-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 10

M.Šarapovą paskandinęs mildronatas sukėlė nerimą ir Lietuvos sportininkams

Rusijos sportininkus skandinantis preparatas mildronatas nerimą pasėjo ir Lietuvoje. Pasak Lietuvos antidopingo agentūros direktorės Ievos Lukošiūtės-Stanikūnienės, pranešus žinią apie mildronato įtraukimą į draudžiamų preparatų sąrašą sulaukta didelio šalies sportininkų susidomėjimo. Ji sako esanti tikra, kad mildronatą iki jo uždraudimo ne vienas sportininkas vartojo ir Lietuvoje.
Mildoniumas
Mildoniumas / Sputnik

„Lietuvoje tikrai yra sportininkų, vartojusių šią medžiagą. Ji tik nuo šitų metų yra draudžiama. Anksčiau ji nebuvo draudžiama ir tai tikrai buvo populiarus vaistas“, – sako I.Lukošiūtė-Stanikūnienė.

Tiesa, šiemet atlikti Lietuvos sportininkų dopingo testai mildronato vartojimo atvejų bent kol kas dar nenustatė. Tiesa, kol kas ištirti ne visi mėginiai.

Asmeninio arch. nuotr./Lietuvos antidopingo agentūros vadovė dr. Ieva Lukošiūtė-Stanikūnienė
Asmeninio arch. nuotr./Lietuvos antidopingo agentūros vadovė dr. Ieva Lukošiūtė-Stanikūnienė

„Dopingo kontrolė vyksta nuolat. Dažniausiai ji vyksta ne varžybų metu, kai sportininkai ruošiasi. Paimti mėginiai siunčiami į Pasaulinės dopingo agentūros akredituotą laboratoriją. Iš ten ateina atsakymai. Kiek mes gavome rezultatų dėl Lietuvos sportininkų, mes kol kas neturime teigiamų mildronatui. Tiesa, kol kas ne visi mėginiai ištirti“, – teigė I.Lukošiūtė-Stanikūnienė.

Pasak Lietuvos antidopingo agentūros direktorės, apie draudžiamų medžiagų sąrašo pakeitimus ir mildronato patekimą į šį sąrašą agentūra sportininkus informavo per savo interneto puslapį, „Facebook“ paskyrą ir mobiliąją programėlę. Informaciją skelbė ir žiniasklaida.

„Facebook“ tinkle pastebėjome didelį susidomėjimą. Kiekvienąkart, kai savo paskyroje primindavome, kad mildronatas yra įtrauktas į draudžiamų medžiagų sąrašą, mes matydavome, kad sportininkai patys dalinasi šita informacija“, – sakė I.Lukošiūtė-Stanikūnienė.

„Facebook“ tinkle pastebėjome didelį susidomėjimą. Kiekvienąkart, kai savo paskyroje primindavome, kad mildronatas yra įtrauktas į draudžiamų medžiagų sąrašą, mes matydavome, kad sportininkai patys dalinasi šita informacija.

Antidopingo agentūros direktorė pažymi, kad agentūra visuomet stengiasi kuo geriau informuoti sportininkus, tačiau domėtis draudžiamų medžiagų sąrašo pakeitimais – kiekvieno sportininko pareiga.

Kas yra mildronatas?

Mildronatas – tai 1975 m. Latvijoje sukurtas ir gaminamas vaistas, naudojamas gydyti širdies ir kraujagyslių ligas, pagerinantis kraujo cirkuliaciją.

Gamintojo oficialiame puslapyje taip pat teigiama, kad šis vaistas gali pagerinti „sveikų žmonių darbingumą tuomet, kai jiems tenka didelis fizinis ar psichologinis krūvis, arba reabilitaciniais periodais“.

Kokiose šalyse parduodamas mildronatas?

Mildronatas yra parduodamas Rusijoje, Baltijos šalyse, Ukrainoje, Lenkijoje. Šis vaistas nėra patvirtintas nei JAV, nei Europos Sąjungos vaistus reguliuojančių institucijų.

Ar mildronatas – receptinis vaistas?

Mildronatas Lietuvoje yra receptinis vaistas. Be recepto jo įsigyti negalima.

Kokia yra mildronato kaina?

Puslapio vaistai.lt duomenimis, mildronato kaina svyruoja nuo maždaug 10 iki maždaug 13 eurų už pakuotę su 60 tablečių. Kaip skelbia vaistai.lt, penktadienį mildronato turėjo tik vienas Lietuvoje veikiantis vaistinių tinklas.

Kada mildronatas buvo uždraustas?

Mildronato vartojimą Pasaulinė antidopingo agentūra uždraudė nuo 2016 m. sausio 1 d. būtent dėl jos savybės gerinti kraujo cirkuliaciją. WADA manymu, sportininkai gali naudoti šią medžiagą siekdami geresnių rezultatų.

Sputnik/Mildoniumas
Sputnik/Mildoniumas

Kaip M.Šarapova teisinosi dėl mildronato vartojimo?

M.Šarapova teisinosi, kad neperskaitė elektroninio laiško, kuris informavo apie mildronato įtraukimą į draudžiamų medžiagų sąrašą. Taip pat ji teigė mildronatą kaip vaistą vartojanti nuo 2006 m.

Tačiau pasak vaistus gaminančios bendrovės „Grindeks“ atstovų, normalus gydymo kursas trunka 4-6 savaites ir neturėtų būti kartojamas dažniau negu triskart per metus.

M.Šarapova teigė mildronatą kaip vaistą vartojanti nuo 2006 m. Tačiau pasak vaistus gaminančios bendrovės „Grindeks“ atstovų, normalus gydymo kursas trunka 4-6 savaites ir neturėtų būti kartojamas dažniau negu triskart per metus.

Kokiam laikui M.Šarapova bus diskvalifikuota?

Dėl mildronato vartojimo gresia diskvalifikacija iki ketverių metų.

Kokie dar sportininkai buvo nubausti dėl mildronato vartojimo?

Olimpinė dailiojo čiuožimo čempionė Jekaterina Bobrova, greitojo čiuožimo trumpuoju taku olimpinis čempionas Semionas Jelistratovas, klasikinio greitojo čiuožimo sportininkas Pavelas Kuližnikovas, Maskvos „Dinamo“ tinklininkas Aleksandras Markinas, dviratininkas Eduardas Varganovas, Švedijos bėgikas Abebe Aregawis, Etiopijos bėgikas Endeshaw Negesse, ukrainiečiai biatlonininkai Olga Abramova ir Artiomas Tyščenko.

Dopingo vartojimą Rusijoje tiriančio ARD televizijos žurnalisto Hajo Zeppelto teigimu, 2015 m., kai mildronatas dar buvo legalus, atlikti tyrimai rodo, kad net 17 proc. Rusijos sportininkų vartoja šį preparatą. Visame pasaulyje, pasak tyrimo, mildronatą vartojo 2,2 proc. sportininkų.

Kur dar buvo naudojamas mildronatas?

Pasak „Associated Press“, šį preparatą išradęs Ivaras Kalvinis 2009 m. duodamas interviu Latvijos laikraščiui „Diena“ sakė, kad XX a. aštuntajame dešimtmetyje mildronatas buvo duodamas Sovietų Sąjungos kareiviams, kovojantiems Afganistane.

Vaistas jiems leisdavo nubėgti ilgus atstumus dideliame aukštyje su pilna karine apranga ir nepatirti sveikatos problemų. Pasak I.Kalvinio, kariai patys nežinojo, kad naudoja mildronatą.

Forbes.com skelbia, kad originaliai 1984 m. mildoniumas, veiklioji mildronato medžiaga, buvo patentuota kaip medžiaga, skatinanti greitesnį galvijų ir paukščių augimą. Tačiau dabar žemės ūkio tikslais ši medžiaga jau nebenaudojama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius