Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 21

Maltos ordino globojamiems vaikams atkišo špygą

Viešai deklaruojanti, kad visokeriopai remia Tauragės rajone veikiančius vaikų dienos centrus, šįkart vietos valdžia, skirstydama jiems lėšas, vienam jų atkišo špygą. Be rajono biudžeto paramos šiemet liko Maltos ordino vaikų dienos centras. Šio centro savanoris, iš prezidentės rankų garbingą apdovanojimą už pasiaukojančią veiklą pernai atsiėmęs praeityje plačiai žinomas politikas Saulius Oželis politikams negaili ironiškos kritikos. Vyro teigimu, biudžeto pinigus valdininkai dalija visokioms „trali vali“ šventėms, o tam, kam reikia labiausiai, lieka kurti.
Jaukiose dienos centro patalpose Saulius Oželis apie planus, kaip paįvairinti šį centrą lankančių vaikų kasdienybę, galėtų pasakoti be atokvėpio
Jaukiose dienos centro patalpose Saulius Oželis apie planus, kaip paįvairinti šį centrą lankančių vaikų kasdienybę, galėtų pasakoti be atokvėpio / Raimondos Alysienės nuotr.

Lėšos skirtos, bet sutarties nepasirašys

Devyniems rajono vaikų dienos centrams skirta po 3 arba 6 tūkst. eurų. Po viešo paskelbimo apie lėšų paskirstymą Maltos ordino pagalbos tarnybos ir Maltiečių vaikų dienos centro savanoris Saulius Oželis feisbuke pareiškė, kad pinigai maltiečių vaikų dienos centrui neskirti.

„Dviem žmonėms reikia išsikalbėti, ir randa vietą, kur pasisakyti, – juokaudamas pokalbį apie paskirstytas lėšas vaikų dienos centrams ir jo viešą susirašinėjimą feisbuke su savivaldybės tarybos nare Iveta Skurvydiene pradėjo S.Oželis. – Kalbėti lyg ir negalėčiau, bet esu pasirašęs sutartį ir esu vaikų dienos centro savanoris, ant mano pečių gula visų projektų koordinavimas. Teikėm paraišką, jos netenkino dėl komisijos narės Ivetos Skurvydienės. Nuvykau pasiaiškinti, gal ūkiškai kalbant ir pasipykome. Politikė turi savo poziciją, aš savo, bet toks gyvenimas. Ir išsiskirstėme. O kai pastebėjau klaidą administracijos direktoriaus paskelbtoje informacijoje, kad maltos dienos centrui lėšos skirtos, ir parašiau, ką galvoju.“

Pasak S.Oželio, pinigus vaiko dienos centrui komisija skirtų su sąlyga, kad bus pakeista projekto sąmata. O to maltiečiai daryti nesiruošia, nes pakeisto projekto nebus galima įgyvendinti, vėl iš naujo viską reikėtų derinti su centrine Maltos ordino būstine.

„Būtų daug problemų. Negavome finansavimo, tai negavome, gi ne visada jo galima tikėtis“, – sakė vaikų dienos centro savanoris.

Maltiečių dienos centras kasmet gaudavo vis mažesnę paramą iš savivaldybės, nes jam finansavimą pagal projektus skirdavo ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Iš senelių atėmė 600 eurų

Pasak S.Oželio, savivaldybės finansavimo negavo ir projektas „Maistas ant ratų“.

„Iš senelių atėmė 600 eurų, dėl to man dar apmaudžiau. Čia jau kita programa, nuo veiklos pradžios iš savivaldybės simboliškai gaudavome sumą, kuri net mėnesio išlaidų nepadengia“, – kalbėjo Maltos ordino savanoris, iš prezidentės rankų atsiėmęs apdovanojimą už pagalbą vienišiems ir sunkiai gyvenantiems senoliams.

„Maistas ant ratų“ finansavimą 11-kai mėnesių gauna iš Vilniaus, likusią dalį pridėdavo savivaldybė.

„Esmė net ne piniguose, nors mums labai sunku dabar su pinigais. Sausio mėnesį kaip elgeta vaikščiojau po kavines ir prašau išvirti sriubos iš mūsų produktų, panašiai buvo ir gruodį. Vasarį vėl kitoje kavinėje elgetauju. Sunku mums dabar, nes nesurinkome pinigų respublikos mastu. Man taip skaudu. Bendruomenėms trali vali išdalija, Joninių ir kitoms šventėms, o mes nors truputį prisidėti prašėm. Mums tai dideli pinigai“, – apmaudą liejo S.Oželis.

S.Oželis pabrėžė, kai tai ne savivaldybės, o būtent komisijos narės I.Skurvydienės ir jo susikirtimas.

„Komisijoje būtent ji sakė, kad maltiečiams nereikia skirti lėšų autobusiukui, kad prašytume kitur. Tai kur dar mes galime prašyti?“, – svarstė S.Oželis.

Pasak pašnekovo, Maltos ordinas dėkingas savivaldybei, kuri remia dienos centrą, puikias patalpas „Aušros“ progimnazijos rūsiuose skyrė.

„Bet va, ant lieptelio susiėjome kaip tie du gyvūnai ir dabar pykstamės“, – šmaikštavo S.Oželis.

Nuo politikos atsiriboja

Užkliuvo maltiečiui ir tai, kad artėjant rinkimams vėl prabilta apie politikavimą.

„Iveta Skurvydienė įžvelgia politikavimą. Viešai pareiškiau, kad nebegrįšiu į politiką. Politikei atrodo kitaip, gal ir malonu, kad nenurašė. Bet man politika nebeįdomu, nieko ten gero nėra. Dabar kitas mano gyvenimo etapas“, – sakė buvęs politikas S.Oželis.

Devyniems rajono vaikų dienos centrams skirta po 3 arba 6 tūkst. eurų.

Bendraudamas su ne vienu dabartiniu politiku S.Oželis sako kartais sulaukiantis pastebėjimų, kad per mažai viešina savo veiklą.

„Kiek galima, stengiamės padėkoti aukotojams. Negi nešiu dubenėlį sriubos ir skalambysiu, va, koks aš geras, sriubos nunešiau. Tai netikra. Kas žino, tas žino. Neisim ir neforsuosim reklamuodamiesi, kad gautume finansavimą. Aš dirbu ir jaučiu malonumą“, – teigė S.Oželis.

Nenori švaistyti lėšų

Pagal savivaldybei pateiktą paraišką centro vaikai lankytų partizanų vietas, kapus, juos patvarkytų. O kad nešvaistytų lėšų, maltiečiai prašė 3 tūkst. eurų skirti devynių vietų autobusiukui įsigyti. Dalį pinigų centras būtų prisidėjęs iš kitos programos.

„Transporto problema mums labai aktuali. Ir į prezidentūrą, ir į Seimą tenka važiuoti, dabar turime važiuoti į delfinariumą, nes dovanų gavome bilietus. Sunku ekskursijas suderinti. Tarkim, prie jūros sutariame važiuoti, o tą dieną lyja. Jei samdai transportą, turi važiuoti, o jei turėtum savo, vyksti kitą dieną“, – argumentus dėstė S.Oželis.

Iš komisijos siūlyta lėšas skirti atlygiui, o transportą samdyti. Bet darbuotojų atlygiui lėšų ir taip esą pakanka.

„Aš matau kitaip, toje vietoje ir susikirtome. Bet čia mano nuomonė. Kai žmogus esi niekas, gali dažnai klysti, kai esi didis – klysti negali. Man šioje vietoje lengva“, – šyptelėjo S.Oželis.

Nors pinigai vaikų dienos centrui ir paskirti, bet sutarties pasirašyti maltiečiai neketina.

„Paraiškoje turi nelikti autobusiuko, bet turi būti kokia dantukų šventė „Tuku tuku“ ar „Bėgu bėgu per kiemelį, sutinku močiutę“. Gal ir reikia tų švenčių, bet mes galvojame kitaip ir esame už ūkiškumą – kuo mažiau pasišnekėjimų, kad kuo daugiau liktų vaikams“, – dėstė dienos centro atstovas.

Trys skuteriai, keturi riedžiai, planšetės, televizorius, fotoaparatas, garso įrašymo studija ir kita – savanoris vardijo turtą, įsigytą iš savivaldybės anksčiau skirtų lėšų.

„Mes neišmėtėme pinigų. Išeis vieni vaikai, ateis kiti ir visu tuo naudosis“, – sakė S.Oželis.

Pasak pašnekovo, komisija jo paklausė, ar autobusiuku vežiotų ir senelius, jis atsakęs teigiamai.

„Ar tai mano seneliai? Aš jau ir tėvų nebeturiu. Tos pačios Tauragės seneliai, kuriuos įtrauktume kartu su vaikais į projektus. Ar blogai, jei aš juos nuvešiu į bažnyčią, į kapines, prie jūros?“, – retoriškai klausė S.Oželis, patvirtinęs, kad gaunamo maksimalaus apie 14 tūkst. eurų finansavimo iš ministerijos jiems pakanka ir atlyginimui, ir pažintinei vaikų veiklai, ir maitinimui.

Politikė: „Autobusiukas nėra pirmos būtinybės“

Kodėl nuspręsta Maltiečių vaikų dienos centrui neskirti lėšų autobusiukui įsigyti, atsakė komisijos narė I.Skurvydienė.

„Iveta Skurvydienė įžvelgia politikavimą. Viešai pareiškiau, kad nebegrįšiu į politiką. Politikei atrodo kitaip, gal ir malonu, kad nenurašė. Bet man politika nebeįdomu, nieko ten gero nėra. Dabar kitas mano gyvenimo etapas“, – sakė buvęs politikas S.Oželis.

„Esmė tokia, kad autobusiukas bus naudojamas ne tik dienos centrui, ir nėra tokios praktikos, kad dienos centrai pirktų autobusiukus, nes juos reikia išlaikyti. Jei nusipirksi autobusiuką, reikės mokėti vairuotojui. Tokio etato dienos centre nėra. Centras gavo 14,5 tūkstančio eurų iš Socialinės ir darbo apsaugos ministerijos ir paprastai savivaldybė prisideda prie vaikų užimtumo veiklų. Autobusiukas dienos centrui nėra pirmos būtinybės daiktas“, – sprendimą komentavo I.Skurvydienė.

Kitas dalykas, pasak komisijos narės, S.Oželiui, kaip Maltos ordino atstovui, buvo pasiūlyta kreiptis į tarybą su prašymu skirti lėšų autobusiukui įsigyti, kad galėtų teikti maitinimo ant ratų paslaugas. Tai esanti socialinė parama, o ne vaikų užimtumas.

„Kai kalbėjome su Sauliumi Oželiu, tiesiai paklausiau, ar autobusiukas reikalingas visai Maltos ordino skyriaus veiklai. Atsakė, kad taip. Tada ir pasiūliau kreiptis į tarybą. Pinigų būtų galima skirti iš socialinės paramos lėšų. Neskirti lėšų autobusiukui dienos centrui nusprendžiau ne aš, o komisija. Nė vienas centras nieko panašaus nepateikė, visos projektinės veiklos susijusios su vaikų užimtumu, edukacija, savarankiškumo ugdymu, maitinimu, pamokų ruoša, o jei visas lėšas numatyta išleisti autobusiukui, tai nebėra prasmės veiklą finansuoti. Tai kas tada yra vaikų užimtumo veikla?“, – klausė I.Skurvydienė.

Įžvelgia politikavimą

O politikavimas, anot I.Skurvydienės, tai problemos eskalavimas, kai nesigilinama į detales nesiaiškinamos priežastys, o norima sukelti viešą šurmulį, kad atkreiptų dėmesį.

„Problemos savivaldybėje sprendžiamos labai paprastai – dalyvauja programose, jei negauna lėšų, gali rašyti apeliaciją ir gauna atsakymą, kodėl lėšos neskirtos. Susirašinėjimas feisbuke, manau, yra politikavimas, galima telefonu paskambinti. Emocijos gal užvaldė, parašė, bet į mus nesikreipė, kad mes padėtume išspręsti, gal manė, kad feisbuko draugai padės išspręsti, bet jie nepadės“, – sakė I.Skurvydienė.

Komisijos, skirsčiusios lėšas vaikų dienos centrams, pirmininkė vicemerė Virginija Eičienė, kiti grupės nariai: savivaldybės administracijos buhalterė Ilona Ežerinskienė, Socialinės paramos skyriaus vedėja Ligita Rimkuvienė, Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Jolanta Skrodenienė, Socialinės paramos skyriaus vyriausioji specialistė Zofija Vasiliauskienė ir savivaldybės tarybos narė I.Skurvydienė. Tauragės rajone veikiantiems vaikų dienos centrams komisija paskirstė 39 tūkstančius eurų. Jų Tauragėje įsteigta dešimt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius