-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 01 07 /16:37

LRTK stabdo „Ren TV Baltic“ transliacijas, procedūros dėl kitų dviejų kanalų – pradėtos

Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) nusprendė pradėti dviejų Rusijos televizijų transliacijų uždraudimo Lietuvoje procedūras dėl jų pakartotinių pažeidimų bei nusprendė prašyti teismo trims mėnesiams stabdyti ne Europos Sąjungoje (ES) parengtų Rusijos televizijos „Ren TV Baltic“ laidų transliacijas Lietuvoje.
Propaganda
Propaganda / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Papildyta: 16:31 val.

Komisija šį sprendimą trečiadienį priėmė po to, kai „RTR Planeta“ 2014 metų lapkričio 15 dieną transliuotoje laidoje „Šeštadienio žinios“ ir „NTV Mir Lithuania“ lapkričio 23 dieną transliuotoje laidoje „Šiandien“ užfiksavo žurnalistinės etikos pažeidimų. „RTR Planeta“ rodė reportažą apie Rusijos prezidento Vladimiro Putino vizitą į Australiją, „NTV Mir Lithuania“ – apie situaciją Ukrainoje.

Pasak LRTK, laidose buvo nesilaikoma žurnalistinio darbo objektyvumo principų, pateikiamas vienašališkas požiūris, įrodymais nepagrįsta informacija, sąmoningai konstruojamas šališkas situacijos kontekstas bei vertinimai, skleidžiamas propagandinis turinys.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Propaganda Rusijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Propaganda Rusijoje

Išvada: Informacija neatitinka visuomenės informavimo nuostatų

Rusijai palankūs įvykiai, kontekstas yra be jokios kritikos. Šiame fone sąmoningai kuriamas šališkumas, – D.Velkas.

Žurnalistų etikos inspektorės Zitos Zamžickienės poziciją posėdyje perdavęs jos patarėjas Deividas Velkas tvirtino, kad laidose Ukrainos teisėta valdžia yra pateikiama negatyviai, menkinančiai, kalbant apie įvykius Ukrainoje, nuolat pabrėžiama, kad prieš ukrainiečius ginklą naudoja „Ukrainos karinės pajėgos, o ne separatistai“.

„Rusijai palankūs įvykiai, kontekstas yra be jokios kritikos. Šiame fone sąmoningai kuriamas šališkumas. Orientuojamasi į tokus įvykius Ukrainoje – čia nuolat akcentuojama, kad Minsko protokolo nesilaiko Ukrainos kariai, apie separatistus, apie invaziją rytiniame regione išvis nutylima, Rusija tarsi yra stebėtojo, pagalbininko vaidmenį prisiėmusi. Nuolat pašiepiami ES šalių vadovai, kurie išreiškia kritiką Vladimirui Putinui“, – vardijo D.Velkas.

„Darome išvadą, kad tokia informacija neatitinka visuomenės informavimo nuostatų dėl informacijos tikslumo ir objektyvumo, nėra nuomonių įvairovės“, – sakė jis.

Vis dėlto Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba neįžvelgia laidose tiesioginio karo bei nesantaikos kurstymo.

„Tačiau netiesiogiai, žinoma, visa tai atsiliepia visuomenei“, – sakė jis.

Reikalaus pripažinti šališkumą

E.Vaitekūnas informavo, kad „RTR Planeta“ atstovai jau sutiko sausio 20 dieną atvykti į Vilnių aptarti situacijos.

Pasak LRTK pirmininko Edmundo Vaitekūno, inicijuojant televizijų transliacijos stabdymo procedūrą apie pakartotinius televizijų pažeidimus bei situaciją bus informuojama Europos Komisija. Paraleliai bus vykdomos derybos ir su pačiomis televizijomis.

Jis informavo, kad „RTR Planeta“ atstovai jau sutiko sausio 20 dieną atvykti į Vilnių aptarti situacijos.

„Mes reikalautumėme, kad jie pripažintų, kad informacija buvo šališka ir kad jie viešai patvirtintų šią informaciją“, – sakė E.Vaitekūnas.

Anksčiau jis yra užsiminęs, jog nesusitarus su televizijomis bei atlikus visas reikiamas procedūras, jų retransliavimas galėtų būti stabdomas iki metų.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Edmunas Vaitekūnas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Edmunas Vaitekūnas

Parašo stabdyti „REN TV Baltic“ veiklą 3 mėnesiams

Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) trečiadienį nusprendė prašyti teismo trims mėnesiams stabdyti ne Europos Sąjungoje (ES) parengtų Rusijos televizijos „Ren TV Baltic“ laidų transliacijas Lietuvoje. Šį sprendimą LRTK priėmė remdamasi išvadomis, kad pernai lapkričio 19 dieną „Ren TV Baltic“ parodytoje laidoje „Paklydimo teorija“ buvo kurstomas karas ir neapykanta. Televizija už šiuos pažeidimus baudžiama pirmą kartą.

„Laidoje buvo tendencingai ir šališkai skleidžiama informacija apie pastarojo meto įvykius Ukrainoje, kurstomas karas ir neapykanta ukrainiečiams ir teisėtai Ukrainos valdžiai, Ukrainos suverenumą ir vientisumą remiančiomsES ir NATO valstybėms“, – teigia LRTK ekspertai.

„Komisijos tikslas nėra uždarinėti programas, tikslas yra pasiekti, kad nebūtų skelbiama draudžiama informacija“, – sakė LRTK pirmininkas Edmundas Vaitekūnas.

Kaip LRTK posėdyje sakė komisijos teisininkas Viktoras Popandopula, LRTK nuogąstavimus patvirtino Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Medijų tyrimų laboratorijos vedėjas Andrius Šuminas ir Vilniaus universiteto dėstytojas, habilituotas daktaras Žygintas Pečiulis.

Vilniaus apygardos administracinis teismas sankcionuoti komisijos sprendimą turi per 72 valandas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius