Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 09

Marcinkonyse devintąjį kartą susitiko „senieji“ ir „naujieji“ dzūkai

Marcinkonyse vyko devintasis iš Varėnos krašto kilusių arba sodybas čia turinčių žymių šalies meno, mokslo, politikos, verslo žmonių susitikimas. Į šį susitikimą susirinkę gerokai per šimtą kraštiečių su artimaisiais ir draugais – „senųjų“ ir „naujųjų“ dzūkų – ne tik diskutavo apie tai, kaip bendromis jėgomis būtų galima gražinti Varėnos kraštą, bendravo, koncertavo bei pristatė įgyvendintus ir būsimus bendrus projektus.
Varėnos krašto žmonių susibūrimas Marcinkonyse
Varėnos krašto žmonių susibūrimas Marcinkonyse / Rūtos Averikienės nuotr.

Varėnos kraštas turi ypatingą trauką vilioti talentingus žmones – gal juos vilioja unikalūs senieji dzūkiški kaimai, pirmapradės gamtos grožis, o gal jie susižavi dzūkų nuoširdumu  ir vaišingumu? Šiuo metu pušynuose išsibarsčiusiuose kaimeliuose ir vienkiemiuose vasaroja, o kai kurie ir nuolat gyvena maždaug per du šimtus dailininkų, rašytojų, keramikų, muzikų, politikų, mokslininkų. Čia jie ne tik poilsiauja, kuria, bet vis labiau įsijungia į kaimo bendruomenių gyvenimą. Labai džiugu surinkti naujuosius varėniškius, pamilusius Varėnos kraštą, čia suradusius savo antrąją tėviškę – kūrybai, mokslui, poilsiui. Varėnos rajono savivaldybės vadovai žymius kraštiečius kviečia reguliariai bendrauti su seniūnijų žmonėmis, ieškoti juose talentų, atskleisti meno paslaptis bendruomenės žmonėms.

Pušynuose išsibarsčiusiuose kaimeliuose vasaroja, o kai kurie ir nuolat gyvena maždaug per du šimtus dailininkų, rašytojų, keramikų, muzikų, politikų, mokslininkų. 

Šių metų susitikimo turininga programa leido kraštiečiams ne tik dar labiau pažinti Varėnos kraštą, pabendrauti su seniūnais, kultūros darbuotojais, bet ir patiems kalbėti apie savo veiklą bei su Varėnos rajonu susijusius kūrybinius planus. 

Kraštiečių susitikimas prasidėjo įdomia ekskursija po rudenėjantį ir raudonuojančiomis spanguolėmis nusagstytą Čepkelių raistą, svečiai turėjo galimybę iš apžvalginio bokšto pažvelgti į užburiančią Čepkelių didybę, pasivaikščioti lankytojų taku po dzūkišką pušyną, susipažinti su unikaliomis Marcinkonių ir Margionių apylinkėmis.

Po ekskursijos, pasidalinę į keturias grupes,  svečiai drauge su rajono vadovais, seniūnais ir kultūros darbuotojais aptarė bendras veiklas Varėnos kraštui.

Smagi popietė vyko Dzūkijos nacionalinio parko etnografinės sodybos kieme. Čia susibūrę „senieji ir naujieji dzūkai“ čia pat ant klojimo sienų, medžiuose, ant žolės eksponavo savo kūrybos darbus – paveikslus, fotonuotraukas, skulptūras ir kitus meno dirbinius.

Ši vieta tokiems susitikimams pasirinkta ne atsitiktinai – čia, tebegyvuojančiomis senomis dzūkų tradicijomis garsiame kaime, senoje sodyboje, tarp senovinių dzūkiškų buities rakandų ir eksponatų tvyro dzūkiška dvasia, tad tiems, kurių šaknys – panašiose sodybose, malonu su nostalgija atsiminti savo vaikystės dienas, o naujiesiems, kurie Varėnos krašto smėlynuose tvirtina savo šaknis, pažinti dzūkišką dvasią tiesiog būtina.

Rūtos Averikienės nuotr./Varėnos krašto žmonių susibūrimas Marcinkonyse
Rūtos Averikienės nuotr./Varėnos krašto žmonių susibūrimas Marcinkonyse

Renginį gražiomis dzūkiškomis dainomis pradėjo Marcinkonių folkloro ansamblio dainininkai.

Visus susirinkusius dzūkiškai pasveikinęs Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta pasidžiaugė, Varėnos kraštas turtingas talentingais kraštiečiais, kurie bendroje diskusijoje išsakė daug įdomių, praktiškų idėjų. „Esam didelis būrys, visi mes mylim Dzūkiją, Varėnos kraštą, tai reikia ieškot įvairiausių būdų, kaip drauge jį gražinti“. Rajono vadovas pažadėjo neapsiriboti vien šiais kas antrus metus vykstančiais susitikimais, jis išreiškė norą susirinkti dažniau ir diskutuoti, kaip įgyvendinti naudingas Varėnos rajonui idėjas. Meras kraštiečiams pristatė savo komandą: mero pavaduotoją Giedrių Samulevičių, administracijos direktorių Alvydą Verbicką, administracijos direktoriaus pavaduotoją Vilmą Miškinienę, seniūnus ir kvietė visus drauge bendradarbiauti.

Rūtos Averikienės nuotr./Varėnos krašto žmonių susibūrimas Marcinkonyse
Rūtos Averikienės nuotr./Varėnos krašto žmonių susibūrimas Marcinkonyse

Svečius pasveikino ir susitikime dalyvavęs Seimo narys Vidas Mikalauskas. 
Į kaimo bendruomenių gyvenimą įsijungusiems kraštiečiams dėkojo ir viena pagrindinių renginio organizatorių - rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Regina Svirskienė.

Šiame susibūrime kiekvienas norintis galėjo prisiliesti prie dailininkų darbo įrankių – drobės, molberto, teptukų, dažų ir dešimtyje drobių nupiešti paveikslą. Tapybos konkursui vadovavo dailininkas Marijus Piekuras, davęs užduotį piešti dzūkų darželio gėles. Norinčių išbandyti kūrybinius sugebėjimus netrūko, ir netrukus dešimt ekspromtu sukurtų paveikslų išsirikiavo sodybos kieme. Jie padovanoti Marcinkonių bendruomenės namams.

Kiekvienas panorėjęs galėjo išbandyti, kaip senuoju dzūkų būdu liejamos kvepiančios vaško žvakės, įsigyti medinių dzūkiškų žaislų.
Iš Perlojos kilęs VDU dėstytojas Sigitas Lužys kalbėdamas dzūkiškai ragino visada atsiminti, kad „dzūkas – daugiau nei etnosas, daugiau nei tautybė, daugiau nei partija ir daugiau nei politika“.

Rūtos Averikienės nuotr./Varėnos krašto žmonių susibūrimas Marcinkonyse
Rūtos Averikienės nuotr./Varėnos krašto žmonių susibūrimas Marcinkonyse

Tądien Marcinkonyse susirinko ne viena dešimtis ryškių asmenybių, kurios neabejotinai turtina Varėnos kraštą.

Susitikime dalyvavo Mielupio kaime sodybą turintis kompozitorius Juozas Širvinskas, iš Mardasavo kilęs dirigentas Petras Bingelis, Paūlių kaime vasarojančios muzikės Raimonda Daunienė su dukromis, Dargužiuose įsikūręs žymus dailininkas Jonas Daniliauskas, dailininkė Sigutė Ach, iš Rudnios kilusi dailininkė Ramunė Vėliuvienė, iš Perlojos kilęs VDU dėstytojas Sigitas Lūžys, Pauosupės kaime sodybą turinti dailininkė-keramikė Gražina Švažienė, Merkinėje vasarojanti žurnalistė Aldona Žemaitytė-Petrauskienė, Senovės kaime įsikūręs žurnalistas ir leidėjas Danielius Mickevičius, Musteikoje sodybą turintis Baltijos aplinkos forumo direktorius Žymantas Morkvėnas, Rudnelėje vasaromis gyvenantis socialinių mokslų daktaras Vygandas Čaplikas, iš Kabelių kilęs fizikos mokslų daktaras Jonas Grigas, iš Senosios Varėnos – žymus chirurgas, profesorius Giedrius Uždavinys, Rudnelės kaime vasarojantis rašytojas, dramaturgas Kazys Saja su žmona Gražina, Pamerkių ir Kuršių kaime sodybas turintys dailininkai Marijus ir Gediminas Piekurai, dailininkas Romas Žmuidzinavičius, Grybaulios kaime įsikūręs dailininkas Kastytis Skromanas, varėniškiai  tautodailininkai Algirdas Juškevičius, Saulė Lazaravičienė ir Irena Žukauskienė bei daug kitų garsių Lietuvoje ir pasaulyje žmonių.

„Senieji“ ir „naujieji“ dzūkai dalijosi mintimis, kad prisiliesdami prie amžinųjų Dzūkijos vertybių, „dzūkiško intelekto“, kuriuo žavimasi net ir Europoje, jie čia stengiasi palikti dalelę savo kūrybos, stengiasi, kad jos paslaptis pažintų ir vietiniai žmonės. Dėka jų jau ne vienerius metus rajone vyksta puikūs koncertai, plenerai, kūrybinės stovyklos.

Svečiai buvo sutikti svetingai kaip įprasta Dzūkijoje – vaišinami tradiciniais dzūkiškais patiekalais: karšta grybiene, grikių „babka“, valgiais iš grybų ir linksminami senovinėmis dzūkiškomis dainomis ir šokiais, kuriuos atliko Marcinkonių etnografinio ir Varėnos kultūros centro folkloro ansamblių dainininkai.

Varėnos rajono savivaldybės meras Algis Kašėta sakė, kad šis susitikimas buvo abipusiškai naudingas. „Kraštiečiai išsakė daug originalių pasiūlymų, tad stengsimės šiuos žmones įjungti į bendrą veiklą ir bendrai idėjas įgyvendinti. Susitikimų metų kraštiečiai susipažįsta, gimsta įdomių idėjų, naujų projektų“.

Pakalbinti kraštiečiai džiaugėsi ir dėkojo rajono vadovams, kultūros darbuotojams ir seniūnams už itin kruopščiai, suderintai, puikiai organizuotą susitikimą, kuris įkvėpė dar labiau prisidėti prie Varėnos krašto įvaizdžio kūrimo, gamtos vertybių apsaugos, lietuvių papročių ir tradicijų puoselėjimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius