2021 02 18 /16:10

M.Navickienė suskubo raminti dėl nedarbo išmokos: naujoji valdžia neketina atimti paramos

Socialinės apsaugos ir darbo ministrės Monikos Navickienės pasvarstymai apie tai, ar privalomojo sveikatos draudimo mokestis turėtų būti susietas su užsiregistravimu Užimtumo tarnyboje, sukėlė būgštavimus, esą naujoji valdžia turi planų atsisakyti valstybės lėšomis drausti bedarbius. Ministrė tai paneigė.
Monika Navickienė ir Ingrida Šimonytė
Monika Navickienė ir Ingrida Šimonytė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Apie planuojamus darbus socialinės apsaugos srityje, taip pat – Užimtumo tarnybos pertvarką, M.Navickienė ketvirtadienį kalbėjo nuotoliniame Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos posėdyje.

Sulaukusi parlamentaro Vidmanto Kanopos klausimo apie tai, kaip ketinama spręsti klausimą dėl to, kad Užimtumo tarnyboje žmonės registruojasi vien tam, kad gautų sveikatos draudimą, bet ne tam, jog susirastų darbą, M.Navickienė aiškino, kad ši tarnyba – viena kertinių institucijų, turinčių padėti susirasti darbą.

„Tai neturėtų būti dar viena socialinės paramos sistema, nes socialinė parama yra socialinė parama, Užimtumo tarnyba yra Užimtumo tarnyba. Ir aš taip pat keliu klausimą, ar tikrai privalomasis sveikatos draudimo mokestis turėtų būti susietas su užsiregistravimo Užimtumo tarnyboje faktu. Aišku, mes šitą situaciją turime diskutuoti su Sveikatos apsaugos ministerija, tai nėra vien tik Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos prerogatyva“, – susitikime su Seimo socialdemokratais kalbėjo ministrė.

Taip pat M.Navickienė sakė, kad, be peržiūrimų projektų, paslaugų ir taikomų priemonių, keliamas ir klausimas, ar visos Užimtumo tarnybos vykdomos veiklos turėtų priklausyti šiai įstaigai.

Vienas jų – ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo dalies administravimas.

Galvoja plėtoti paramą

Kai kas M.Navickienės žodžius suprato taip, kad esama planų valstybei nebedrausti darbo neturinčių žmonių sveikatos draudimu.

Vėliau 15min socialinės apsaugos ir darbo ministrė sakė mananti, kad valstybei reikia rūpintis tokiu darbo neturinčių žmonių draudimu.

„Gal net universaliu principu. Tačiau šiandien vienintelis klausimas, kurį keliu – ar sveikatos draudimas turi būti susijęs su registravimosi Užimtumo tarnyboje faktu“, – aiškino ji.

M.Navickienė patikino, kad naujoji valdžia ne tik, kad neketina atimti tokios paramos, o atvirkščiai, galvoja ją plėtoti.

„Per karantiną ši draudimo rūšis ypač svarbi. Tačiau taip pat keliu klausimą dėl Užimtumo tarnybos misijos. Joje žmonės turėtų registruotis dėl galimybės rasti kitą darbą ir gauti nedarbo išmoką. Jei registruojamasi tik dėl sveikatos draudimo gavimo – nėra teisinga. Čia administravimo klausimo kėlimas diskusijai su Sveikatos apsaugos ministerija“, – komentavo ji.

Ne tarnybos funkcija

Seimo LSDP frakcijos seniūnas Algirdas Sysas taip pat sakė, kad svarstomų pakeitimų esmė, jog privalomuoju sveikatos draudimu valstybės lėšomis draudžiami žmonės nebūtų registruojami Užimtumo tarnyboje.

Jis prisiminė, kad ši funkcija šiai institucijai priskirta prieš keliolika metų. Bet, politiko nuomone, tai – ne Užimtumo tarnybos funkcija.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Algirdas Sysas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Algirdas Sysas

A.Sysas tikino, kad M.Navickienė nekalbėjo apie tai, jog bedarbiai sveikatos draudimu nebūtų draudžiami valstybės lėšomis.

„Ji kalba apie tai, kad Užimtumo tarnybai palikime kotletus, o muses atiduokime kur nors kitur. Ta prasme, kad kiekvienas užsiimkime savo darbais, kurie parašyti apraše. Tame pačiame Užimtumo tarnybos įstatyme jūs nerasite, kad jiems išmokas reikia mokėti arba registruoti bedarbius. Tai ne jų funkcija“, – teigė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys.

A.Sysas svarstė, kad registruoti tuos, ką valstybė draudžia sveikatos draudimu, galėtų Valstybinė ligonių kasa.

„Jie turi savo registrą, visus duomenis, priėjimą visur. Tai kodėl ji negali fiksuoti ir matyti? Tuo labiau, kad jie už šituos žmones sumoka įmokas – per ligonių kasas eina pinigai. Aišku, iš valstybės biudžeto – į ligonių kasas ir ligonių kasos moka“, – kalbėjo parlamentaras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius