Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 17

M.Bastys apskundė prokurorams VSD direktorių D.Jauniškį ir apkaltino jį „mąstymo iškrypimu“

Leidimo dirbti su slapta informacija dėl savo ryšių su Rusijos energetikos ir Lietuvos nusikalstamo pasaulio atstovais įvardijamais asmenimis negavęs Seimo narys Mindaugas Bastys penktadienį kreipėsi į prokurorus prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Valstybės tarnybos departamento (VSD) direktoriaus Dariaus Jauniškio piktnaudžiavimo tarnyba ir įgaliojimų viršijimo.
Mindaugas Bastys ir Darius Jauniškis
Mindaugas Bastys ir Darius Jauniškis / 15min nuotr.

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus atstovė Rita Stundienė 15min patvirtino, kad toks Seimo nario prašymas gautas penktadienį.

Pasak jos, Seimo narys prašo pradėti ikiteisminį tyrimą dėl D.Jauniškio piktnaudžiavimo tarnyba ir įgaliojimų viršijimo, pagal Baudžiamojo kodekso 228 straipsnio antrą dalį.

VSD išvada, kad esu nepatikimas ir galiu išduoti valstybės paslaptis yra subjektyvi ir neparemta tautinėmis aplinkybėmis, – skunde rašo M.Bastys.

Už tokį nusikaltimą numatoma bauda arba laisvės atėmimas iki septynerių metų.

Seimo narys skunde dėsto, kad VSD nesurinko jokių įrodymų, kad Jevgenijus Kostinas, su kuriuo M.Bastys „sprendė verslo ir klausimus ir asmeninio pobūdžio buitines problemas“, siekė kenkti Lietuvos valstybei.

„J.Kostinas yra Lietuvos Respublikos pilietis. Duomenų, kad jis būtų nelojalus Lietuvos valstybei, sprendime nepateikta. Teigimas, kad J.Kostinas galėtų padaryti spaudimą, yra tik nepasverta VSD prielaida“, – skunde rašo M.Bastys.

Nuotr. iš twitter.com/Jevgenijus Kostinas
Nuotr. iš twitter.com/Jevgenijus Kostinas

Taip pat jis tikina, kad VSD nepagrįstai nurodo, kad M.Basčio asmeniniai santykiai su buvusiu kadriniu KGB darbuotoju Piotru Vojeika kelia grėsmę patikėtoms valstybės paslaptims.

„Bendravimas su P.Vojeika yra sietinas tik bendravimu kaip UAB „Dujotekana“ atstovu, ne su svetimos šalies žvalgybos darbuotoju. Bendravimo turinys ir forma neleidžia daryti išvados, kad buvo kokie nors kompromituojantys svertai vėliau paveikti mane ir priversti mane išduoti valstybės paslaptis. Šioje dalyje VSD išvada yra aiškiai nepagrįsta, kaltinančio pobūdžio ir neatsižvelgta į mano asmenybę“, – dėsto M.Bastys.

M.Bastys tikina, kad jo santykiai su RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi tebuvo epizodiniai.

„Mano ir jo santykiai yra epizodiniai ir bendravome su juo kaip inteligentišku lietuviu, gyvenančiu Rusijoje. VSD įžvalga, kad tai Lietuvos priešas, manau, yra spalvų sutirštinimas. VSD sprendime nėra pateikta duomenų, kad E.Mackevičius bendradarbiautų su Rusijos žvalgybos institucijomis ir siektų per mane išgauti valstybės paslaptis“, – teigia M.Bastys.

Ernestas Mackevičius
Ernestas Mackevičius

Darytos prielaidos apie mane per trečiuosius asmenis ir konstatuota, kad per juos galiu išduoti valstybės paslaptis kitai valstybei, t. y. Rusijai, yra tik išsigalvojimas ir mąstymo iškrypimas, – rašo M.Bastys.

Taip pat jis aiškina, kad prieštaringos reputacijos verslininkas Saturnas Dubininkas neturėtų būti įvardijamas kaip buvęs Kauno mafijos autoritetas.

„Pats S.Dubininkas paaiškino, kad tai tik apkalbos, kadangi S.Dubininkas niekada nebuvo teistas“, – aiškina M.Bastys pridurdamas, kad jo santykiai su S.Dubininku „niekada neperžengė leistinų ribų“.

Tuo remdamasis Seimo narys savo skunde prokurorams nurodo, „VSD išvada, kad jis yra nepatikimas ir gali išduoti valstybės paslaptis yra subjektyvi ir neparemta tautinėmis aplinkybėmis“.

„Gandų ir nepagrįstų prielaidų pasekoje, priimtas nepagrįstas sprendimas, kuris turi būti peržiūrėtas ir iš naujo įvertintas“, – mano M.Bastys.

Jis nurodo sutinkantis tikrintis poligrafu, tačiau reikalauja, kad tokios išvados pateikimas būtų vertinamas kaip VSD vadovo D.Jauniškio įgaliojimų viršijimas.

„Darytos prielaidos apie mane per trečiuosius asmenis ir konstatuota, kad per juos galiu išduoti valstybės paslaptis kitai valstybei, t. y. Rusijai, yra tik išsigalvojimas ir mąstymo iškrypimas, tačiau manau, kad tokiu būdu griaunama valstybės politinė sistema. Nenustebsiu, jeigu ateityje ir bus nustatyti tokie veiksmai“, – rašo M.Bastys.

Seimo narys reikalauja pripažinti, kad D.Jauniškis viršijo įgaliojimus ir prašo pripažinti VSD direktoriaus sprendimo „Dėl Seimo nario Mindaugo Basčio patikrinimo“ išvadų neatitikimą faktinėms aplinkybėms.

M.Bastys tikina tokį skundą pateikęs ir VSD Paslapčių komisijai.

VSD Seimo nario skundo prokuratūrai nekomentuoja.

VIDEO: 15min studijoje – Seimo narys Mindaugas Bastys

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis prieš savaitę pranešė gavęs VSD išvadą, kad tuometiniam parlamento vicepirmininkui socialdemokratui M.Basčiui neturėtų būti išduotas leidimas dirbti su visiškai slapta informacija.

Seimo pirmininkui VSD pateiktoje medžiagoje aprašomi M.Basčio ryšiai su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu.

M.Bastys tikina, kad nieko bloga nepadarė, tačiau jis jau atsistatydino iš Seimo vicepirmininko pareigų, sustabdė narystę Lietuvos socialdemokratų partijoje, tik iš Seimo nepasitraukė ir liko socialdemokratų frakcijos nariu.

Šią savaitę Seimas pradėjo apkaltą M.Basčiui. Jo ryšius taip pat tirs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius