Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 11 22 /13:55

M.Majausko ir Laisvės frakcijos pergalė prieš I.Šimonytę: valdantieji svaidosi priekaištais

Seimui pritarus valdančiosios koalicijos atstovų Laisvės partijos frakcijos siūlymui dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos maitinimo sektoriui pratęsimo visiems metams, kam itin priešinosi Vyriausybė, kyla klausimų dėl Vyriausybės ir valdančiosios koalicijos ateities. Konservatorių vadovas Gabrielius Landsbergis sako, kad „rubikonas buvo peržengtas“ ir žada imtis „politinių žingsnių“. Parlamento pirmininkė, Liberalų sąjūdžio lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia sprendimo nesureikšminanti.
Mykolas Majauskas ir Ingrida Šimonytė
Mykolas Majauskas ir Ingrida Šimonytė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Parlamentas antradienį pritarė „laisviečių“ siūlymui taikyti lengvatinį pridėtinės vertės mokesčio tarifą maitinimo sektoriui visus 2023 metus, o ne iki liepos, kaip siūlė Vyriausybė. Už „laisviečių“ pasiūlymą balsavo 70 Seimo narių, prieš buvo 38, o 23 susilaikė. Prieš Vyriausybės valią balsavo du konservatoriai: Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas ir Mindaugas Skritulskas.

G.Landsbergis: rubikonas buvo peržengtas

„Sėsime, svarstysime dėl tolimesnių politinių žingsnių. Man atrodo, kad šiandien tam tikras, gal ir nelabai platus, bet rubikonas buvo peržengtas“, – žurnalistams antradienį sakė G.Landsbergis.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Gabrielius Landsbergis

G.Landsbergis sakė, kad 65 mln. eurų išlaidų biudžete yra „didelė suma“, kuri galėjo būti panaudota kitoms reikmėms.

„To nebuvo padaryta. Tie pinigai yra dabar tokiu būdu paskirstyti. Man taip pat yra apmaudu, kad koalicijos partneriai irgi neišgirdo. Dėl to, kad buvo diskusijos ir partijos, ir tarp partijų vadovybės, manėme, kad buvo rastas sutarimas“, – teigė konservatorių lyderis.

Manau, kad bus rasti sprendimai, kaip toliau gyvuosime. Ir toliau galime darbų nuveikti. Bet šiandien buvo reikšmingas pasitikėjimo pažeidimas koalicijoje padarytas.

Jis taip pat sakė, kad šiuo sprendimu buvo pažeistas pasitikėjimas tarp koalicijos partnerių. Vis dėlto G.Landsbergis grėsmės griūti valdantiesiems neįžvelgė.

„Nemanau (kad kyla grėsmė koalicijai – BNS). Manau, kad bus rasti sprendimai, kaip toliau gyvuosime. Ir toliau galime darbų nuveikti. Bet šiandien buvo padarytas reikšmingas pasitikėjimo pažeidimas koalicijoje“, – tvirtino konservatorių lyderis.

V.Mitalas: koalicija netrupa, mūsų pozicija nuosekli

Laisvės partijos siūlymas dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos maitinimo sektoriui pratęsimo nebuvo netikėtas, sako šios partijos narys, Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas.

Konservatorių lyderiui G.Landsbergiui žadant imtis politinių žingsnių po šio Seimo sprendimo, V.Mitalas sako nemanantis, kad koalicijai iškilo pavojus.

„Ne, nemanau, kad trupa“, – žurnalistams antradienį sakė Seimo vicepirmininkas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vytautas Mitalas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Vytautas Mitalas

„Apie mūsų sprendimą visi partneriai žinojo seniai. Tai nebuvo netikėta ir tikrai nebuvo sutarta, kad mes kažkaip neteiksime to pasiūlymo ar pateikus už jį nebalsuosime“, – teigė jis.

„Negaliu komentuoti kažką apie rubikoną, jo dydį ar pan. Manau, kad su rubikono peržengimais reikia tikrai susitvarkyti labiau jų partijoje, o mūsų partija buvo nuosekli tuo klausimu ir lieka nuosekli“, – sakė V.Mitalas.

R.Morkūnaitė-Mikulėnienė: „Peržengtos ribos“

„Spręsim ir spręsim. Peržengtos ribos“, – 15min po balsavimų dėl PVM lengvatų sakė konservatorių frakcijos Seime seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, paklausta apie galimas sankcijas partijos kolegoms.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė - Mikulėnienė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Radvilė Morkūnaitė - Mikulėnienė

Pasak konservatorių frakcijos Seime vadovės, abejonių, kad Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininko M.Majausko laukia sankcijos, beveik nėra.

„Aš neabejoju, kad bus. Priežiūros komitetas, atsižvelgiant į tai, ką yra indikavęs savo sprendimuose, nuobaudų meniu pateikęs, aš manau, kad jis grįš prie šito klausimo“, – teigė R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Anksčiau svarstyta, kad M.Majauskas gali netekti komiteto vadovo pareigų, o galbūt – ir sulaukti griežtesnių sankcijų, kadangi partija buvo uždraudusi savo nariams Seime teikti su Vyriausybe nesuderintus pasiūlymus kitų metų biudžetui.

Konservatorių frakcijos seniūnė pabrėžė, kad Laisvės frakcijos siūlymas PVM lengvatą taikyti visiems metams, valstybės biudžetui kainuos papildomus 60 mln. eurų.

Vis dėlto, pasak jos, indikacijų, kad dėl to galėtų griūti valdančioji dauguma, kol kas nėra.

„Kol kas tokių indikacijų nematau, bet turbūt sklandžiam darbui neatrodo, kad tai buvo tinkamas kolegų sprendimas“, – tvirtino R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

V.Čmilytė Nielsen: „Nesureikšminu“

Seimui pritarus valdančiosios koalicijos atstovų Laisvės partijos frakcijos siūlymui dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos, parlamento pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia sprendimo nesureikšminanti.

Sprendimas – priimtas, Seimas dėl jo apsisprendė, nuomonės frakcijoje išsiskyrė ir tiek. Judame toliau.

„Šiandieną Seimas apsisprendė taip, kaip apsisprendė. Aš to klausimo sprendimo stipriai nesureikšminimu, nors pati pasisakiau už kompromisinį variantą“, – žurnalistams antradienį sakė ji.

Ji pažymėjo, jog pritarimas tokiam siūlymui apie koalicijos situaciją daug nesako.

„Nemanau, kad ką nors ypatingo kalba apie koaliciją. Sprendimas – priimtas, Seimas dėl jo apsisprendė, nuomonės frakcijoje išsiskyrė ir tiek. Judame toliau“, – teigė Seimo pirmininkė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Viktorija Čmilytė-Nielsen

Premjerė Ingrida Šimonytė yra sakiusi, kad balsavimas dėl kitų metų valstybės biudžeto priėmimo Seime parodys, ar Vyriausybė turi parlamento paramą.

„Aš tikrai nenorėčiau komentuoti premjerės žodžių ar juos kažkaip interpretuoti. Aš pati tokių sulyginimų nesu dariusi“, – nurodė V.Čmilytė-Nielsen.

„Aš pati ne kartą esu sakiusi, kad šis klausimas gan siauras, ganėtinai nišinis. Tiesą pasakius, šiek tiek ir nepelnytai gavo tiek daug dėmesio. Čia, matyt, dėl tų tokių asmenybinių kovų“, – pridūrė ji.

M.Majauskas neketina trauktis

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas M.Majauskas sako neketinantis trauktis iš užimamų pareigų, nes tam nėra „dalykinių argumentų“.

Taip jis kalbėjo po balsavimo dėl pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos, kurią palaikė jis, bet ne partijos kolegos. Drauge su M.Majausku PVM lengvatą palaikė ir konservatorius M.Skritulskas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mykolas Majauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mykolas Majauskas

„Negirdžiu dalykinių argumentų, kodėl turėčiau trauktis. Jei bus priimti priežiūros institucijų, partijos, partijos vadovybės sprendimai, tuomet juos racionaliai vertinsiu ir priimsiu atitinkamus sprendimus“, – sakė BFK vadovas.

Trauktis nei iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, nei iš šios partijos frakcijos parlamente neketina ir kitas konservatorius Mindaugas Skritulskas, balsavęs kitaip nei siūlė Vyriausybė dėl PVM lengvatos maitinimo paslaugoms.

Mindaugas Skritulskas vrk nuotrauka
Mindaugas Skritulskas vrk nuotrauka

„Jokių sprendimų aš nedarysiu, balsavau pagal savo įsitikinimus, sąžinę, taip, kaip esu davęs priesaiką Seime“, – antradienį BNS sakė Seimo narys.

„Aš buvau nuoseklus ir pateikimo stadijoje balsavau „už“. Esu už tai, kad mokesčiai būtų tvarūs, nustatomi ne mėnesio laikotarpiui, bet bent jau metams, kad verslas galėtų planuoti“, – teigė jis.

Mūšis dėl PVM lengvatų restoranams, kultūros, sporto paslaugoms vyko nuo pat biudžeto projekto pateikimo spalį.

Nors Vyriausybė palaikė konservatyvesnes PVM lengvatas, M.Majauskas ir jo vadovaujamas komitetas siekė, kad jos būtų taikomos plačiau.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų prezidiumas buvo įpareigojęs frakcijos Seime narius neteikti ir nepalaikyti biudžetui iniciatyvų, nederintų su Vyriausybe.

M.Majauskas sprendimą vadino kompromisiniu ir svarbiu laimėjimu. Pasak jo, nors BFK veikė mažumoje, atliko kelis kartus daugiau darbo nei bet kuris kitas komitetas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius