Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 10 /15:55

Ligoninėms – SAM nurodymas pasirengti, jei bandytų veržtis migrantai

15min žiniomis, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kai kurioms ligoninėms nurodė būti parengus daugiau anesteziologų – esą jų gali prireikti, jei migrantai sumanytų būriu veržtis į Lietuvos teritoriją ir būtų daug sužeistų žmonių. Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys trečiadienį sakė, kad reaguojant į pasienyje su Baltarusija įvestą nepaprastąją padėtį, buvo kalbamasi su gydymo įstaigomis ir parengtas algoritmas, tačiau detalizuoti ministras nenorėjo.
Migrantai Lenkijos pasienyje
Migrantai Lenkijos pasienyje / Tass/„Scanpix“ nuotr.

„Nenorėčiau detalizuoti, kokie konkretūs nurodymai, bet kaip suprantu, yra jau tam tikros informacijos pasklidę ir socialiniuose tinkluose, galiu patvirtinti tik tiek, kad taip – pastarosiomis dienomis vyko SAM koordinuojami susitikimai su atsakingomis institucijomis, savivalda, gydymo įstaigomis, buvo susidėliotas algoritmas įvairiems scenarijams, kaip reikėtų elgtis, kaip turėtų veikti greitoji medicinos pagalba, kaip turėtų būti teikiamos paslaugos, skirstomi pacientai. Bet detalizuoti dėl jums suprantamų priežasčių nenorėčiau. Yra pilnai susitartas algoritmas“, – trečiadienį paklaustas, ar reaguodamas į nepaprastąją padėtį davė kokius nors nurodymus gydymo įstaigoms, sakė ministras Arūnas Dulkys.

Jis pridūrė, kad yra konkrečiai sutarta, kokios paslaugos būtų teikiamos ir kokios ligoninės už tai atsakingos.

Paklaustas, kokios tai ligoninės, jis teigė, kad antrojo ir trečiojo – sudėtingiausio – lygio paslaugos teikiamos Vilniaus, Kauno gydymo įstaigose.

„O visi kiti pasiskirstymai yra kitos gydymo įstaigos ir aplinkinės savivaldybės“, – sakė jis.

Į klausimą, ar turima žinių, jog kažkas ypatingo įvyks šiąnakt, ministras atsakė, kad šie veiksmai yra prevencinis veikimas, reaguojant į pasienyje su Baltarusija įvestą nepaprastąją padėtį.

Ar nenukentės koronaviruso pacientai? A.Dulkio teigimu, tiek pandemija, tiek ekstremalioji situacija apsunkina veikimą, bet, anot jo, galima padėkoti tiek savivaldybėms, tiek gydymo įstaigoms, kad per pandemijos metus išaugo darbo patirtis.

Prašymą gavo antradienį

15min žiniomis, prašymas pasirengti Kauno klinikose buvo gautas antradienį.

Buvo prašoma pasiruošti, suskirstyti budėjimus, nes paprastai budi nedaug anesteziologų, užtikrinti, kad būtų personalo operacinėse, taip pat – skysčių, vaistų.15min žiniomis, buvo parengti ir vaikų skyriai.

Tačiau Kauno klinikų atstovė spaudai Austė Aleksandravičiūtė-Šviažienė to 15min nepatvirtino. Ji tik sakė, kad klinikos „viską padarys taip, kaip ministerija nurodys“.

„Bet turėtumėte dėl šios informacijos kreiptis į ministeriją. Mes tikrai pasiruošime taip, kaip reikės, stebime ir patys situaciją, matome, ruošiamės, bet dėl visų detalių – ministerija yra organizuojanti institucija, ji, žinokite, viską geriausiai ir atsakys“, – sakė ji.

Klinikų atstovė pažadėjo pasitikslinti, ar klinikos gavo tokį prašymą, tačiau atsakymo 15min negavo iki šiol.

Sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė 15min sakė šio klausimo nekuruojanti, todėl komentuoti negalėjo. Su kitais vadovaujančiais ministerijos pareigūnais kol kas nepavyksta susisiekti.

Santaros klinikos komentaro apie tai kol kas neturi.

Lazdynų ligoninė: konkrečių užduočių negavome

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (VRUL) atstovė spaudai Asta Bagdonavičienė 15min teigė, kad antradienį vyko SAM pasitarimas su Santaros klinikomis.

„Mūsų ligoninė jame nedalyvavo, todėl negalime pakomentuoti, kokius nurodymus ministerija pateikė. Migrantų įsiveržimo grėsmės klausimu RVUL kol kas nėra gavusi jokių konkrečių užduočių“, – teigė ji.

Anot atstovės, atsižvelgiant į ligoninės specifiką, greičiausiai jos įsitraukimo prireiktų teikiant skubią chirurginę ir traumatologinio pobūdžio pagalbą.

„Jei tokių pacientų srautas reikšmingai padidėtų, būtų formuojamos papildomos skubią pagalbą teikiančių specialistų brigados“, – teigė ji.

A.Bagdonavičienė pridėjo, kad jau kurį laiką RVUL jaučia didelę įtampą dėl lovų trūkumo Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje, nes pusę jų yra užėmę COVID-19 liga sergantys pacientai.

Po šturmo Lenkijoje – nerimas prie Lietuvos sienos

Nuo trečiadienio vidurdienio Lietuvos pasienyje su Baltarusija ir migrantų apgyvendinimo vietose įvesta nepaprastoji padėtis, kuri galios mėnesį. Šių priemonių skubiai imtasi po to, kai pirmadienį netoli Lenkijos sieną su Baltarusija pasiekė keli tūkstančiai migrantų, kurie bandė jėga veržtis per sieną. Lenkijos pareigūnai šturmą atrėmė. Šimtai migrantų apsigyveno šalia sienos. Trečiadienio naktį vėl būta bandymų prasiveržti pro Lenkijos sieną, bet Lenkijos pareigūnai teigia visus prasiveržusius asmenis sugavę ir grąžinę į Baltarusiją.

Didžiulė migrantų stovykla prie Lenkijos sienos yra netoli Lietuvos. Pastarą parą smarkiai išaugo ir Lietuvos sieną nelegaliai bandančių pereiti migrantų skaičius. Neleista į Lietuvą patekti 281 asmeniui.

Šis neįleistų užsieniečių skaičius yra antras pagal dydį šiemet nuo rugpjūčio 2 dienos, kai pasieniečiams leista apgręžti migrantus. Didesnis neįleistųjų per parą skaičius buvo tik rugpjūčio 4 dieną – 321.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas sako, kad pareigūnai stebi neteisėtų migrantų judėjimą prie Lietuvos sienos, jie gali būti vežami sunkvežimiais.

„Judėjimas prie valstybės sienos vyksta. Net ir čia būdami mūsų pareigūnai girdi sunkiosios technikos garsus Baltarusijos teritorijoje, kas gali reikšti, kad sunkvežimiai važiuoja galimai su neteisėtais migrantais“, – žurnalistams trečiadienio rytą Kapčiamiesčio pasienio užkardoje sakė R.Liubajevas, kurį cituoja naujienų agentūra BNS.

„Faktas yra tas, kad neteisėti migrantai tikrai gabenami Baltarusijos teisėsaugos institucijų atstovų ir jie stumiami į Lietuvos teritoriją“, – pridūrė jis.

„Nuo vidurnakčio, kai įsigaliojo nepaprastoji padėtis, situacija pasienio ruože ir penkių kilometrų ruože nuo pasienio ruožo ribos buvo labai rami, nebuvo nė vieno bandymo neteisėtai atvykti į Lietuvą, kas visada mane, kaip VSAT vadą, neramina. Pirma dešimties asmenų grupė buvo sulaikyta prieš valandą“, – teigė R.Liubajevas.

Jo teigimu, Baltarusijos pusėje didelių migrantų grupių nepastebėta.

„Per naktį nepastebėta labai didelių grupių, buvo matomos trys migrantų grupės mūsų užkardų ruožuose: iki dešimties asmenų dvi grupės ir apie 30 asmenų grupė taip pat buvo prie sienos Baltarusijos teritorijoje. Jie nebandė neteisėtai patekti į Lietuvą“, – kalbėjo R.Liubajevas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius