-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 04 /2022 04 05

Prieš Panerių memorialą įvykdytas naujas išpuolis, Lietuvos žydų bendruomenė kreipėsi į Vyriausybę

Prieš Panerių memorialą Holokausto aukoms įvykdytas naujas išpuolis, BNS patvirtino Vilniaus policija. Balandžio 2-ąją, šeštadienį gautas pranešimas apie tai, kad ant kai kurių memorialo paminklų buvo prirašytos raidės „V“ ir „Z“. Tai jau antrasis toks išpuolis, pirmasis užfiksuotas dar penktadienį. Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė yra sukrėsta pasikartojančių išpuolių, vykdomų šventoje Panerių masinių žudynių vietoje ir kreipėsi į Vyriausybę.
Panerių memorialas
Panerių memorialas / Lietuvos žydų nuotr.

„Balandžio 2 dieną gautas pranešimas, kad per naktį ant kai kurių memorialo paminklų buvo prirašytos raidės „V“ ir „Z“, šis pranešimas yra prijungtas prie jau atliekamo ikiteisminio tyrimo“, – BNS pirmadienį sakė Vilniaus apskrities policijos atstovė Julija Samorokovskaja.

Praėjusį penktadienį buvo paskelbta, kad Rusijos karo žymėmis „Z“ ir „V“ buvo išniekinti Panerių memorialiniai paminklai, pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Lietuvos žydų bendruomenės atstovai sako, kad išpuolis yra naujas, nes po pirmojo vandalizmo akto raidės įvykio vietoje buvo nuvalytos.

„Mūsų žiniomis, tai naujas atvejis, po pirmojo įvykio, kuris penktadienį buvo išėjęs viešai, mūsų bendruomenės atstovai vyko, ir visi tie baisūs simboliai buvo išvalyti“, – BNS sakė bendruomenės atstovė Rūta Ribinskaitė.

Pasak jos, sekmadienio vakarą Lietuvos žydų bendruomenės paskyra feisbuke gavo žinutę su nuotraukomis kad ankstesnę dieną tarp penktos ir šeštos valandos vakaro memoriale vaikštinėjantys žmonės pastebėjo nupaišytus simbolius „V“ ir „Z“.

„Mes irgi svarstėm, kad tai gal senasis fiksuotas atvejis, susiskambinom su liudininkais, jie atsiuntė ekrano nuotraukas, kad užfiksuota vakar 17.41 val., informavo policiją, buvo registruotas naujas įvykis. Mūsų bendruomenės atstovai šiandien vėl nuvyko apžiūrėti įvykio vietos, palyginti su penktadieniu, (matyti) šviežiai nuvalytos užrašų vietos, bet (prie naujų įrašų) pribyrėjusios šviežiai grafičio medžiagos, mes peržiūrėję daug sykių turim pagrindo manyti, kad tai naujas įvykis, nesusijęs su penktadienį fiksuotu“, – pirmadienį pasakojo R.Ribinskaitė.

Paneriai yra didžiausia nacių organizuotų ir vykdytų masinių žudynių vieta Lietuvoje. 1941–1944 metais Paneriuose buvo nužudyta 50–70 tūkst. žmonių, iš kurių dauguma buvo Vilniaus ir Vilniaus regiono žydai.

Minimi simboliai atsirado pastaruoju metu, Rusijai vasarį pradėjus invaziją į Ukrainą.

Rusijos gynybos ministerija kovo pradžioje paaiškino, kad ant karinės technikos rašomas simbolis „Z“ reiškia „Za pobedu“ („Už pergalę“), o simbolis „V“ – „Sila v pravde“ („Jėga yra tiesoje“) ir „Zadača budet vypolnena“ („Užduotis bus įvykdyta“).

Kreipėsi į Vyriausybę

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė yra sukrėsta pasikartojančių išpuolių, vykdomų šventoje Panerių masinių žudynių vietoje ir kreipėsi į ministrę pirmininkę Ingridą Šimonytę bei vidaus reikalų ministrę Agnę Bilotaitę, reikalaudami skubių veiksmų, kad tokie išpuoliai nesikartotų, o jų vykdytojai sulauktų atsako.

„Pasikartojantys išpuoliai Panerių masinių žydų žudynių vietoje peržengia visas ribas. Tai šventa vieta ne tik visai Lietuvos žydų bendruomenei, bet ir Lietuvos valstybei. Visi suprantame, kokią žinią neša „Z“ raidė, kuria suteršiamas Holokausto aukų atminimui skirtas memorialas.

Valstybės institucijos nebegali apsimesti, kad tai nėra Lietuvos atsakomybė, kadangi, nepaisant gražių žodžių, niekas nevyksta. Valstybės atstovams tikriausiai atrodo, kad užtenka kartą per metus Paneriuose sudalyvauti minėjime, o visą kitą laiką memorialas gali skendėti šiukšlėse ir jame gali buriuotis girtaujantys veikėjai.

Nors Lietuvos valstybė dar 1991-aisiais perėmė memorialą savo globon, iki šiol nemato pareigos juo pasirūpinti – nėra sutvarkytos infrastruktūros, o jo apsaugos lygį geriausiai rodo pastarųjų dienų įvykiai. Ar taip sunku įdiegti bent minimalias saugumo sistemas – kad ir vaizdo stebėjimo kameras?

Ar tokiu būdu valstybė taupo? Kokią žinią tai siunčia apie valstybės požiūrį į Holokaustą Lietuvoje bei Lietuvos žydų tragediją? Mes netylėsime ir ramiai nestebėsime svastikų bei „Z“ raidžių paišymo mums šventose vietose. Mes netylėsime, nes puikiai suprantame, kokią žinią tai siunčia mums kaip bendruomenei. Visa Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė yra pasibjaurėjusi, įžeista ir įskaudinta – neleisime tam kartotis“, – teigė Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky.

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė ragina institucijas bei piliečius netoleruoti antisemitizmo apraiškų bei imtis skubių veiksmų, kad tokie veiksmai būtų užkardyti laiku, o jų vykdytojai sulauktų tinkamo atsako.

Izraelio ambasadorius Lietuvoje Yossefas Levy išreiškė susirūpinimą dėl išpuolių prieš Panerių aukų masinėse kapavietėse memorialą.

„70 000 Paneriuose nužudytų Vilniaus žydų neturi nieko bendra su Rusijos ataka prieš Ukrainą. Ypač šiuo tragišku metu labai prašome gerbti Holokausto aukų, išžudytų prieš 80 metų, atminimą ir nemanipuliuoti Holokaustu“, – komentavo Y.Levy.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius