Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 09 /2022 08 10

M.Drobiazko ir P.Vanagas ne pirmieji, netekę ordinų. Kas dar yra gėdos lentoje?

Prezidentas Gitanas Nausėda nusprendė išbraukti šokėjus ant ledo Margaritą Drobiazko ir Povilą Vanagą iš apdovanotųjų sąrašo. Tokiu būdu jie atsidūrė negarbingame sąraše kartu su dar grupe lietuvių ir užsieniečių.
Valstybinių apdovanojimų netekę asmenys
Valstybinių apdovanojimų netekę asmenys / Vida Press ir 15min nuotr.

Prezidentūra pranešė, kad nespręsta atimti Lietuvos valstybės apdovanojimus iš ledo šokėjų Margaritos Drobiazko ir Povilo Vanago, kadangi šie dalyvavo pasirodyme Rusijos mieste Sočyje.

Dekretą, kuriuo išbraukė M.Drobiazko ir P.Vanagą iš apdovanotųjų Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino 5-ojo laipsnio ordinu sąrašo, pažeminus apdovanotojo vardą, G.Nausėda pasirašė trečiadienį.

„Neabejoju, kad šokių ant ledo pora buvo puikūs sportininkai, tačiau nuopelnus Lietuvos valstybei, už kuriuos buvo įvertinti dar 2000 metais, jie nutrynė cinišku poelgiu dalyvauti komerciniame renginyje Sočyje tuo metu, kai Ukrainos karo verpetuose liejasi nekaltų žmonių kraujas.

Geriausiu atveju tai – politinis vištakumas, blogiausiu – spjūvis nukautų kūdikių, vaikų, moterų ir senelių atminimui“, – po dekreto pasirašymo išplatintame vaizdo įraše kalbėjo prezidentas.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė valstybės apdovanojimus yra atėmusi iš bent aštuonių žmonių, kurie, jos vertinimu, pažemino apdovanotojo vardą.

Šarūnas Černiauskas. Iš buvusio 15min.lt tyrimų skyriaus vadovo valstybės apdovanojimas buvo atimtas 2019 metų gegužės 16 dieną, paaiškėjus, kad jis dirbdamas žurnalistu rengė analizes apie viešus asmenis ir verslo įmones ryšių su visuomene agentūrai „VIP Viešosios informacijos partneriai“ („vipcommunications“).

Luko Balandžio / 15min nuotr./Šarūnas Černiauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Šarūnas Černiauskas

Vladislovas Molis. Iš šio buvusio kelius prižiūrinčios įmonės „Automagistralė“ vadovo apdovanojimas buvo atimtas 2017 metų spalį, kai per Susisiekimo ministerijos atliktą auditą buvo nustatyta daugybė pažeidimų įmonėje.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vladislovas Molis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vladislovas Molis

Pranas Končius – Adomas. Šis partizanas 2015 metų rugsėjį buvo išbrauktas iš valstybės apdovanotųjų sąrašo po Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro paaiškinimo, kad jis Antrojo pasaulinio karo metais dalyvavo vykdant žydų genocidą.

Kontrimų šeimos archyvo ir Skuodo muziejaus fondų nuotr./Kazimieras Kontrimas-Montė (kairėje) ir Pranas Končius-Adomas. Fotografuota apie 1951 m.
Kontrimų šeimos archyvo ir Skuodo muziejaus fondų nuotr./Kazimieras Kontrimas-Montė (kairėje) ir Pranas Končius-Adomas. Fotografuota apie 1951 m.

Dmitrijus Kiseliovas ir Tatjana Mitkova. Prezidentė 2014 metų balandį iš Rusijos žurnalisto D.Kiseliovo atėmė apdovanojimą dėl skleidžiamos propagandos. Reaguodama į tai, po kelių dienų rusų žurnalistė T.Mitkova apdovanojimo atsisakė pati.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Kiseliovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Kiseliovas

Algirdas Paleckis. Iš politiko apdovanojimas buvo atimtas 2013 metų kovą, kai jis buvo nuteistas dėl sovietų agresijos neigimo.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Algirdas paleckis
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Algirdas paleckis

Živilė Balčiūnaitė ir Romas Sausaitis. Bėgikė ir jos treneris apdovanojimo atsisakė 2012 metų rugsėjį, nes sportininkė buvo diskvalifikuota dėl dopingo vartojimo.

Alfredo Pliadžio nuotr./Živilė Balčiūnaitė
Alfredo Pliadžio nuotr./Živilė Balčiūnaitė

Jurijus Borisovas. Verslininkas iš apdovanotųjų išbrauktas 2006 metų gruodį, Lietuvos Aukščiausiajam Teismui jį pripažinus kaltu dėl grasinimo prezidentui Rolandui Paksui, vėliau pašalintam iš posto per apkaltą, reikalaujant atsilyginti už paramą rinkimų metu.

Arūnas Acus. Iš Klaipėdos universiteto docento 2004 metų spalį Lietuvos nepriklausomybės medalis atimtas po to, kai šis nuteistas už grasinimą nužudyti ir viešosios tvarkos pažeidimo.

Marius Plioraitis. Iš „Žuvėdros“ sportinių šokių kolektyvo šokėjo, tapusio pasaulio čempionu, apdovanojimas 2000 metų lapkritį buvo atimtas po to, kai jis buvo nuteistas už vagystes iš automobilių.

Dar keliolika žmonių iš apdovanotųjų sąrašo buvo išbraukti po to, kai jų atsisakė patys.

Tą pačią dieną, kaip ir P.Vanagas bei M.Drobiazko, iš apdovanotųjų sąrašo išbrauktas buvęs KGB darbuotojas, ilgametis „Rusijos geležinkelių“ vadovas ir diplomatas Vladimiras Jakuninas, konstatavus kad jis pažemino apdovanotojo vardą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius