Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 29 /16:23

Loreta Graužinienė sieks, kad Vytautas Landsbergis nebebūtų saugomas valstybės

Seimo pirmininkė, Darbo partijos atstovė Loreta Graužinienė sako, kad pirmasis atkurtos nepriklausomos Lietuvos valstybės vadovas, europarlamentaras profesorius Vytautas Landsbergis nuo kitų metų vidurio turėtų netekti valstybinių apsaugininkų.
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Pasak Seimo pirmininkės, Valstybės apsaugos departamentas (VAD) ir taip turi daug įsiskolinimų, todėl nebeturėtų saugoti to, ko saugoti esą neprivalo pagal įstatymus. Apie tai ji prakalbo antradienio susitikime su VAD vadovu Rymantu Mockevičiumi.

„Kadangi profesorius viešai pasakė, kad jis nebekandidatuos į Europos Parlamentą, tai vis dėlto reikės šitą klausimą spręsti teisiškai. Dabar ministro įsakymas yra labai pritrauktas, nes įstatyme tikrai tokių teisių nėra, o jei profesorius lieka Lietuvoje, tai išauga papildomos išlaidos jo apsaugai: transportas, komandų pasikeitimai, kaip ir visiems valstybės vadovams“, – teigė L.Graužinienė.

Pati Seimo pirmininkė pareiškė besilaikanti pozicijos, kad V.Landsbergis nebeturėtų būti saugomas nuo kitų metų vidurio, kai baigsis jo kadencija Europos Parlamente.

„Jei klausiate mano asmeninės nuomonės, tai aš manau, kad mes jau dvidešimt metų gyvename nepriklausomoje Lietuvoje ir, pagal Vadovybės apsaugos bei kitus įstatymus, šios dienos teisinė bazė to neleidžia daryti. Visi tik iš pagarbos profesoriui suprantame, kad jam buvo nuo pat pradžių skirta ta apsauga“, – teigė L.Graužinienė.

Anot jos, jei politikai vis dėlto nutartų, kad V.Landsbergis turi būti saugomas, tuomet pinigai jo apsaugai turi būti numatyti VAD biudžete, o įstatymas pakeistas.

„Tai yra civilizuoti dalykai“, – pridūrė ji.

Tiesa, kiek per metus valstybei atsieina pirmojo atkurtos valstybės vadovo apsauga, L.Graužinienė nežinojo.

Seimo pirmininkė teigė, kad VAD jau dabar yra įklimpęs į skolas, nes jam nebuvo skirta papildomų pinigų Europos Tarybos pirmininkavimo renginiams ir Lietuvos svečiams saugoti, todėl nesaugodamas V.Landsbergio, jis galėtų sutaupyti.

Kiek per metus valstybei atsieina pirmojo atkurtos valstybės vadovo apsauga, L.Graužinienė nežinojo.

„Man asmeniškai yra gėda, kai valstybė nesugebėjo vyrams nupirkti net kostiumų ir aprangos, kurie priklauso pagal įstatymą“, – kalbėjo L.Graužinienė.

Visų apsaugininkų aprangai atnaujinti reikia 600 tūkst. litų.

Vadovybės apsaugos įstatyme numatyta, kad VAD turi užtikrinti prezidento, Seimo pirmininko, premjero, šias pareigas laikinai einančių asmenų ar juos pavaduojančių žmonių, taip pat užsienio svečių ir žmonių, kuriems apsaugą skyrė Vyriausybė ar jos įgaliota institucija, apsaugą.

Tuo tarpu Tėvynės sąjungos-Lietuivos krikščionių demokratų partijos pirmininkas, opozicijos lyderis Andrius Kubilius tikina, kad L.Graužinienės siūlymas yra absurdiškas.

„Man atrodo, jai problema su galvos apsisukimu nuo aukštų postų. Aš tai matau iš atsiprašymų ir visų kitų dalykų. Užuot siūliusi tokius dalykus, ji galėtų pasirūpinti V.Landsbergio kaip pirmojo valstybės vadovo statuso įteisinimu. Tai yra mūsų kartos visų politikų – nuo L.Graužinienės iki Petro Gražulio – skola V.Landsbergiui, kurią turime ištaisyti“, – L.Graužinienės siūlymą įvertino A.Kubilius.

Loreta Graužinienė trečiadienį 13.30 val. lankysis 15min.lt tiesioginėje konferencijoje. Jos paklausti galite el.paštu klausimai@15min.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius