Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2016 10 09 /14:11

„Lūžinėja“ VRK sistema – be rinkėjo kortelės kai kur balsuoti neleidžiama

15min sulaukė skambučių iš kelių rinkimų apylinkių, kuriose dirbantys stebėtojai pranešė, kad šiuo metu rinkimų komisijoms visoje Lietuvoje nepasiekiama vidinė duomenų bazė, kurioje yra rinkėjų duomenys bei informacija apie rinkėjų aktyvumą. Sistema jau atsistatė, tačiau negarantuojama, kad ji nelūš vėl.
Vilniečiai balsuoja Seimo rinkimuose.
Vilniečiai balsuoja Seimo rinkimuose. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Sistema nulūžusi. Tai vidinė sistema, kuri leidžia patikrinti, ar rinkėjas egzistuoja. Taip pat ten pildomos ataskaitos kiekvienai rinkimų apylinkei.

Tam, kad būtų galima patikrinti rinkėjus, kurie atėjo su pasu, bet be rinkėjo lapelio, reikia prisijungti prie sistemos. Joje matosi asmens kodai ir kiti duomenys.

Atspausdintuose sąrašuose tokios informacijos nėra, todėl dabar tik su pasu balsuoti neleidžiama“, – 15min teigė šiuo metu rinkimus Trakų Vokės rinkimų apylinkėje stebintis informacinių technologijų specialistas Marius Pareščius.

Tokia pat informacija redakciją pasiekė iš Fabijoniškių. Iš Jurbarko į 15min kreipėsi žurnalistas Lukas Pileckas, kuris pranešė, kad Jurbarke net ir savo apylinkėje be rinkėjo kortelės dėl lūžusios sistemos nebuvo leista balsuoti

„Sistema užlūžo, sako, palaukit 10 minučių, palaukėm, sako, dar 15 minučių. Taip visi žmonės apsisuko ir išėjo, kas neturėjo balsavimo lapelių“, – pasakojo jis.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovas Zenonas Vaigauskas 15min patvirtino, kad sistema buvo lūžusi, tačiau šiuo metu ji veikia.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Zenonas Vaigauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Zenonas Vaigauskas

Jis patikslino, kad be rinkėjo kortelės balsuoti galima ir sistemai neveikiant, jei balsuojama savo apylinkėje. Tokiu atveju vietinės rinkimų komisijos duomenis patikrina prie interneto neprijungtoje duomenų bazėje.

Problemų gali kilti tik tiems rinkėjams, kurie ateina balsuoti ne savo apylinkėse. Jų duomenis patikrinti „lūžus“ sistemai nėra įmanoma.

„Visos rinkimų apylinkės turi du režimus. Jei internetinė sistema „lūžta“, jos pereina į offline režimą. Sistema buvo lūžusi apie pusę valandos, o dabar ji atsistatė. Mes negalime garantuoti, kad vėl kokios nors bėdos neatsitiks“, – teigė Z.Vaigauskas.

Beje, rinkimų apylinkių nariai raginami dažniau atnaujinti savo puslapius tiesiog paspausdami „Ctrl“ ir „F5“ klavišus vienu metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius