Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 17

LVŽS Etikos komisijos pirmininkas ir „kalamas prie kryžiaus“ V.Pranckiečio iš partijos nemes

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis sausį per partijos suvažiavimą dovanų gautą rimbą įteikė partijos Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkui Leonui Apšegai. Dabar R.Karbauskis pageidautų, kad būtent ši komisija imtųsi bausti neatsistatydinantį Seimo pirmininką Viktorą Pranckietį. Tačiau L.Apšega už nepaklusnumą plakti V.Pranckiečio visai nenori. Jis teigia nesiimsiantis iniciatyvos ir nekelsiantis šio klausimo komisijoje.
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos suvažiavimas Prienuose
Leonas Apšega ir Ramūnas Karbauskis / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

„Mes patys iniciatyvos tikrai [nesiimsim]. Nesiruošiu skambinti savo komisijos nariams, nes nematau [priežasties], nėra už ką. O jeigu ateis kažkokios iniciatyvos, tai tada tuos iniciatorius mes pakviesim į Etikos komisiją ir jie turės paaiškinti, ne tik raštu, bet ir gyvu žodžiu, gal mes turėsim ir klausimų, gal pasikviesim ir kitus partiečius, gal teisininkus.

Perskaitysim nuoširdžiai partijos įstatus ir išsiaiškinsim, ar tai išvis Etikos komisijos darbas“, – antradienį 15min komentavo L.Apšega.

Jis sakė esąs naujokas LVŽS Etikos ir procedūrų komisijoje, į pirmininkus išrinktas sausį vykusio partijos suvažiavimo metu. Bet, kaip nurodė Kupiškio rajono politikas, jis – ilgametis LVŽS narys ir nepamena atvejo, kai būtų sprendžiama dėl asmens šalinimo iš partijos.

Ką noriu pasakyt, tą ir pasakau, nes man tas pats.

„Yra tokia komisija, aš joje – naujokas. Išrinko suvažiavime, ir aš nelabai girdėjęs, kad būtų kur Etikos komisijoje svarstę partijos narius [...]. Turiu tik savo nuomonę. Mano amžius tas, tai nebijau nieko sakyt – ką noriu pasakyt, tą ir pasakau, nes man tas pats“, – dėstė L.Apšega.

„Aš kaip žmogus mąstau, kad čia jokios etikos V.Pranckietis nepažeidė. [...] Čia yra Seimo peripetijos, yra čia visokių koalicinių peripetijos“, – pridūrė „valstietis“ ir tikino asmeniškai pažįstantis ir gerbiantis V.Pranckietį.

L.Apšega apgailestavo, kad V.Pranckietis išvis papuolė į didžiąją politiką: „Augintų sau jis savo aktinidijas ir būtų viskas tvarkoje. Nemažiau algos gautų. Bet čia jau nieko nepadarysi.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viktoras Pranckietis

LVŽS Etikos ir procedūrų komisija, anot jos pirmininko, galėtų svarstyti asmens elgesį, jei jis būtų ką nors įžeidęs. Įvykiai Seime, anot L.Apšegos, visai su tuo nesusiję.

Jis teigė nesiimsiantis iniciatyvos ir nekelsiantis klausimo dėl V.Pranckiečio šalinimo iš partijos.

„Aš niekada nesiryšiu, mane nors tegu prie kryžiaus kala“, – teigė L.Apšega. O klausiamas, kas tokį klausimą turėtų kelti, ar kada jis bus keliamas, „valstietis“ patikino, kad niekas neaišku.

„Pradžiai turėtų būti stabdoma jo (V.Pranckiečio – 15min) veikla. O kas ją stabdyti turi, pagal įstatus, nelabai ir žinau“, – aiškino „valstietis“.

Jis atkreipė dėmesį į partijos lyderio Ramūno Karbauskio antradienį praneštą žinią, kad parašai dėl Seimo pirmininko V.Pranckiečio atstatydinimo surinkti. Tačiau L.Apšega neabejojo, kad V.Pranckiečio patraukti iš posto net ir Seimui balsuojant nepavyks.

„Tas nepasitikėjimas garantuotai subliūkš, nieko čia nebus tai tikrai po vakarykščio balsavimo“, – kalbėjo jis, omenyje turėdamas balsavimą dėl pasitikėjimo R.Karbauskiu, kai 15 partijos tarybos narių jo nepareiškė.

„Jie kai slaptai balsuos už V.Pranckietį, tai bala ten žino. [...] Aš netikiu, kad neatsiras keturi, kurie slaptam balsavime nebalsuos priešingai. Kaip žinom, opozicija neis į posėdį – savi tiktai. O tie savi – tokie ir savi...“ – svarstė politikas.

LVŽS Etikos ir procedūrų komisiją sudaro penki nariai: pirmininkas L.Apšega, Romas Žibas, Inga Matukaitė, Eglė Stasiškienė ir Ausma Miškinienė.

Pagal įstatus, Etikos komisija nagrinėja skundus dėl teisės aktams ir/ar gerai moralei prieštaraujančio LVŽS narių elgesio, sprendžia ginčus tarp LVŽS narių ir narių ginčus su valdymo organais, priima atitinkamas rekomendacijas.

Komisija taip pat svarsto pareiškimus dėl galimų LVŽS įstatų pažeidimų ir priima sprendimus, kuriuos teikia Tarybai. Rekomendacijas dėl LVŽS nario narystės sustabdymo ar narystės nutraukimo Etikos ir procedūrų komisija teikia partijos skyriaus ir/ar Tarybos prašymu.

Apie tai, kad LVŽS Etikos komisija vertins tolimesnę V.Pranckiečio ateitį partijoje, pirmadienį pranešė „valstiečių“ pirmininkas R.Karbauskis.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

Su juo antradienį 15min susisiekti nepavyko. Trečiadienį žurnalistams Seime R.Karbauskis nurodė, kad į partijos Etikos komisiją dėl V.Pranckiečio elgesio kreipsis valdyba.

Jis tvirtino neįsivaizduojantis jokio kito sprendimo, kaip tik V.Pranckiečio šalinimas iš LVŽS, nes „kiekvieną dieną žeminama ir partija, ir partijos vadovai“.

Partijos taryba pirmadienį išreiškė palaikymą koalicinei sutarčiai, pagal kurią Seimo pirmininko postas, turėtas „valstiečių“, atiteko koalicijos partneriams „socialdarbiečiams“.

Seimo pirmininkas LVŽS narys V.Pranckietis net ir po partijos tarybos balsavimo nurodė iš pareigų nesitrauksiantis. Jis reiškė viltį, kad ir Seimas jo neatstatydins. Tam reikia ne mažiau kaip 71 balso.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius