-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 15

LVŽS pritaria susitarimo dėl gynybos turiniui, tačiau jo nepasirašys

Valdančiųjų iniciatyva parengto susitarimo „Dėl Lietuvos nacionalinio saugumo artimiausio laikotarpio sustiprinimo“ Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) nepasirašys, nors partija pritaria susitarimui ir „visomis išgalėmis prisidės prie krašto gynybos ir gyventojų saugumo“, pranešė LVŽS.
Ramūnas Karbauskis
Ramūnas Karbauskis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Šio susitarimo pasirašymą ar nepasirašymą mes traktuojame labiau kaip simbolinį dalyką, nes mes visada palaikome visus įstatymus ir veiksmus, kurie stiprina Lietuvos saugumą. Pritariame ir pateiktam susitarimo dėl gynybos turiniui, jame atsispindi ir visos mūsų siūlytos pastabos“, – sako Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Anot jo, LVŽS palaiko ir visas susitarimo kryptis. Ragina nuosekliai didinti gynybos biudžetą. Pritaria Lietuvos kariuomenės stiprinimui, tarptautinių saugumo ir gynybos garantijų stiprinimui bei valstybės pasirengimui ginkluotai gynybai ir atsakui į hibridines atakas.

„Jau 2018 m. rugsėjį žengėme strategišką žingsnį ir buvome iniciatoriai gynybos politikos gairių, kuriose buvo sutarta gynybai skirti ne mažiau kaip 2 proc. šalies BVP ir ne vėliau kaip 2030 m. pasiekti ne mažiau kaip 2,5 proc. BVP“, – sako R.Karbauskis.

Jis pažymi, kad Rusijos karinė agresija keičia Lietuvos, Baltijos šalių regiono ir visos Europos saugumo padėtį. Geopolitinė situacija, kai Rusija užpuolė nepriklausomą ir demokratinę Ukrainą, verčia pasirengti įvairiems scenarijams.

„Dabar kaip niekada anksčiau svarbus visų žmonių susitelkimas. Todėl siūlome stiprinti tradicines vertybes ir suteikti didesnę paramą šeimoms, kurios šimtmečiais buvo ir yra mūsų visuomenės pagrindas. Tokiems projektams kaip šeimos sampratos keitimas, narkotikų dekriminalizavimas ir kiti kontraversiški valdančiųjų pasiūlymai iš Seimo darbotvarkės turėjo būti išimti. Bet ne, visuomenę skaldančius projektus valdantieji į Seimo darbotvarkę įtraukė paslapčia ir skubėdami, kad galėtų be diskusijų juos „prastumti“. Toks elgesys nekelia pasitikėjimo valdžia“, – sako R.Karbauskis.

Anot jo, gaila, kad valdantieji nesupranta, jog jų veiksmai kenkia valstybei, silpnina visuomenės atsparumą ir demotyvuoja didelę dalį žmonių, kurių vertybės šeimos, žmogaus orumo ir kitais klausimais skiriasi nuo konservatorių ir liberalų.

Kaip teigiama pranešime, LVŽS „valdžios elgesyje LVŽS mato veidmainiavimą ir nesąžiningą politiką, tik popieriniais pareiškimais demonstruojamą rūpinamasi valstybe, tačiau realiais darbais ji yra skaldoma.“

„Mes esame už tradicinę šeimą, už tradicines vertybes, šiuo klausimu turime aiškią poziciją. Ir jos laikysimės, nes tai yra pamatinės šalies gyventojų vertybės. Jeigu Seimo Pirmininkė viešai pasakytų, kad visuomenę skaldantys klausimai nebus toliau svarstomi Seime, tuomet susitarimą iškart pasirašytume“, – sako R.Karbauskis.

LVŽS mano, kad jokie popieriniai susitarimai tarp partijų nesukurs saugumo valstybėje, jei pati valdžia skaldo ir silpnina visuomenę.

Penktadienį parlamentinių partijų vadovų pasirašomame susitarime dėl gynybos numatyta siekti išlaikyti ne mažesnį nei 2,5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) dydžio finansavimą, didinti šauktinių skaičių.

Naujasis susitarimas galios iki 2030 metų. Jame nustatomos trys artimiausio laikotarpio kryptys siekiant užtikrinti nacionalinį saugumą: Lietuvos kariuomenės bei tarptautinių saugumo ir gynybos garantijų stiprinimas, valstybės pasirengimas ginkluotai gynybai ir atsakas į hibridines atakas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius