Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 01

Lukiškių aikštės įstatymas – ne pabaiga: „Kad nesugalvotų kas nors IX forte atidaryti restorano“

Visuomeninė taryba prie Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos prašo prezidento Gitano Nausėdos nevetuoti įstatymo dėl Lukiškių aikštės memorialinio statuto, tvarkymo ir Vyčio monumento joje. Išsiųsti prašymą šalies vadovui tarybos nariai nusprendė trečiadienį, posėdžio metu Seime. Per jį Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkas Arūnas Gumuliauskas taip pat užsiminė, jog rudens sesijos metu į Seimą gali atkeliauti daugiau pataisų, susijusių su viešųjų erdvių tvarkymu.
Visuomeninės tarybos prie Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos posėdis
Visuomeninės tarybos prie Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos posėdis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kultūros paveldo departamentas (KPD), pasak Seimo nario A.Gumuliausko, šią savaitę pateikė konkrečių siūlymų dėl viešųjų erdvių sutvarkymo.

„Kalbama apskritai apie bendras erdves, apie istorinės reikšmės paminklus. Yra tam tikrų spragų, kada gali būti toks dviprasmiškas priėjimas prie šito. Jie nori labiau sukonkretinti tuos reikalus. Pavyzdžiui, kad nesugalvotų kas nors IX forte atidaryti restorano“, – komentavo politikas.

KPD siūlymai, A.Gumuliausko teigimu, turėtų būti apsvarstyti per vasarą ir į Seimo salę atkeliauti rudens sesijos metu.

Trečiadienį patriotines organizacijas vienijanti visuomeninė taryba į posėdį susirinko po to, kai Vilniaus valdžia, su meru Remigijumi Šimašiumi priešakyje, sostinės Lukiškių aikštėje įkūrė laikiną paplūdimį. Seimas, reaguodamas į tai, ir priėmė Lukiškių aikštės Vilniuje memorialinio statuso įstatymą.

„Prieš kelias dienas Seime skubos tvarka buvo priimtas įstatymas. [...] Kiek teko skaityti spaudoje ir kalbėti su patriotais, mes praktiškai su šituo įstatymu kol kas esam bejėgiai prieš poną R.Šimašių, ir to smėlio iškasti, ko gero, kad ir visi susirinktumėm su dideliais kastuvais, ko gero, nepajėgtumėm“, – kalbėjo visuomeninės tarybos pirmininkas Gvidas Rutkauskas, atstovaujantis Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungai, ir ragino imtis veiksmų.

Tarybos nariai nutarė kreiptis į šalies vadovą ir prašyti, kad šis pasirašytų įstatymą dėl Lukiškių aikštės. Apie sprendimą prezidentas turi pranešti per 10 dienų nuo tada, kai įstatymas buvo priimtas.

„Mes jau 20 metų kovojam [...], kad Lukiškių aikštė būtų reprezentacinė Lietuvos aikštė ir mes – tremtiniai, politiniai kaliniai, partizanai – labai norėtumėm, kad ten būtų paminklas su Vyčio simboliu. Nebūtinai jis turi sėdėti ant arklio. Tai mūsų ne tik svajonė, bet ir tikslas“, – žurnalistams po posėdžio komentavo G.Rutkauskas.

Vilniaus valdžios sprendimas minėtoje aikštė įkurti paplūdimį apstulbino, sakė Politinių kalinių ir tremtinių sąjungos atstovas.

„Kaip atrodytų, na, gal ne visai tinkamas palyginimas, jeigu kapinėse koncertą ar šokius darytų. Visiškai ne tas. Teisingai čia buvo pasakyta, [...] bloga reklama irgi yra reklama, bet žmonės turėtų įvertinti“, – kalbėjo G.Rutkauskas ir apgailestavo, kad paplūdimiui nepritarianti visuomenės dalis bejėgė ką nors pakeisti.

Komentuodamas idėją Lukiškių aikštėje įkurti pliažą, Vilniaus miesto vadovas kalbėjo apie siekį puoselėti miesto gyvybę ir laisvę.

„Vieniems tai tik ir tik rimtis, susikaupimas, paradai ir reprezentacija. Kitiems – tai ir gyvenimo džiaugsmas, laimė, kad mes esame laisvi, o mūsų vaikai gali laisvai išdykauti laisvos šalies laisvoje ir kūrybingoje sostinėje“, – dėstė R.Šimašius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius