-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 02

Ligoninėms trūksta personalo: A.Veryga įgėlė naujai valdžiai, kad ši nieko nesiūlo, ir pasiūlė pats

Seimo Sveikatos reikalų komitetas trečiadienį posėdžiavo beveik 6 valandas. Posėdyje nuotoliniu būdu dalyvavo ne tik komiteto nariai, įstaigų ir institucijų atstovai, bet ir skirtingų šalies regionų – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio – gydymo įstaigų vadovai, merai. Iš viso – daugiau kaip 100 žmonių. Dalyviai vieną po kitos vardijo problemas, su kuriomis susiduria per COVID-19 pandemiją. Dažniausiai minėta – personalo trūkumas. Operacijų vadovas, laikinai sveikatos apsaugos ministro pareigas einantis Aurelijus Veryga sako, kad šią problemą gali išsispręsti tik pačios įstaigos arba savivaldybės. O ir apskritai jis stebisi, kam reikėjo tokio ilgo posėdžio.

„Aš nelabai suprantu tokių posėdžių, trunkančių po penkias valandas. Gerai, galbūt reikia pasišnekėti, naujiems komiteto nariams susipažinti, bet tikrai gal ne tokios trukmės pasikalbėjimais.

Blogai, kad tiek valandų praposėdžiavus ir dalyvavus porai šimtų dalyvių, nieks ir nesugeneravo jokios protingos minties, kaip šitą problemą išspręsti. Nesuprantu tokio posėdžio tikslo, kuriame tik išsakomos problemos ir nepateikiamas joks apskritai pasiūlymas“, – trečiadienį po Vyriausybės posėdžio kritikavo A.Veryga.

Sveikatos reikalų komiteto posėdžio metu jo nariai konspektavo gydymo įstaigų atstovų vardijamas problemas ir kitą savaitę žadėjo parengti sprendimų projektą.

Tiek didesnių, tiek mažesnių gydymo įstaigų atstovai minėjo turintys tą pačią problemą – trūksta medikų, kurie dirbtų su COVID-19 pacientais. Kai kas siūlė dėl to keisti teisės aktus, kad su šiais pacientais dirbtų ne tik infekcinių ligų gydytojai bei savanoriai iš kitų skyrių.

A.Veryga teigė, kad iki šiol versti gydytojų dirbti su COVID-19 pacientais neprireikė, nes šį klausimą įstaigos esą kažkaip išsispręsdavo.

„Visiškai kritiniu atveju, galima ir tokiu privalomu būdu pasitelkti. Iki šiol jo neprireikė, nes gydymo įstaigos sprendimus rasdavo“, – komentavo jis ir ragino šiuo klausimu geranoriškai kalbėtis su medikais.

„Aišku, yra sukurtos ir finansinės paskatos, galima ir reikia mokėti, jeigu dirbama su COVID-19 pacientais, priedus, kurie yra numatyti pagal įstatymą, taip sukuriant finansinę motyvaciją“, – pridūrė jis.

A.Veryga aiškino, jog personalo stokos klausimą turi spręstis pačios įstaigos, padėti gali savivaldybės.

„Galima, matyt, ieškoti kitokių, papildomų motyvacinių sprendimų. Bet tą jau gali padaryti tik pačios gydymo įstaigos arba atskirais atvejais – savivaldybės, į kurias medikai turėtų atvykti.

Galėtų savivaldybės, jeigu atvyksta žmogus iš kitos vietos Lietuvoje, pasiūlyti apgyvendinimą, kitokias paslaugas, kurios padėtų fiziškai komfortiškiau jaustis medikams, kuriuos tenka pasitelkti: užtikrinti maitinimą, atvežimą iki gydymo įstaigos. Bet kaip ir sakiau: tą turėtų daryti ne ministerija – mes iš savo pusės sąlygas esam sudarę“, – komentavo ministras.

VIDEO: 2020-12-02 Sveikatos reikalų komiteto klausymai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius