Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 03

Linas Linkevičius: autoatsakikliai neišspręs problemų, jei Rusijos naikintuvai tęs pavojingus manevrus

Lietuvos užsienio reikalų ministras sako, kad sutarimas įjungti autoatsakiklius kariniuose skrydžiuose virš Baltijos jūros neišspręstų saugumo problemų, jei Rusijos naikintuvai tęs pavojingus manevrus regione.
Linas Linkevičius
Linas Linkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Taip Linas Linkevičius komentavo Rusijos gynybos ministerijos pareiškimą, jog Maskva pasirengusi konsultacijoms su Lietuva ir kitomis regiono šalimis, kad būtų užtikrinti karinės aviacijos skrydžiai virš Baltijos tik su įjungtais atsakikliais.

Anot ministro, Lietuva kartu su sąjungininkais išnagrinės ir apsvarstys šį Rusijos siūlymą, tačiau, jį, kaip ir kitus Maskvos pažadus ir kvietimus, reikia vertinti ne pagal žodžius, o konkrečius Rusijos veiksmus.

„Rusija pastaruoju metu praktiškai niekuo neprisidėjo stiprinant karinio pasitikėjimo priemones“, – BNS sakė ministras.

L.Linkevičiaus teigimu, 2007 metais Rusija vienašališkai sustabdė savo dalyvavimą Įprastinių ginkluotųjų pajėgų Europoje (CFE) sutartyje, o užpernai vienašališkai sustabdė 2001 metais pasirašyto dvišalio Lietuvos ir Rusijos susitarimo dėl papildomų pasitikėjimą ir saugumą stiprinančių priemonių galiojimą.

„Rusija atsisakė įvesti tiesioginį ryšį (karštą liniją) tarp pasienio postų aiškinantis neautorizuotus orlaivių skrydžius. Siūliau tai padaryti dar 2002 metais tuometiniam savo kolegai gynybos ministrui Sergejui Ivanovui. Net kai 2005 metais Lietuvoje neaiškiomis aplinkybėmis sudužo Rusijos „Su 27“ naikintuvas tokie prašymai nebuvo patenkinti“, – prisiminė ministras.

„Nors Rusija teigia norinti svarstyti pavojingos karinės veiklos keliamas rizikas, reikia pažymėti, kad būtent Rusijos veiksmai tas rizikas ir kelia, būtent ji pati reguliariai pavojingai manevruoja su savo naikintuvais prie NATO karo laivų Baltijos jūroje, netgi kelia grėsmę civilinės aviacijos skrydžiams. Taip, kad vien įjungti autoatsakikliai neišspręs saugumo klausimų, jeigu Rusijos pilotai ir toliau nesilaikys saugios aviacijos rekomendacijų, elgsis neatsakingai ar provokuojančiai“, – teigė L.Linkevičius.

Rusija teigia pakvietusi NATO ekspertus į Maskvą kartu parengti priemones realizuoti Suomijos prezidento iniciatyvai. Suomijos prezidentas Sauli Niinisto prieš mėnesį pasiūlė į Helsinkį atvykusiam Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui susitarti, kad karo lėktuvai virš Baltijos visada skraidytų su įjungtais atsakikliais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius