Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 11

Lyg antras nacionalinis stadionas: legendinės Vilniaus kavinės atgaivinti niekaip nepavyksta

Kažkada legendine vadinta ledainė „Rotonda“ šalia Gedimino kalno uždaryta jau kelis dešimtmečius. Vilniaus savivaldybė per pastaruosius metus dukart skelbė nuomos konkursą, dukart išrinko nugalėtojus, tačiau abu kartus sutarčių taip ir nepasirašė. Nors abi idėjos atrodė puikios ir kavinei, ir šiaip Vilniaus vietai: ketinta kurti muzikos klubą ir kavinę-skaityklą.
Apleista legendinė kavinė „Rotonda“
Apleista legendinė kavinė „Rotonda“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Istorija kartojasi. Vos prieš metus, balandžio vidury, Vilniaus savivaldybė paskelbė, kad dar vasarą tikisi turėti kavinę Gedimino kalno papėdėje. Nuomos konkursą buvo laimėjęs muzikinis klubas „Tamsta“, kuris žadėjo įkurti unikalią kamerinės muzikos kavinę.

Nuoma – dešimčiai metų

Šis planas nepavyko, tad šiemet savivaldybė paskelbė dar vieną nuomos konkursą. Vilnius.lt vasario 15-ąją atsirado skelbimas „Vilniaus miesto savivaldybės administracija nuomoja nekilnojamąjį turtą Barboros Radvilaitės g. 6A viešo konkurso būdu“. Jame nurodoma, kad savivaldybė ketina išnuomoti garsiosios „Rotondos“ patalpas dešimčiai metų.

„Pastatas viešo konkurso būdu suteikiamas juridiniams ar fiziniams asmenims kultūros, maitinimo, prekybos, pramogų, meno, edukacinei (ar bent vienai iš jų) veiklai vykdyti. Pradinė nuomos kaina nustatyta 7,17 euro už 1kv. m per mėnesį. Pateikti konkurso dalyvių dokumentai bus vertinami pagal toliau nurodytus kriterijus, nustatant siūlomos kainos svorį – 40 proc. ir įveiklinimo idėjos svorį – 60 proc.“, – rašoma skelbime.

O tie kriterijai yra tikslinių auditorijų poreikių tenkinimas, edukacinių veiklų ir renginių turinys, veiklų įvairovė, darbo laiko patogumas, finansinis idėjos realizavimo planas.

Žadėjo kavinę ir skaityklą

Konkursas įvyko, nors dalyvė tebuvo viena: uždaroji akcinė bendrovė „Nonsense“ vienintelė pateikė dokumentus, tad ir laimėjo. Tai paskelbta dar kovo pradžioje, tačiau viešai naujienomis Vilniaus savivaldybė neskubėjo dalintis. Nors pasiūlyta idėja atrodo tikrai žavi.

„Rotondos“ kavinė yra simbolinė vieta Vilniaus miestui. Tiek savo istorija ir turimais vilniečių prisiminimais, tiek jos lokacija. Lokacija – kavinė yra Sereikiškių parko dalyje, prisiglaudusioje prie istorinio pilių rezervato. Deja, šiuo metu tai yra liūdniausiai atrodanti parko dalis – nors daugelis miestiečių būtent šią zoną įpratę laikyti parko vartais. Uždavėme sau klausimą – kas labiausia asocijuojasi su miesto parku. Pasivaikščiojimas, susitikimas ir knyga“, – rašoma bendrovės prezentacijoje, pateiktoje dalyvaujant konkurse.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Apleista legendinė kavinė „Rotonda“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Apleista legendinė kavinė „Rotonda“

Tarp galimų veiklų „Rotondoje“ bendrovė siūlė skaityklą, kurioje kavinės lankytojai galėtų skaityti knygas ir jas išsinešti į parką ar namus už nedidelį mokestį. Pačioje kavinėje žadėta kavos, obuolių pyrago, ledų ar vyno.

Taip pat šeštadieniais čia planuoti susitikimai su knygų autoriais, o sekmadieniais erdvėse šalia – knygų keitykla.

Konkurso rengėjai prašė pateikti ir finansinį veiklos pagrindimą. Anot konkurso laimėtojų, jų logika paprasta – kuo daugiau bus investuota, tuo brangesnė bus kava.

Ne pabaiga?

Penktadienis, gegužės 10-oji, buvo paskutinė diena, kai turėjo būti pasirašyta nuomos sutartis. Tačiau „Nonsense“ atstovai 15min informavo, kad to nepadarė. Esą nepavyko pasiekti tokio susitarimo, kuris tenkintų ir leistų tinkamai dirbti artimiausius 10 metų.

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis kiek anksčiau teigė, kad bendrovę „Nonsense“ paskelbus konkurso laimėtoja savivaldybė tęsė derybas ir įsipareigojo įrengti vandentiekį ir nuotekų sistemą. Dar vienas nuomininko reikalavimas buvo susijęs su kadastriniais matavimais, kuriuos bendrovė norėtų atnaujinti.

Man atrodo čia dar ne pabaiga problemų ir kelio, kurį turime nueiti, kad ta vieta veiktų, – sakė P.Poderskis.

Savivaldybė to savo lėšomis atlikti nesutiko, nes matavimai atlikti 1990 metais, tačiau tebėra galiojantys. Bendrovė „Nonsense“ nusprendė tai padaryti savo lėšomis. Tačiau jeigu pagal šiuos matavimus keisis patalpų plotas, tai dar nereikš, kad nuomininkui sumažės mokestis. Anot P.Poderskio, tokiu atveju savivaldybė privalės skelbti naują konkursą.

„Man atrodo čia dar ne pabaiga problemų ir kelio, kurį turime nueiti, kad ta vieta veiktų“, – ypatingu optimizmu netryško P.Poderskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius