių, dar sutvirtins mūsų draugystę.

„Turizmas yra nuostabus tiltas tarp žmonių. Esu tikras, kad lankytojų srautas, besilaikantis nustatytų saugumo taisyklių, dar sutvirtins mūsų draugystę“, – kalbėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius