Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 22 /16:40

Po liūčių Kaišiadorių rajone – ekstremalu: yra nepravažiuojamų kelių, vienas skilo perpus

Antradienį Lietuvą merkęs lietus kai kur pridarė didžiulės žalos. Štai Kaišiadorių rajone stipriai patvinęs kanalas, kuriuo nubėga lietaus nuotekos, nuplovė asfaltuoto kelio dalį, Kertaus upelis netoliese užliejo laukus ir beveik pasiekė vieno kaimo kapinaites. Iš viso savivaldybės teritorijoje yra apie dešimt objektų, kuriems grėsmę sukėlė gausus lietus. Ketinama skelbti rajone ekstremalų įvykį.

Apie tai, kad vanduo nuplovė kelią Kaišiadorių rajone, Pakertų kaime, pranešė feisbuko grupės „Ką pamatyti Lietuvoje“ nariai.

„Pakertai. Kaišiadorių rajone. Tiesiog nuplautas kelias“, – rašė grupės narys.

Vietoje darytos nuotraukos atrodo išties įspūdingai – po apačia tekantis lietaus nuotekų kanalas nuplovė dalį asfalto, atsivėrė apie 10 metrų duobė.

15min skaitytojo Roberto L. nuotr./Nuplautas kelias Kaišiadorių rajone, Pakertuose
15min skaitytojo Roberto L. nuotr./Nuplautas kelias Kaišiadorių rajone, Pakertuose

Dainių kaimo, kuris yra vos už keleto kilometrų nuo Pakertų, gyventojai pasakoja, kad trečiadienio naktį ir rytą čia tekantis Kertaus upelis irgi išsiliejo ne vienoje vietoje. Kelias iš Žiežmarių per Nemaitonis į Stakliškes upelį kerta ne vieną kartą, tad vanduo vienoje vietoje Dainių kaime išsiliejo ne tik ant jo, bet ir į laukus, beveik pasiekė kaimo kapines.

VIDEO: Vaizdai Kaišiadorių rajono Dainių kaime

Per viršų vanduo liejasi ir ant gyventojų keliukų, kur padarytos pralaidos. Vandens kiekis toks, kad per jas sutekėti nepajėgia, tad veržiasi per viršų.

Tvarkyti turės Kelių direkcija

Kaišiadorių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Voldemaras Maziliauskas 15min sakė šioje vietoje trečiadienio rytą apsilankė jau kelis kartus.

VIDEO: Nuplautas kelias Kaišiadorių rajone prie Pakertų kaimo

„Pirmas dalykas – tas kelias yra Lietuvos automobilių kelių direkcijos, ne savivaldybės kelias, informuotas kelio savininkas apie situaciją. Nuo pat ankstyvo ryto, kai tik gavome pirmą informaciją, buvo pajungta ir policija, ir priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba, vertinama, ar padaryta žala asmenims, ar nėra nukentėjusiųjų. Nebuvo tokių grėsmių.

Dabar kelio savininkas spręs dėl skubaus jo atstatymo. Kadangi tai yra šalia užtvankos, tai savivaldybė kaip sklypo savininkė tvarkys užtvankos dalį, nes ten yra ne hidrostatinis įrenginys pažeistas, o dėl didelio kritulių kiekio, subėgančio iš laukų, paplautas šalia jo pylimas ir ten, matyt, visą naktį veržėsi vanduo. Situacija yra tokia“, – sakė V.Maziliauskas.

Yra ir daugiau nusiaubtų objektų

Anot administracijos direktoriaus pavaduotojo, kelią nuplovė paviršinio vandens surinkimo sistemos melioracinis griovys. Šie grioviai surenka vandenį iš aplinkinių laukų ir neatlaikė vandens lygio, nes, kaip sakė V.Maziliauskas, kritulių per šiek tiek daugiau nei 12 valandų šiose apylinkėse iškrito nuo 40 iki 55 mm.

„Savivaldybėje skelbsime ekstremalų įvykį, ruošiame visą medžiagą, peržiūrime visus nuplautus kelius, jų turime daugiau – mes turime beveik dešimt įvairių mūsų rajono objektų, nekalbu apie priklausomybę, ar savivaldybės, ar Kelių direkcijos. Bet turime beveik dešimt tokių stambesnių paplovimų, į kuriuos dar važiuojame, žiūrime, stebime, renkame informaciją ir keliausime į komisiją 14 val.“, – sakė savivaldybės atstovas.

Kaip vėliau paskelbė BNS, Kaišiadorių rajono savivaldybės Ekstremaliųjų situacijų komisija vienbalsiai nusprendė paskelbti ekstremalųjį įvykį.

Pasak sinoptikų, Kaišiadorių regione iškrito 42,5 milimetrų kritulių, užtvindyta daugiau kaip 10 hektarų žemės ūkio naudmenų plotų. Savivaldybė svarsto galimybę mokėti kompensacijas ūkininkams ir žemės savininkams, kurių pasėliai.

Manoma, kad gamtos stichija padarė šimtatūkstantinius nuostolius.

Iš gyventojų skundų dėl užlietų namų bent jau iki vidurdienio, anot direktoriaus pavaduotojo, gauta nebuvo. Tik išsiliejusi Strėva grasino vieno ūkininko galvijams, tačiau jis pats juos išvarė.

„Kertaus upelis grasina užtvankai, esame šalia jos, dabar padėtį stabilizavome ir vandens mažėja. Liejasi vanduo iš visur. Yra Bačkonių užtvanka, ji buvo naktį prevenciškai atidaryta, kad stabilizuotume vandens lygį. Dėl to turime Žiežmarių apylinkėse tokį tyvuliuojantį ežerą didžiulį“, – sakė V.Maziliauskas.

Kaišiadorių rajono savivaldybė feisbuke paskelbė: „Dėl iškritusio neįprastai didelio kritulių kiekio ir liūties Kaišiadorių rajone šiuo metu yra keletas sugadintų ir neišvažiuojamų kelių: Mūro Strėvininkai–Jegelonys, Liutonys–Kietaviškės, Žiežmariai–Nemaitonys ties Pakertais, Burbiškių kaime Žiežmarių apylinkės seniūnijoje, Varkalėse kelyje Žiežmariai–Klėriškės. Taip pat laikinai apribojamas eismas Žiežmariuose Kertaus gatve.

Gyventojų prašome rinktis vykti kitais keliais.“

Traukė nuvirtusius medžius

Kaip trečiadienio rytą informavo BNS, antradienį Lietuvoje lijęs stiprus lietus ir pūtęs vėjas vertė medžius – ugniagesiai per parą 21 kartą vyko šalinti ant važiuojamosios dalies ir automobilių užvirtusių medžių.

Nuo antradienio 6 val. ryto iki trečiadienio 6 val. ryto medžiai nuo važiuojamosios dalies ir automobilių Vilniaus apskrityje buvo šalinami septynis kartus, Utenos apskrityje – penkis, Kauno ir Alytaus apskrityse – po keturis, Šiaulių apskrityje – vieną kartą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius