Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 26 /12:45

LVAT: ginčas dėl informacijos apie derybas su „Gazprom“ įslaptinimo turi būti nagrinėjamas

Dviejų Seimo narių – konservatorių – skundas dėl Lietuvos pozicijos derybose su Rusijos gamtinių dujų milžinu „Gazprom“ įslaptinimo turi būti nagrinėjamas, galutinai nutarė Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT).
„Gazprom“
„Gazprom“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Ginčas

LVAT lapkričio 20 dieną panaikino Vilniaus apygardos administracinio teismo spalio 17 dienos nutartį, grąžindamas jam Andriaus Kubiliaus ir Dainiaus Kreivio skundą nagrinėti iš esmės.

„Atsižvelgiant į skundą pateikusių Seimo narių statusą, keliamo ginčo kompleksiškumą: skundžiami atskiros ministerijos veiksmai, prašoma įpareigoti ją ir Vyriausybę atlikti veiksmus, ginčo klausimai galimai susiję su Seimo nario teisėmis ir veikla, taip pat Vyriausybės veikla, pirmosios instancijos teismo išvada, kad pareiškėjai siekia ginti viešąjį interesą ir todėl skundas nenagrinėtinas teismų administracinio proceso tvarka, yra skubota“, – rašoma LVAT nutartyje.

Teismo nuomone, šiuo atveju tik nagrinėjant bylą iš esmės galima nustatyti aplinkybę, ar skundas yra dėl viešojo intereso gynimo, ar ne.

Parlamentarai nurodo, kad siekia ginti ne viešąjį interesą, o savo pažeistas teises.

Konservatoriai siekia, kad Vyriausybė ir Energetikos ministerija jiems pateiktų koncernui „Gazprom“ išsiųstų dokumentų kopijas, „Gazprom“ pasiūlymų kopijas, premjero ir „Gazprom“ vadovo Aleksejaus Milerio susitikimo atmintinės kopiją.

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) spalio 17 dieną atsisakė priimti A.Kubiliaus ir D.Kreivio skundą. Pasak VAAT, parlamentarai siekia ginti viešąjį interesą, remdamiesi žiniasklaidoje paskelbta informacija apie tai, kad Vyriausybė derybose su „Gazprom“ gali atsisakyti bendrovei pareikšto 5 mlrd. litų vertės ieškinio, tačiau šiuo konkrečiu atveju tokios teisės pareiškėjams įstatymai nesuteikia.

A.Kubilius ir D.Kreivys prašė teismo panaikinti rugsėjo 20 dienos Energetikos ministerijos sprendimą neteikti informacijos apie Vyriausybės poziciją derybose su „Gazprom“ ir įpareigoti ją pateikti.

Anot konservatorių, žiniasklaidoje pasirodžius informacijai, kad Vyriausybė derybose su „Gazprom“ gali atsisakyti Rusijos koncernui pareikšto 5 mlrd. litų vertės ieškinio Stokholmo arbitraže, premjero Algirdo Butkevičiaus buvo paprašyta pateikti atsakymų „Gazprom“ kopijas Seimui, taip pat rugsėjo 6 dienos susitikimo su A.Mileriu atmintinę.

Anot parlamentarų, Konstitucijoje nustatyta, jog Seimo narys turi teisę pateikti klausimą premjerui, ministrams, kitų valstybės institucijų vadovams, o šie privalo atsakyti žodžiu ar raštu Seimo sesijoje. Konservatorių nuomone, Energetikos ministerijos sprendimu ribojama Seimo nario teisė, pažeidžiamas jo laisvo mandato principas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius