-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 03

M.Basčio ryšius tiriantis NSGK netrukus sės rašyti išvadų

Seimo nario Mindaugo Basčio ryšius su rusų verslo, specialiųjų tarnybų ir Lietuvos nusikalstamo pasaulio atstovais tiriantis Nacionalinis saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) artimiausiu metu sės rašyti išvadų.
Mindaugas Bastys
Mindaugas Bastys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Sutarėme pradėti rašyti išvadą. Informaciją, kuri buvo svarbi, mes susirinkome. Dar norėtume pakviesti buvusius VSD vadovo Gedimino Grinos pavaduotojus“, – trečiadienį po komiteto posėdžio žurnalistams sakė NSGK pirmininkas „valstietis“ Vytautas Bakas.

Šis komitetas dirba laikinosios tyrimo komisijos teisėmis. Seimas yra įpareigojęs išvadas pateikti iki balandžio 14 dienos.

Pasak V.Bako, anksčiau baigti darbo nepavyks, nes reikia išanalizuoti daug informacijos.

„Be žmonių apklausos, dar liko informacijos analizė. Mums reikia ir ne tik VSD ataskaitas išnagrinėti to laikotarpio apie grėsmes, įvardijamus ryšius, bet ir mes užklausėme policijos ir STT, kitų kriminalinės žvalgybos tarnybų informacijos apie toje viešoje pažymoje minimus kitus asmenis, apie jų vaidmenį, jų veiklas“, – teigė komiteto pirmininkas.

Seimas prieš porą savaičių opozicijos iniciatyva pavedė NSGK atlikti tyrimą, ar VSD medžiagoje nurodyti M.Basčio ryšiai su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu nekelia grėsmės šalies saugumui.

Taip pat valdančiųjų iniciatyva M.Basčiui pradėtas apkaltos procesas, tačiau apkaltos komisija darbą laikinai sustabdė, kol tyrimą baigs NSGK.

V.Bakas pirmadienį abejojo, ar apkaltos komisija galės pasinaudoti NSGK surinkta slapta medžiaga.

„Mūsų komisija neturi teisės, kiek žinau, spręsti, ar ta papildoma medžiaga, kuri sudaro valstybės paslaptį, gali būti atiduota kitiems asmenims. Kol kas nesvarstome, kad kam nors ji galėtų būti perduota. Be to, ir teisės tokios neturime“, – sakė jis.

M.Bastys atmeta kaltinimus, kad jo bendravimas su VSD medžiagoje minimais asmenimis galėtų kelti kam nors grėsmę. Parlamentaras kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas pradėti tyrimą dėl VSD vadovo Dariaus Jauniškio ir išvadą rengusių darbuotojų galimo piktnaudžiavimo bei įgaliojimų viršijimo rengiant minėtą išvadą. Skundą išnagrinėjusi prokuratūra paskelbė, jog nusikalstama veika, turinti piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi požymių, nebuvo padaryta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius