Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 26

M.Stankūnas apie COVID-19 situaciją: tikėtina, kad artimiausiu metu atsidursime „augimo“ zonoje

„Galime pasidžiaugti šia akimirka ir pasakyti, kad tikrai situacija kol kas atrodo neblogai pas mus. Aišku, daug nerimo atnešė naujienos apie „super mutantą“ iš Pietų Afrikos Respublikos. Tačiau kol kas apie jį labai daug klausimų ir tik vos keli pirminiai atsakymai“, – feisbuke koronaviruso situaciją apibendrino Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Sveikatos vadybos katedros profesorius, Sveikatos ekspertų tarybos narys Mindaugas Stankūnas.
Mindaugas Stankūnas
Mindaugas Stankūnas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Penktadienį vakare M.Stankūnas pasidalijo trumpa epidemiologinės situacijos Lietuvoje apžvalga. Pasak jo, naujų COVID-19 atvejų skaičius piką pasiekė spalio 31 dieną, kai per parą nustatyti 2994 nauji ligos atvejai.

„Šio ryto duomenimis, šis rodiklis siekia 1752. Tai yra ženklus sumažėjimas. Tačiau šią savaitę jis praktiškai nebekito ir svyravo 1700-1800 ribose. Taip pat šią savaitę matėme pandemijos pagreičio judėjimą iš „pandemijos slūgimo“ į „pandemijos augimo“ zoną. Penktadienio ryto duomenimis, mes dar „per Marytės plauką“ esame „slūgimo“ zonoje (-0,9 proc). Tikėtina, kad jau artimiausiu metu mes galime atsidurti „augimo“ zonoje“, – rašo jis.

Toliau M.Stankūnas teigia: „Penktadienio duomenimis, COVID-19 ligonių ligoninėse buvo 1402 (iš jų 131 reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuose – RITS). Čia kol kas tendencija teigiama ir greičiausiai ji kurį laiką tokia išsilaikys arba bent jau neturėtų būti staigių pablogėjimų. Gana optimistiškai nuteikia tai, kad RITS pacientų skaičius „paliko“ ilgokai užsibūtą 140-150 zoną ir jau bando „šturmuoti“ 130 ribą. (2 pav.)

Mirčių skaičius pastarosiomis dienomis šiek tiek sumažėjo. Jei praeito pentadienio rytą 7 d. mirčių vidurkis siekė 26,9, tai šio ryto duomenimis 25,1. Ak, galėtų šis rodiklis pasileisti „laisva pavara“ žemyn.“

Jis atkreipė dėmesį, kad kad per paskutinę savaitę pradėjo augti naujų atvejų skaičius tarp vaikų. Greičiausiai, rašo ekspertas, čia matysime atvejų augimą, nors jis ir neturėtų būti labai staigus.

„Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras Lietuvos COVID-19 epidemiologinę situaciją įvertino kaip keliančią vidutinišką susirūpinimą ir skyrė 6,2 balus (iš 10). (3 pav.) Matome, kad mūsų šalis šiuo metu pagal COVID-19 epidemiologinę situaciją yra tarp geriausiai vertinimų ES/EEA.

Apibendrinimas. Galime pasidžiaugti šia akimirka ir pasakyti, kad tikrai situacija kol kas atrodo neblogai pas mus. Aišku, daug nerimo atnešė naujienos apie „super mutantą“ iš Pietų Afrikos Respublikos. Tačiau kol kas apie jie labai daug klausimų ir tik vos keli pirminiai atsakymai. Kaip jau esu sakęs, kad nežinome, kokių dar „zuikių“ šis virusas slepia savo skrybėlėje. Bet tikiu, kad išrišime ir šiuos jo fokusus“, – rašo M.Stankūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius