TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 10 25

Sostinės širdyje bręsta skandalas: M.Ivaškevičius ir toliau piktinasi, savivaldybė „deda pastangas“

Žinomam dramaturgui Mariui Ivaškevičiui besipiktinant triukšmu ir vibracijomis, sklindančiomis nuo populiaraus sostinės klubo „Materialistė“, savo poziciją dėl to pateikė ir Vilniaus miesto savivaldybė. Jos teigimu, dedamos pastangos, kad būtų išspręstos visos problemos.

Sekmadienį M.Ivaškevičius pasidalino vaizdo įrašu, kuriame – nuo trankios muzikos drebantys Labdarių gatvėje esančio buto langai.

Šalimais – populiarus sostinės klubas „Materialistė“, kurį dramaturgas ir apkaltino naktimis be proto garsiai leidžiant muziką, kad net neįmanoma miegoti.

M.Ivaškevičius visa tai pavadino „vartais į pragarą“ ir dūrė pirštu į institucijų neveiksnumą.

Leonardo Borotinsko / LATGA nuotr.
Leonardo Borotinsko / LATGA nuotr.

Tuo metu „Materialistės“ savininkas Matas Puodžiūnas 15min teigė, kad padaryta viskas, kad garsas neišeitų į išorę, o policija klubo nebuvo nubaudusi dėl triukšmo ir, apskritai, jame yra retas svečias.

„Savivaldybė deda pastangas“

Vilniaus miesto savivaldybės atstovas Gabrielius Grubinskas 15min teigė, kad suderinti visų pusių interesus tokiu atveju nėra paprasta, tačiau savivaldybė deda pastangas, kad problemos būtų išspręstos.

„Pirmiausia, kalbamasi su bendruomene ir kitais suinteresuotais asmenimis. Triukšmo ir kitų su naktiniu miesto gyvenimu susijusių problemų sprendimui įsteigtas Vilniaus naktinis biuras, kuris kviečia suinteresuotus asmenims ir jų grupes registruotis į kiekvieną pirmadienį vykstančias konsultacijas“, – pasakojo savivaldybės atstovas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilniaus miesto savivaldybė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vilniaus miesto savivaldybė

„Jų tikslas – surinkti informaciją apie egzistuojančių problemų mastą ir ieškoti tinkamiausių sprendimų. Vilniaus naktinis biuras, išklausęs tiek vietos bendruomenes, tiek verslininkus ir remdamasis užsienio šalių patirtimi bei ekspertų rekomendacijomis, ilgalaikėje perspektyvoje sieks suderinti miesto gyventojų ir naktinės kultūros vietų savininkų lūkesčius ir interesus“, – pridūrė jis.

Anot jo, pagal policijos poreikį, Vilniaus ir Labdarių gatvių sankryžoje savivaldybė įrengusi ir dvi vaizdo stebėjimo kameras.

Dėl triukšmo – bejėgė

Vis dėlto, dėl keliamo triukšmo savivaldybė pripažįsta esanti bejėgė.

„Savivaldybė taip pat kalbasi su institucijomis dėl triukšmo valdymo įstatymo pakeitimų, leisiančių efektyviau spręsti šią problemą. Šiuo metu savivaldybė neturi galimybių tinkamai vertinti renginių keliamo triukšmo lygio – tikslius garso lygio matavimus atlieka tik akredituotos laboratorijos, o higienos normų kontrolę vykdo Nacionalinis visuomenės sveikatos centras“, – pasakojo G.Grubinskas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus gatvė
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus gatvė

Be to, anot savivaldybės atstovo, kitų šalių patirtis rodo, jog garso matuokliai nėra tinkama priemonė spręsti triukšmo valdymo klausimus gatvėse, kur dėl didelės barų ir naktinių klubų koncentracijos yra didesni žmonių susibūrimai, nes yra sunku nustatyti problemos šaltinį ir triukšmo lygį.

M.Ivaškevičius daugybę kartų pranešė policijai

Tuo metu M.Ivaškevičius, 15min paskelbus pirmąjį tekstą apie šią problemą, dar kartą sukritikavo „Materialistės“ savininkus.

Dramaturgas tikino padarysiantis viską, kad populiarus sostinės klubas būtų uždarytas, jeigu „triukšmas toliau terorizuos mano namus ir artimuosius“.

Žinomas kultūros veikėjas siūlo klubui naktimis sumažinti muzikos garsą, atlikti kitus garso izoliavimo darbus.

M.Ivaškevičius taip pat piktinosi ir policijos neveiksnumu.

„Kadangi jau ne vienerius metus gyvenu šitame košmare, kalbėjausi su pažįstamais barų ir klubų savininkais, kaip kovoti su tokia situacija. Jie man vienbalsiai patarė: kiekvienąkart kviesti policiją. Nemalonu, bet kito kelio nėra“, – rašė dramaturgas.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./„Matérialiste“ atidarymas
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./„Matérialiste“ atidarymas

„Taigi, policiją dėl Materialistės keliamo triukšmo kviečiau ir ne kartą, žinau daugiau žmonių, kurie darė tą patį. Mano telefone yra daugybė standartinių policijos SMS atsakymų: Informuojame, kad Jūsų pranešimas registruotas policijoje, jam suteiktas registracijos numeris (ROIK)“, – piktinosi jis.

M.Ivaškevičius stebėjosi „Materialistės“ savininko M.Puodžiūno teiginiu, jog policija klube – ne toks ir dažnas svečias.

„Ir ką tai reiškia? Policija nė karto nebuvo atvykusi? Arba Materialistės savininkas meluoja, arba (jei tai tiesa) aš nebesuprantu, kokioje valstybėje gyvenu. Puikiai žinau, kad į iškvietimus dėl kitų barų keliamo triukšmo policija reaguoja. Kodėl čia yra kitaip? Kyšiai, korupciniai ryšiai? Ar dar kažkas, ko man nelemta suprasti“, – svarstė žinomas vyras.

M.Puodžiūnas šio įrašo komentaruose pasiūlė M.Ivaškevičiui susitikti klube ir išsiaiškinti situaciją.

15min komentaro kreipėsi ir į sostinės policiją. Kai tik jį gausime, tekstą papildysime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius