Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 09 04

LRT nereikalinga ir V.Pociūno našlė

Valstybės saugumo departamento (VSD) karininko Vytauto Pociūno našlė Liudvika Pociūnienė prieš kelias dienas užsiregistravo Darbo biržoje. Žurnalistė abejoja, ar Audriaus Siaurusevičiaus vadovaujamas visuomeninis transliuotojas leis jai grįžti į televiziją.
L.Pociūnienė
L.Pociūnienė / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

Sodraus ir svajingo, į anuos laikus nukeliančio L.Pociūnienės balso už kelių dienų prasidedančiame naujajame Lietuvos televizijos (LTV) sezone negirdėsime.

„Pastaruosius 10 metų kūriau ir vedžiau laidas „Laiko ženklai" Lietuvos televizijoje, už jas esu apdovanota įvairiomis premijomis. Tačiau nacionalinis transliuotojas nebegali finansuoti naujo „Laiko ženklų" ciklo kūrimo. Galėčiau vesti renginius ir ekskursijas, taip pat įrenginėti nedidelius interjerus ir kiemelius, galėčiau dirbti vertėja bei redaktore. Pageidaučiau darbo laisvu grafiku", – prieš kelias dienas registruotame Darbo biržos skelbime rašo L.Pociūnienė.

Baltų varnų niekas nemėgsta

Pasibaigus žurnalistės sutarčiai su LTV, „Laiko ženklai" bent jau kurį laiką nebus rodomi. Tačiau L.Pociūnienė viliasi, kad istorinę laidą, praėjusį sezoną transliavusią ciklą „Čiurlionio kodas", dar per anksti nurašyti į televizijos istoriją.

„Metus galiojusi sutartis pasibaigė liepos 31 dieną, o nauja nepasirašyta. Iki kitos sutarties gali tekti laukti porą mėnesių, o į eterį išeitume tik kitais metais", – planavo L.Pociūnienė.

Tačiau ji pripažino nesanti garantuota, ar „Laiko ženklai" po Naujųjų bus transliuojami. „Žinoma, niekas nėra tikras, ar einant per gatvę kas nors neatsitiks. Tik neišsigąskite, čia nieko baisaus. Mes dirbame ir esame nusiteikę likti", – sakė žurnalistė.

Paklausta, ar jos karjera nepakrypo taip, kaip nutiko buvusiems nacionalinio transliuotojo bendradarbiams Dariui Kuoliui ir Leonidui Donskiui, L.Pociūnienė atsakė, jog „baltų varnų niekas nemėgsta". „Su ta padėtimi esame susitaikę jau dešimtmetį, turėjome priprasti", – teigė ji.

Anksti kalbėti

LŽ kalbintas LTV direktorius Rimvydas Paleckis pabrėžė, kad su L.Pociūniene „niekada nebuvo jokių ilgalaikių sutarčių". „Ciklas „Čiurlionio kodas" baigėsi, todėl automatiškai baigėsi ir sutartys. Kiek laidų padaroma, tiek jų yra", – aiškino jis.

R.Paleckis neatmetė galimybės, kad naujas „Laiko ženklų" ciklas ateityje dar pasirodys LTV eteryje. „Žiūrėsime, nėra jokių išankstinių nuostatų. Nematau priežasčių, kodėl laida neturėtų būti rodoma. Tačiau kol nematome produkto ir nesame aptarę niuansų, anksti kalbėti", – tikino LTV vadovas.

Jis pridūrė, kad dauguma praėjusį sezoną gyvavusių kultūrinių laidų lieka ir ateinantįjį. Anot R.Paleckio, „Kultūra" pasirodys pavadinimu „Durys atsidaro", o vietoj profesoriaus L.Donskio „Be pykčio" žiūrovai matys profesoriaus Alfredo Bumblausko „Tūkstantmečio pokalbius".

Nori būti apdrausta

L.Pociūnienė pasakojo Darbo biržoje užsiregistravusi ne tiek dėl noro susirasti tinkamą darbą, kiek dėl socialinių garantijų. „Kažkaip reikia užsidirbti duonos, įveikti šiuos laikinus sunkumus. Be socialinio draudimo likti neatsakinga, juk maža kas. Tikiuosi, rasiu darbo", – vylėsi istorinės dokumentikos autorė.

Kol laukia naujos sutarties, L.Pociūnienė ėmėsi parengiamųjų „Laiko ženklų" ciklo „Slaptieji kultūros archyvai" kūrybinių reikalų: naršo sovietinius archyvus, rašo scenarijus.

„Tad nesame visiškai „pliki". Iš tiesų dabartiniai mūsų sunkumai yra juokingi, palyginti su tuo, ką žmonės turėjo ištverti ir kokius kryžiaus kelius nueiti septintajame dešimtmetyje, norėdami ką nors gero padaryti", – sakė L.Pociūnienė.

Grįžta cenzūra?

Priminsime, kad Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) vadovybė jau anksčiau iš visuomeninio transliuotojo išprašė du garsius autorius D.Kuolį ir L.Donskį. Jie patys teigė neįtikę LRT generaliniam direktoriui A.Siaurusevičiui, nes paliesdavo aštrias temas.

Baltarusijoje mįslingomis aplinkybėmis žuvusio VSD pulkininko V.Pociūno našlė L.Pociūnienė principingai kelia jo mirties tyrimo klausimus.

V.Pociūnas nagrinėjo ir norėjo visuomenei paskleisti informaciją apie vadinamąjį valstybininkų klaną. Kai kurių apžvalgininkų manymu, A.Siaurusevičius yra palankus ir artimas šiam klanui žmogus.

Todėl LTV ekrane matysime prieštaringai vertinamą Jolantą Butkevičienę, nors jos laidos pavadinimas „Paskutinis klausimas" primena Rūtos Grinevičiūtės LNK laidą „Paskutinė instancija".

LŽ kalbintų patyrusių televizininkų manymu, nepratęsdama sutarties su L.Pociūniene, LRT tarytum grįžo į sovietmečiu transliuotojui vadovavusio Jono Januičio laikus, kai į eterį nebuvo įsileidžiamas Sąjūdis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius