-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 21

M.Majauskas savo darbus Seime rinkėjams pristato skrajutėmis apie garinamo nikotino žalą

Vilniečiai pašto dėžutėse neseniai rado parlamentaro, konservatoriaus Mykolo Majausko skrajutes, kuriose pasakojama apie elektronines cigaretes ir pristatomas parlamentaro siūlymas uždrausti prekybą aromatizuotais nikotino produktais. Parlamentaras teigia skrajutes platinantis kasmet – tokį būdą pasirinko informuoti apie savo parlamentinę veiklą.
M.Majausko lankstinukas „Nebūna sveiko nikotino“
M.Majausko lankstinukas „Nebūna sveiko nikotino“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Vienoje skrajutės pusėje vaizduojama paauglė, garinanti elektroninę cigaretę. Kitoje pusėje rašoma: „Mykolas Majauskas – tęsiu darbus“ bei „E. cigaretė – pavojingas žaislas“.

Skrajutėje teigiama, kad elektroninių cigarečių poveikis sveikatai nėra iki galo ištirtas, o tokių cigarečių naudojimas tampa socialiniu reiškiniu tarp vaikų.

Anot M.Majausko, 5-9 klasių mokinių apklausa parodė, kad elektronines cigaretes garino net 38,5 proc. mokinių.

Luko Balandžio / 15min nuotr./M.Majausko lankstinukas „Nebūna sveiko nikotino“
Luko Balandžio / 15min nuotr./M.Majausko lankstinukas „Nebūna sveiko nikotino“

M.Majauskas teigia, kad svarbiausia apriboti aromatizuotus nikotino produktus, nes būtent jie sudomina ir pripratina vaikus. Tuo tarpu draudimas įprasto tabako skonio produktams būtų netikslingas.

Pats M.Majauskas 15min penktadienį teigė, kad informacines skrajutes leidžia kiekvienais metais maždaug du kartus per metus.

„Kiekvieną kartą stengiuosi informuoti apie savo parlamentinę veiklą ir kartu pateikiu informaciją aktualia tema, – pabrėžė jis. – Pirmoji skrajutė buvo skirta savižudybių prevencijai, antroji - pagalba sergantiems epilepsija, trečioji – kaip padėti neregiams, ketvirtoji buvo apie medicinines kanapes ir paskutinioji – skirta informuoti tėvus apie e. cigarečių pavojų paaugliams.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./M.Majausko lankstinukas „Nebūna sveiko nikotino“
Luko Balandžio / 15min nuotr./M.Majausko lankstinukas „Nebūna sveiko nikotino“

Anot konservatoriaus, jo platinamų skrajučių tiražai skiriasi.

Elektroninių cigarečių pavojams skirta skrajutė buvo išleista 110 tūkst. vienetų tiražu, jas, kaip ir kitas, išplatino „Lietuvos paštas“. Jos platintos tik sostinėje.

Pasak M.Majausko, parengimas, atspausdinimas ir išplatinimas kainavo apie keturis tūkstančius eurų.

Seimo valdybos patvirtinta parlamentinei veiklai skiriamų lėšų naudojimo tvarka leidžia apmokėti Seimo nario veiklos ataskaitos spausdinimo, platinimo ir kitos informacijos, susijusios su jo parlamentine veikla, pagaminimo išlaidas.

15min kreipėsi į Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentą (NTAKD) ir pasiteiravo, ar tikrai aromatizuoti tabako gaminiai vaikams patrauklesni bei statistikos, kiek vaikų vartoja aromatizuotas elektronines cigaretes, o kiek įprastą tabaką.

NTAKD direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian 15min atsiųstuose atsakymuose teigė, kad 2018 metais buvo atliktas Moksleivių gyvensenos ir sveikatos tyrimas, kuris parodė, jog per ketverius metus 6,2 proc. mokinių skaičius per pastarąsias 30 dienų rūkiusių el. cigaretes išaugo nuo 11,7 iki 19,9 proc.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gražina Belian
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gražina Belian

Anot jos, tyrimas parodė, jog rūkančiųjų dalis tarp moksleivių didėja, o didžioji dalis jaunuolių, rūkančių el. cigaretes, to nelaiko rūkymu.

Tabako gaminių vartojimas tarp mokinių mažėja

Taip pat tyrime nurodyta, kad vienas iš dešimties mokinių kasdien vartoja tabako gaminius, tačiau naujai mėginančių vartoti šiuos gaminius skaičius mažėja (lyginant 2014 m. ir 2018 m duomenis, nustatytas mažėjimas 4,7 procentinio punkto).

Pasak jos, tabako gaminius dažniau vartoja berniukai, jų vartojimas labiau paplitęs tarp vyresnių mokinių.

„Atkreiptinas dėmesys, kad el. cigaretės savo sudėtyje, be nikotino, turi gausų rinkinį įvairių cheminių junginių ir skonio stipriklių. Dėl pastarųjų pastebėta, kad nikotino suvartojamas kiekis išauga daugiau nei 2 kartus (Rigotti, 2016). Vartojantys aromatizuotas el. cigaretes turi didesnę tikimybę tapti priklausomi nuo rūkalų (Herman 2019)“, – teigiama atsakyme.

Tyrimai parodo, kad el. cigaretės ypač populiarios tarp jaunų žmonių – rūkymo dažnumas mažėja didėjant amžiui.

Jame rašoma, kad atliekami tyrimai parodo, kad el. cigaretės ypač populiarios tarp jaunų žmonių – rūkymo dažnumas mažėja didėjant amžiui.

Departamento atstovės teigimu, Amerikoje atlikti tyrimai parodė, kad 97 proc. el. cigarečių vartotojų nuo 12 iki 17 metų vartojo el. cigaretes su kvapais.

Taip pat Jungtinių Amerikos valstijų Ligų kontrolės centras nurodo, kad elektroninių cigarečių vartotojų skaičius per vienerius metus padidėjo 78 proc. ir šiuo metu net 20 proc. gimnazijos amžiaus moksleivių rūko el. cigaretes. 12-17 metų jaunuolių apklausos atskleidė, kad net 81 proc. rūkyti pradėjo naudodami el. cigaretes su pridėtiniu skoniu ir šias cigaretes renkasi nes jos yra jų, kaip jie teigia, mėgstamo skonio.

Anot NTAKD, 2019 m. Šiaurės šalių gerovės centras paskelbė ataskaitą, kurioje nurodoma, kad skonio priedai – svarbiausia el. cigaretes pasirinkti skatinanti priežastis, o naujiems vartotojams labiausiai patinka saldūs skoniai ir jauniems žmonėms atrodo, kad vaisių skonio el. cigaretės yra mažiau kenksmingos nei tabako skonio.

„Panašias tendencijas patvirtina ir departamento atliekami tyrimai dėl
įstatymo pažeidimų. Beveik visais atvejais, kai departamentas fiksavo
el. cigarečių pildyklių pardavimą nepilnamečiams asmenims nuotoliniu būdu, buvo įsigyjamos el. pildyklės su pridėtiniais skoniais“, – pabrėžė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius