TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 04 13

Link laimingos pabaigos: Klaipėdoje savanoriai iškuopė senolio butą, o jis gelbėtojams grojo akordeonu

Apleisto ir savo namus šiukšlėmis užgriozdinusio Klaipėdos senolio istorija – kol kas su laiminga pabaiga. Savanoriai per kelias dienas iškuopė jo butą, į kurį buvo sutempti neįtikėtini kiekiai atliekų. Senolį savanoriai bandys nuvežti pas jo seserį, jeigu ji dar gyva.
„Veik“ fondo savanoriai Klaipėdoje, Sulupės gatvėje, iškuopė senolio Stanislovo butą, paverstą sąvartynu
„Veik“ fondo savanoriai Klaipėdoje, Sulupės gatvėje, iškuopė senolio Stanislovo butą, paverstą sąvartynu / Michailo Andrijanovo nuotr.

„Veik“ fondo įkūrėjas Michailas Andrijanovas pranešė, kad valymo darbai Klaipėdoje, Sulupės gatvėje, gyvenančio Stanislovo bute beveik baigti.

40 vienetų 250 litrų ir 30 vienetų 350 litrų talpos maišų trečiadienį buvo išnešti iš ligoto senolio Stanislovo buto, esančio Klaipėdoje, Sulupės gatvėje. Pasak M.Andrijanovo, prisirinko 2 pilni buitinių atliekų ir senų, sudegusių baldų konteineriai. Už konteinerius fondas dėkoja įmonėms „Ecoservise“ ir KRATC.

Į prašymą padėti iškopti sergančio žmogaus butą atsiliepė dvi merginos ir du vaikinai. Jie kartu su dar dviem „Veik“ fondo savanoriais darbavosi nuo 12 iki 17 valandos.

Bute buvo apstu tarakonų, blusų, blakių, gyvų ir nugaišusių žiurkių. Žiurkės pragraužė landas grindyse ir iš ten keliauja per visą daugiabutį, keldamos grėsmę kitų namo gyventojų sveikatai.

Savanoriai ne tik iškuopė butą, bet ir apkirpo Stanislovą. Šis, būdamas geros nuotaikos, savo geradėjams pagrojo akordeonu.

Michailo Andrijanovo nuotr./„Veik“ fondo savanoriai Klaipėdoje, Sulupės gatvėje, iškuopė senolio Stanislovo butą, paverstą sąvartynu
Michailo Andrijanovo nuotr./„Veik“ fondo savanoriai Klaipėdoje, Sulupės gatvėje, iškuopė senolio Stanislovo butą, paverstą sąvartynu

M.Andrijanovas praneša, kad „Veik“ fondas dėl pavojaus žmonių sveikatai ir dėl viešojo intereso gynimo kreipsis į prokuratūrą. Stanislovą fondo savanoriai bandys nuprausti ir nuvežti pas seserį Kelmės rajone, jeigu ji dar gyva.

VIDEO: STANISLOVAS 3 diena

Fondo savanoriai taip pat bandys atkreipti socialinių įstaigų dėmesį, kad Stanislovui reikalinga pagalba, ir sukurs peticiją.

„Tik oficialios įstaigos turi teisę pasidomėti, kur keliauja senolio pensija, kurios, kaip jis pats sako, nematė jau dešimtmetį. Taip pat sužinoti, kokios yra skolos už komunalines paslaugas (pagal mokėjimo knygelės duomenis, paskutinis mokėjimas buvo dar 2009 metais) ir kitus dalykus“, – rašo M.Andrijanovas.

Michailo Andrijanovo nuotr./„Veik“ fondo savanoriai Klaipėdoje, Sulupės gatvėje, iškuopė senolio Stanislovo butą, paverstą sąvartynu
Michailo Andrijanovo nuotr./„Veik“ fondo savanoriai Klaipėdoje, Sulupės gatvėje, iškuopė senolio Stanislovo butą, paverstą sąvartynu

Žino, bet negali padėti

15min apie šią istoriją rašė balandžio pradžioje. Kaimynai tikina, kad jau metų metus bando ieškoti būdų, kaip įpareigoti atliekas kaupiantį senolį susitvarkyti. Jie tikina rašę raštus „visur“, tik rezultatas priešingas – atliekų kalnas dviejų kambarių bute toliau auga. Prie dvoko ir iš buto lekiančių parazitų žmonės beveik ir įprato.

Giminaičių ir artimųjų neturintis klaipėdietis Stanislovas kuičiasi po konteinerius. Dažniausiai ieško stiklo taros, puodų ir maisto. Juos tempiasi į namus.

Apie Stanislovą M.Andrijanovas parašė savo feisbuke. Tačiau netrukus sulaukė žinučių iš socialinių darbuotojų, esą jie problemą žino ir sprendžia.

„Parašė, kad nereikia daryti reklamos, kad viską tuoj sutvarkys. Pamaniau, kad gal esu neteisus, ir atsitraukiau“, – pasakojo pašnekovas. Tačiau niekas nesikeitė, todėl M.Andrijanovas grįžo ir su savanoriais pradėjo kuopti Stanislovo butą.

Stanislovą ir jo problemas puikiai žino socialinis darbuotojas, Sulupės gatvės seniūnaitis, Klaipėdos tarybos narys Saulius Liekis. Jis teigė, kad situaciją spręsti yra kur kas sudėtingiau, nei visi norėtų.

„Sudėtinga, nes jis atsisako paslaugų. Socialinės paslaugos žmonėms per prievartą neteikiamos. Į ligoninę gultis jis atsisako, globos paslaugų į namus – taip pat atsisako“, – vardijo pašnekovas.

Jis prisiminė, kad socialinės paramos centro darbuotojai kreipėsi į prokuratūrą dėl vyriškio neveiksnumo nustatymo.

Jį turėjo aplankyti pareigūnai ir pristatyti ekspertizei. Tačiau esą net tris kartus vyko ir jo nerado namuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius