Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2017 01 26 /16:43

Linas Kukuraitis apie Kėdainiuose sumuštą vaiką: „Situacija labai skaudi“

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis sako, kad situacija, kai Kėdainiuose buvo itin sunkiai sužalotas ketverių metų vaikas, labai skaudi. Pasak jo, vaiko gyvybei tebegresia pavojus, o ministerija pradėjo vidinį tyrimą, kodėl į smurtą šeimoje nebuvo tinkamai reaguota anksčiau.
Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis
Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Tikrai labai labai skaudi situacija, kurią ir aš asmeniškai išgyvenu ir kiekvienas lietuvis išgyvena asmeniškai. Visą mūsų tautą palietė tokios situacijos. Kiekvieną, turbūt, asmeniškai“, – teigė ministras.

Pasak jo, ministerija jau pradėjo vidinį tyrimą ir sieks nustatyti, kodėl į smurtą prieš vaiką nebuvo tinkamai reaguota laiku.

Tokiose situacijoje, kai yra abejonė, kad galimas smurtas, turėtų būti prievolės situacija, - teigė ministras.

„Stengiamės nustatyti, kas yra nutikę šitoje situacijoje, kad nepavyko mums to išvengti. Jau šiuo metu yra susirinkusi ekspertų grupė, kurioje dalyvauja savivaldybių atstovai, vaikų teisių apsaugos atstovai, nevyriausybinių organizacijų atstovai, su kuriais jau aptarėme, kas yra sistemoje esminio blogai, kad reguliariai kartojasi šita situacija“, – teigė L.Kukuraitis.

Anot jo, penktadienį vaikų teisių apsaugos tema kalbėsis socialinės apsaugos ir darbo, vidaus reikalų, teisingumo, sveikatos ir švietimo ministrai, nes laikas iš esmės permąstyti visą sistemą.

Pasak ministro, vaikų apsaugos srityje yra kelios sisteminės problemos: reglamentuose palikta pasirinkimo teisė, kaip elgtis vaiko teisių apsaugos skyrių darbuotojams, jiems suteikta per daug funkcijų, jie per mažai kontroliuojami, nenumatyta prievolė galimai skriaudžiamą vaiką apklausti, per menkai bendradarbiaujama tarp institucijų.

„Tokiose situacijoje, kai yra abejonė, kad galimas smurtas, turėtų būti prievolės situacija“, – mano ministras.

Parengė naują įstatymo redakciją

L.Kukuraitis teigė, kad ministerija jau parengė naują Vaiko teisių apsaugos įstatymo redakciją ir per savaitę ją turėtų teikti derinimui Vyriausybei.

„Kovo mėnesį redakcija turėtų ateiti į Seimą svarstymams ir balsavimui“, – sakė jis.

Ministras teigė, kad į naują redakciją bus integruotos ir Savižudybių prevencijos komisijos parengtos pataisos, kuriomis siekiama uždrausti bet kokį smurtą prieš vaikus ir vaikų nepriežiūrą prilyginti smurtui.

Tačiau jis tiesiai neatsakė, ar Savižudybių prevencijos komisijos parengtos pataisos, kurioms Seimas po pateikimo jau yra pritaręs, turi būti svarstomos nelaukiant viso pataisų paketo.

Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Kristina Paulikė
Luko Balandžio/Žmonės.lt nuotr./Kristina Paulikė

Patarėja Kristina išreiškė šitą nuomonę prieš tapdama patarėja, - teigė L.Kukuraitis.

Be to, ministras nebuvo linkęs neigiamai įvertinti savo patarėjos Kristinos Paulikės viešai išsakomų minčių, kad smurto sąvokos įstatyme tikslinti nereikia.

„Patarėja Kristina išreiškė šitą nuomonę prieš tapdama patarėja. Tai buvo jos pilietinė, visuomeninė iniciatyva ir šiuo metu iš tiesų mes kartu su patarėja formuojame bendrą poziciją, ir ta pozicija yra tokia, kurią aš jau išaiškinau“, – teigė ministras.

L.Kukuraitis pasidžiaugė, kad į tokias istorijas jautriai ir stipriai reaguoja visuomenė.

„Manau, kad mes visi bendromis pastangomis pasieksime, kad smurto prieš vaikus Lietuvoje būtų mažiau, o gal ir išvis nebeliktų“, – kalbėjo ministras.

Manau, kad mes visi bendromis pastangomis pasieksime, kad smurto prieš vaikus Lietuvoje būtų mažiau, o gal ir išvis nebeliktų, - sakė L.Kukuraitis.

L.Kukuraitis patvirtino, kad jau anksčiau Kėdainių vaiko teisių apsaugos skyrius darželio, kurį lankė vaikas, auklėtojų buvo informuotas apie tai, jog vaikas gali būti mušamas ir kreipėsi į policiją, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, tačiau jis buvo nutrauktas.

L.Kukuraitis pripažįsta, kad Kėdainių vaiko teisių apsaugos skyrius nepastebi jau ne pirmos šeimos, kurioje vaikai kenčia smurtą. Pernai to paties skyriaus darbuotojai šeimą, kurioje vaikai buvo sumesti į šulinį, laikė tinkama augti vaikams.

„Tai, kad kartojasi situacijos, akivaizdu, kad nėra viskas tvarkoje. Mūsų pastangos, ministerijos pastangos, praėjusiais metais buvo įdėtos ir tikrai yra gerų pasikeitimų vaikų teisių apsaugos sistemoje bendrai, ne tik skyriaus veikloje. Tačiau akivaizdu, kad to nepakanka. Gali būti, kad nepakanka ne tik dėl savivaldoje priimtų sprendimų, bet ir nacionalinių sprendimų“, – kalbėjo ministras.

Vaiko gyvybė kabo ant siūlo

Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas Rimantas Kėvalas žiniasklaidai kertvirtadienį pranešė, kad keturmetį vaiką daugiabutyje Kėdainiuose medikai rado praktiškai negyvą – jo širdis neplakė.

„Vaizdas yra šiurpus. Vaikas tikrai buvo skriaudžiamas ir mušamas ne vieną kartą, tikrai neapsieita be kitų kietų bukų daiktų. Kas baisiausia, jis miršta dėl galvos smegenų traumos. Paskutiniai smūgiai buvo sukoncentruoti į galvą“, – sakė gydytojas.

Jis pabrėžė, kad Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistai žinojo, kad vaikas šioje šeimoje mušamas.

Medikai tvirtina, kad aplinkybės rodo, jog sumušus vaiką iškart pagalbos nesikreipta, medikai iškviesti, kai mažametis realiai buvo miręs. Jie svarstė, kad laiku iškvietus pagalbą būtų daugiau galimybių išgelbėti berniuko gyvybę.

Policija sulaikė du įtariamuosius – 23 metų moterį į ir 27 metų vyrą. Pasak policijos, įtariamieji yra mažamečio mama ir sugyventinis.

Medikų duomenimis, greitosios medicinos pagalbą vaikui iškvietė vyras, jis teigė, esą vaiką sumušė motina.

„Buvo nustatyta, kad jie abu yra blaivūs, jiems pareikšti įtarimai dėl mažamečio sveikatos sutrikdymo. Šiuo metu jie yra apklausiami, rytoj bus sprendžiamas klausimas dėl griežčiausios kardomosios priemonės – suėmimo skyrimo“, – sakė prokuroras.

Pasak jo, šeima yra žinoma pareigūnams, pernai buvo atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl smurto artimoje aplinkoje, tačiau prokuroras nusprendė, kad nėra pakankamai duomenų bylą perduoti teismui ir bylą nutraukė.

„Minėtas sprendimas šio įvykio kontekste bus patikrintas, revizuotas aukštesnių prokurorų ir bus nuspręsta, ar jis pagrįstas“, – teigė V.Guliavičius. Abu įtariamieji ir anksčiau yra patekę į policijos akiratį, teisti. Vaiko motina su teisėsauga bendradarbiauja.

„Sugyventinis nepripažįsta ir neigia kai kuruos akivaizdžius duomenis. Moteris bando kalbėtis, bendradarbiauti su pareigūnais“, – sakė prokuroras.

Kol kas nėra nustatyta, ar abu įtariamieji smurtavo prieš vaiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius