Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2021 12 07

M.Stankūnas apie COVID-19: situacija įtempta, tačiau geresnė, nei buvo prieš mėnesį

„Matome, kad dabartinė situacija išlieka įtempta, tačiau vis tik ji yra ženkliai geresnė, nei buvo prieš mėnesį“, – antradienį vykusį susitikimą su prezidentu Gitanu Nausėda feisbuke apibendrino Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Sveikatos vadybos katedros profesorius, Sveikatos ekspertų tarybos narys Mindaugas Stankūnas.
Mindaugas Stankūnas
Mindaugas Stankūnas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Anot M.Stankūno, antradienio susitikime Sveikatos ekspertų taryba prezidentui pristatė pagrindinius sergamumo, ligoninių užimtumo ir mirtingumo rodiklius.

„Matome, kad dabartinė situacija išlieka įtempta, tačiau vis tik ji yra ženkliai geresnė, nei buvo prieš mėnesį. Bene labiausiai džiugina COVID-19 ligonių ligoninėse sumažėjimas. Šios bangos stacionarizuotų ligonių pikas buvo pasiektas lapkričio 3 d. ir tada ligonėse buvo gydomi 1984 pacientai. Pastarosiomis dienomis šis rodiklis siekia apie 1300“, – rašo jis.

Anot jo, daugiausiai dėmesio šį kartą skirta vaikų temai: „Šio rudens banga pasižymi dideliu COVID-19 atvejų skaičiumi tarp vaikų. Jei praėjusių metu pabaigoje vaikai (0-19 m.) tarp visų naujų COVID-19 atvejų sudarė 6-7 proc. Tai š.m. spalio mėn. (t.y. prieš mokinių atostogas) naujų atvejų skaičius tarp vaikų sudarė daugiau nei 30 proc. Lapkričio mėn. mes matome, kad ši dalis yra sumažėjusi ir šiuo metu vienas iš keturių naujų atvejų yra fiksuojamas tarp vaikų.“

„Dažnai spaudoje girdime, kad vaikai perserga besimptome ar labai lengva forma. Tad pažiūrėjome, kaip dažnai vaikai buvo stacionarizuojami dėl COVID-19. Matome, kad per visą pandemijos laikotarpį iki š.m. spalio pabaigos stacionare dėl COVID-19 buvo gydyti 39 tūkst. asmenys. Iš jų vaikų buvo 1222. Tai sudarė apie 3 proc. visų hospitalizacijų. Per pirmuosius du rudens mėnesius stacionare buvo gydyti 405 vaikai. Arba kas dvidešimtas pacientas ligoninėse gydomas dėl COVID-19 buvo vaikas. Matome, kad ši dalis yra išaugusi, nei, sakykim, buvo š.m. pradžioje“, – rašo M.Stankūnas.

Anot jo, nuo pandemijos pradžios RITS skyriuose buvo gydyta beveik 6200 pacientų, 177 iš jų – vaikai.

„Galiu pridėti, kad per šių metų rugsėjo ir spalio mėn. RITS‘e buvo gydyti 52 vaikai“, – rašo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius