-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 05 /21:18

Liko tik formalumai: derybos dėl centro-dešinės koalicijos buvo sėkmingos

Seimo rinkimus laimėję Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD), Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija iš esmės susitarė dėl koalicijos sutarties. Partijos dar kartą peržiūrės dokumento projektą, bet pirmadienį ant jo planuojama sudėti parašus. Sutartyje tikslai – ratifikuoti Stambulo konvenciją, siekti įteisinti nelietuviškų raidžių naudojimą asmenvardžiuose, sureguliuoti partnerystę.

TS-LKD ir dviejų liberalų partijų derybininkai koalicijos sutarties tekstą dėliojo ketvirtadienio vakarą Seime, o vėliau jį paviešino.

Po pasitarimo konservatorių kandidatė į premjeres Ingrida Šimonytė pranešė, jog derybos beveik baigtos, partijoms liko sudėti paskutinius štrichus, galiausiai – parašus.

„Partijos turi grįžti <...> į savo valdymo organus, gauti pritarimą šitam susitarimui. Tai čia bus per artimiausias pora dienų. Ir jeigu kažkokių nenumatytų aplinkybių neiškils, o norėtumėm tikėtis, kad gal ir neiškils <...>, tai turbūt pirmadienį sutartis galėtų būti pasirašyta“, – žurnalistams Seime komentavo politikė.

Pirmadienį sutartis galėtų būti pasirašyta.

Sutartyje, I.Šimonytės teigimu, išvysime tik jos pačios – būsimos premjerės – pavardę. O kas konkrečiai joje, politikė neįvardijo, nors patikino, kad kiekviena partija derybose kažką laimėjo.

„Kiekviena šalis kažką laimėjo. Turbūt daugiausia iš to laimėjo valstybė, kad mes apskritai sugebėjome susitarti, kas yra svarbiausia artimiausiu metu, kas svarbiausiu vidutiniu laikotarpiu, kur yra galbūt tokios pozicijos, kurios buvo vienų partijų programose, bet nebuvo kitų partijų programose“, – dėstė I.Šimonytė.

Liberalams rezultatai – pergalė

Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pasiektą susitarimą pavadino „neblogu kompromisu“. Ji į turinio detales taip pat nesileido, bet patikino, jog dokumente rasime ir konkrečių įsipareigojimų.

„Šiandieną aš tai matau kaip visų pergalę – visų koalicijos partnerių, – nes mūsų tikslas, kad už ketverių metų žmonės būtų labiau gerbiami, kad būtų daugiau savarankiški, kad turėtų daugiau galimybių, daugiau teisių“, – kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen.

Vėliau feisbuke ji buvo kiek konkretesnė – išvardijo, kurios Liberalų sąjūdžio iniciatyvos pakliuvo į koalicijos sutartį. Tarp jų – lyčiai neutrali partnerystė, kandidatavimas į Seimą nuo 21 metų, Stambulo konvencijos ratifikavimas Seime, „reikalingiausių, o ne pigiausių“ vaistų kompensavimas ir kita.

Laisvės partijos vedlė Aušrinė Armonaitė patikino, kad sutartyje išvysime tautinėms mažumos aktualų įsipareigojimą.

„Pateko, kad koalicijos partneriai dės visas pastangas dėl asmenvardžių lotyniškais rašmenimis. Tas yra sutarties tekste“, – kalbėjo ji.

Bendrai apie derybų baigtį A.Armonaitė atsiliepė palankiai: „Iš Laisvės partijos pozicijų galiu pasakyti, kad penki prioritetai, kuriuos visą laiką viešinome ir gana konkretūs, jie yra šitoje sutartyje. Mes be galo dėl to džiaugiamės ir išgirdome, kad koalicijos partneriai dės visas pastangas, kad juos palaikytų.“

Klausiama, ar krikdemiškasis TS-LKD sparnas bus patenkintas derybų rezultatu, I.Šimonytė vylėsi, kad taip.

„Aš tikiuosi, kad Tėvynės sąjungos derybininkai sutarė ir suderėjo tokias formuluotes, su kuriomis gerai jausis visi dalyviai tos koalicijos. Norėčiau tuo tikėti“, – dėstė ji.

Politikų komentarai iš Seimo:

VIDEO: Liko tik formalumai: derybos dėl centro-dešinės koalicijos buvo sėkmingos

Per pirmąją posėdį susitarė dėl 80 proc. turinio

Derybos dėl centro-dešinės koalicijos prasidėjo iš karto po Seimo rinkimų.

Šią savaitę TS-LKD, Liberalų sąjūdžio ir Laisvės partijos derybinės grupės jau rinkosi į vieną posėdį, kurio metu susitarė dėl didžiosios dalies koalicijos sutarties. Liberalų sąjūdžio lyderė V.Čmilytė-Nielsen tuomet sakė, jog susiderėti liko dėl 20 proc. turinio.

Po susitikimo TS-LKD parengė preliminarų sutarties projektą, bet abi liberalų partijos dar išreiškė norą jį taisyti.

Derybas dėl centro dešinės koalicijos ir Vyriausybės pradėjusi TS-LKD tarp prioritetinių darbų išskyrė COVID-19 situacijos valdymą, ateities ekonomikos DNR plano peržiūrą, nacionalinio susitarimo dėl švietimo rengimą, absoliučią Astravo atominės elektrinės blokadą.

VIDEO: Derybos dėl koalicijos tęsis: dėl kai ko neranda konsensuso

Liberalų sąjūdis į koalicijos sutartį nurodė norintis įtraukti siekį GPM sumažinti iki 15 proc., taip pat sureguliuoti partnerystę, nelietuviškų raidžių rašymą asmenvardžiuose, grįžti prie referendumo dėl daugybinės pilietybės, leisti į Seimą kandidatuoti jaunesniems.

Laisvės partija pasiūlė taikyti 0 proc. pelno mokestį reinvestuojamam pelnui nuo 2021 metų, dekriminalizuoti psichoaktyvių medžiagų turėjimą be tikslo jas platinti.

Partijos išskyrė ir daugiau darbų, kuriuos norėtų nuveikti per ketverius metus, dalis jų sutampa.

Jei susitarti pavyks, Seime partijos turės bent 74 balsus iš 141.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius