Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 13

Loreta Graužinienė – prieš eutanaziją: nemačiau mirštančiojo, kuris nenorėtų gyventi

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė teigia nepritarianti siūlymui įteisinti eutanaziją.
Loreta Graužinienė
Loreta Graužinienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Tai yra labai jautrus klausimas. Taip, kai kuriose valstybėse tai yra įteisinta, bet noriu pažymėti, kad aš dar nemačiau mirštančio žmogaus, kuris nenori gyventi“, – Žinių radijui trečiadienį sakė L.Graužinienė.

Ji taip pat sakė tokį siūlymą laikanti labai pavojingu.

„Aš manau, kad tai yra labai pavojingas įstatymas, nes gali būti piktnaudžiavimo atvejų“, – dėstė Seimo pirmininkė.

Aš manau, kad tai yra labai pavojingas įstatymas, nes gali būti piktnaudžiavimo atvejų, – dėstė Seimo pirmininkė.

Jos vertinimu, pritariantieji eutanazijai dažnai nėra visapusiškai įsigilinę į šį klausimą ir remiasi tik skausmingais atvejais, kai kamuojasi artimieji.

„Aš laikausi tokios taisyklės gyvenime – kad kiekvienas gimstame ir atsinešame savo likimą. Tai, kokį atsinešame, turime išgyventi“, – kalbėjo L.Graužinienė.

Eutanazijos įstatymo projektą, kuris įteisintų eutanaziją, parengė ir Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo socialdemokratė Marija Aušrinė Pavilionienė.

Ji siūlo įstatymu reglamentuoti asmens, kenčiančio nuolatines bei nepakeliamas fizines ir dvasines kančias, kurių neįmanoma palengvinti, teisę pasirinkti, kad jo gyvybė sąmoningai būtų nutraukta jo paties prašymu.

Įstatymu taip pat būtų įteisinta asmens teisė iš anksto nurodyti atlikti jam eutanaziją, jei dėl ligos ar sužalojimo nulemtos nesąmoningos būsenos jis pats nebegalėtų išreikšti savo valios.

„Eutanazija pacientui, kurį kankina ilgai besitęsiantis skausmas bei suvokimas, jog liga yra nepagydoma, suteiktų galimybę numirti oriai, išvengti skausmo ir kančių“, – projekto aiškinamajame rašte teigia M.A.Pavilionienė.

Eutanaziją siūlantį įteisinti įstatymą 2012 metais buvo parengęs tuometinis Seimo narys Andrius Burba. Tačiau parlamentas jo projekto nesvarstė.

Prieš dvejus metus visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Rait“ atlikta apklausa parodė, kad 47 proc. respondentų pritaria eutanazijos įteisinimui. 37 proc. apklaustųjų nurodė, jog tam nepritartų, o 16 proc. apklausoje dalyvavusiųjų sakė šiuo klausimu neturintys nuomonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius