Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 24 /18:20

LSDP pristatė rinkimų programą: žada visuotinį užimtumą ir nemokamus skiepus nuo COVID-19, jei tokie bus

Opozicijoje šiuo metu dirbanti Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) penktadienį pristatė 66 puslapių rinkiminę programą „Atkurkime pasitikėjimą“. Joje partija žada pertvarkyti švietimą, sukurti gerovės valstybę, paremtą solidariais mokesčiais, bei įgyvendinti naująjį žaliąjį susitarimą. Taip pat – nuo COVID-19 nemokamai paskiepyti senjorus, jei tokia vakcina rasis. Pagrindinė partijos rinkimų programos tema – visuotinis užimtumas, sako LSDP lyderis Gintautas Paluckas.
Gintautas Paluckas
Gintautas Paluckas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Einame pavojingu keliu. Mėginame sukurti gerovės valstybę iš skolintų lėšų. Iš įvairių išmokų lietaus. Niekur gerovės valstybės nebuvo sukurtos įvairiomis išmokomis. Dosnios socialinės programos kyla iš uždirbtų pinigų iš užimtumo. Todėl mūsų programos pagrindinis leitmotyvas yra visuotinis užimtumas, darbo vietų kūrimas“, – penktadienį socialdemokratų tarybos posėdžio metu teigė G.Paluckas.

„Visi kas gali dirbti, turi dirbti“, – pridūrė jis, o taip pat tikino, kad miesteliai turi išsaugoti bibliotekas, gydymo įstaigas, nes tai esą padeda gyvuoti bendruomenėms, o tuo pačiu ir pilietiškumui.

„Jei mes siekiame tvirtos pilietinės visuomenės, paslaugos, infrastruktūra turi pasiekti visus žmones“, – kalbėjo partijos vedlys.

Pasisako už vaikų atrankų mokyklose ribojimą

Savo programą socialdemokratai pradėjo nuo kultūros politikos – jie teigia sieksiantys, jog kultūros finansavimas 2024 metais augtų iki 2 proc. BVP, kad ženkliai didėtų kultūros srities darbuotojų vidutinis darbo užmokestis, o lankytini objektai taptų prieinami žmonėms su negalia, didesnės paramos sulauktų žiniasklaidos Lietuvos tautinių mažumų kalbomis iniciatyvos.

LSDP žada iki ne mažiau 130 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio didinti mokytojų atlyginimą, iki nemažiau 150 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio – aukštųjų mokyklų dėstytojų, mokslo darbuotojų ir kitų tyrėjų uždarbį, taip pat nustatyti 6 proc. BVP finansavimą švietimui (įskaitant aukštąjį mokslą).

Tiesa, nenurodoma iki kada visa tai ketinama padaryti.

Partija pasisako už tai, kad privačios švietimo įstaigos būtų finansuojamos taip kaip ir valstybės ar savivaldybių įstaigos, o vaikų atrankos mokyklose būtų ribojamos.

Priėmimas į mokyklą turėtų vykti pagal gyvenamąją vietą ir nesvarbu, koks vaikų pažangumas.

„Priėmimas į mokyklą turėtų vykti pagal gyvenamąją vietą ir nesvarbu, koks vaikų pažangumas. Tik tada, jei mokykloje lieka laisvų vietų, galėtų būti priimami vaikai iš kitų rajonų“, – teigiama partijos programoje.

Pokyčiai pensijų kaupimo sistemoje

LSDP tikina pradėsianti vykdyti išvengiamo mirtingumo mažinimo ir nacionalinę epidemiologinę programas, skirsianti daugiau dėmesio lytiniam švietimui, kontraceptinių priemonių prieinamumui ir kompensavimui.

„Nustatysime, kad apsilankyti pas pirminės sveikatos priežiūros specialistus būtų galima vėliausiai per penkias paras, o sudėtingus tyrimus ir specialistų konsultacijas atlikti – ne vėliau nei per mėnesį“, – nurodo partija.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./LSDP rinkimų programos projekto pristymas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./LSDP rinkimų programos projekto pristymas

LSDP taip pat žada naikinti pacientų, sulaukusių 65 metų amžiaus, priemokas kompensuojamiems vaistams, užtikrinti nemokamą senjorų vakcinaciją nuo gripo, o jei bus galimybė – ir nemokamą senjorų vakcinaciją nuo COVID-19.

Socialdemokratai teigia ir toliau ketinantys indeksuoti Sodros pensiją, tačiau panašu turi planų keisti pensijų kaupimo sistemą.

„Antrąją pensijų pakopą transformuosime į privačiomis įmokomis finansuojamą sistemą, kuri galėtų reformuotis į kolektyvinio dalyvavimo profesinius pensinius fondus. Taip pat sudarysime galimybę antros pensijų pakopos dalyviams ne tik toliau dalyvauti šioje sistemoje, bet ir bet kada pasitraukti atgaunant sukauptus pinigus.

Dabartinė trečioji pensijų pakopa turi būti palikta privačiai asmenų iniciatyvai ir neremiama mokesčių lengvatomis, nes ja daugiausiai naudojasi pasiturintieji“, – tokią viziją pateikia LSDP.

Nenori ilginti pensinio amžiaus

Organizacija nurodo ketinanti įvesti universalią nacionalinę senatvės pensiją, kuri pakeistų bazines ir šalpos pensijas, ir kuri kasmet būtų indeksuojama. Tikimasi, kad iki 2024 metų ji pasiektų minimalų vartojimo poreikio dydį (šiuo metu 257 eurai).

Socialdemokratai žada neilginti pensinio amžiaus, leisti Valstybinei darbo inspekcijai, kovojančiai su nelegaliu darbu, imtis patikrinimų be išankstinio įspėjimo, tęsti paramą šeimoms per vaikų rėmimą (vaiko pinigai, pasirengimas mokyklai, nemokamas maitinimas), per mokestines lengvatas priklausomai nuo vaikų skaičiaus, per NPD ir/ar progresinius GPM tarifus ir panašiai.

„Garantuosime vienodą darbo sąlygas ir užmokestį už tą patį darbą – Lietuvos Respublikos piliečiams ir imigrantams iš trečiųjų šalių“, – taip pat skelbia LSDP.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Paluckas

Planuoja didinti kai kuriuos mokesčius

Partijos programoje taip pat skelbiama apie planus mažinti PVM maistui, didinti aplinkosaugos mokesčius, didinti gyventojų pajamų mokesčių progresyvumą, suvienodinti įmonių pelno mokesčio tarifą, panaikinant 15 proc. tarifą nebankinėms įmonėms ir grąžinant prieškrizinį 20 proc. pelno mokesčio lygį, įvesti „adekvačius“, visiems privalomus turto mokesčius, kurių tarifų dydį nustatytų savivalda.

Socialdemokratų partija pritaria valstybinio plėtros banko steigimo idėjai, kuris esą galėtų būti įkurtas jau veikiančių nacionalinių plėtros įstaigų pagrindu, reiškia norą atlikti Klaipėdos SGD termino kaštų-naudos analizę.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Suskystintų gamtinių dujų laivas-saugykla „Independence“
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Suskystintų gamtinių dujų laivas-saugykla „Independence“

Partijos įsitikinimu, šalyje derėtų ženkliai didinti miškingumą, plėsti valstybinių miškų plotus.

„Prioritetas saugomų teritorijų miškuose – saugomoms vertybėms, o ne ūkinei veiklai, ribosime plynus kirtimus saugomose teritorijose“, – rašoma LSDP programoje.

Siektų keisti Konstituciją

Socialdemokratai joje nurodo nepritariantys laukinių gyvūnų naudojimui cirkuose, žada įvertinti, ar kailinių žvėrelių fermos atitinka humaniško elgesio su gyvūnais reikalavimus.

Pasisakome prieš medžioklės su lankais legalizavimą.

„Taip pat pasisakome prieš medžioklės su lankais legalizavimą, naktinio matymo taikiklių ir duslintuvų įteisinimą bei kitokį gyvūnų išnaudojimą ir kankinimą“, – dėsto LSDP.

Partija nurodo norinti peržiūrėti baudžiamąją politiką – už nesunkių nusikalstamų veikų įvykdymą įteisinti būtinąją baudžiamojo poveikio priemonę – viešųjų darbų atlikimą, už smurtinių nusikalstamų veikų įvykdymą pirmą kartą – viešųjų darbų visuomenės labui bausmę, už apysunkių nusikalstamų veikų padarymą – viešųjų darbų visuomenei ir valstybei bausmę.

Socialdemokratai taip pat reiškia norą keisti kai kurias Konstitucijos nuostatas: aiškiau apibrėžti savivaldybių tarybų, merų ir seniūnų kompetencijas, suteikti savivaldybėms teisę disponuoti „jų prigimtį atitinkančiais“ mokesčiais ir turtu, Lietuvoje įvesti dvipakopę savivaldą, įsteigti vicepremjero ir viceministrų pareigybes.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Konstitucija
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Konstitucija

Partija tikina priimsianti partnerystės įstatymą, leidžiantį vienalytėms poroms įteisinti savo santykius, ir reglamentuosianti galimybę translyčiams asmenims pasikeisti lytį.

Partijos programą tvirtins

Rinkimų programą socialdemokratai planuoja patvirtinti partijos suvažiavime rudenį, jei epidemiologinė situacija dėl COVID-19 leis jį sušaukti, rašo BNS.

LSDP taryba jau anksčiau yra patvirtinusi partijos kandidatų sąrašą, jį ves LSDP pirmininkas G.Paluckas.

Pirmajame dešimtuke yra Seimo frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė, buvusi parlamentarė Orinta Leiputė, ekonomistas Romas Lazutka, Seimo nariai Julius Sabatauskas, Dovilė Šakalienė, Raminta Popovienė ir Algirdas Sysas, aplinkosaugininkas Linas Jonauskas.

Su socialdemokratais taip pat kandidatuoja ekonomistas Vaidas Navickas, Užkrečiamųjų ligų centro direktorius Saulius Čaplinskas, žurnalistas ir rašytojas Giedrius Drukteinis, pasaulio dviračių treko čempionė Simona Krupeckaitė, psichologas Andrius Kaluginas, politologas Litauras Gudžinskas, buvęs Lietuvos televizijos direktorius Saulius Sondeckis.

Seimo rinkimai vyks spalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius