-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 15

Marijampolės ligoninėje įsižiebęs COVID-19 židinys liepsnoja: ar išties gydytojai tyčia stumti į pavojų?

Trečiadienio duomenimis, koronaviruso židiniu tapusioje Marijampolės ligoninėje COVID-19 patvirtintas jau 24 darbuotojams. Nedarbingumą nuo šios savaitės turi ir ligoninės direktorė Audronė Kuodienė. Kiek žinoma, ne dėl koronaviruso. Situaciją aptarti sėdo Marijampolės savivaldybės taryba. Čia skambėjo raginimai nušalinti vadovę ir kaltinimai, kad ligoninės administracija tyčia stūmė medikus, personalą ir pacientus į pavojų. Ligoninės administracijos atstovės neigė bet kokius kaltinimus, tik viena gydytoja pripažino: apsaugos priemonių ir terpių tyrimams ligoninėje labai trūko.
Marijampolės ligoninė
Marijampolės ligoninė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Trečiadienį pranešta, kad policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl situacijos Marijampolės ligoninėje, pagal straipsnį, numatantį atsakomybę už kovos su epidemijomis ar užkrečiamosiomis ligomis taisyklių pažeidimą.

Kol kas įtariamųjų nėra. Tačiau Marijampolės savivaldybės opozicija, regis, jau rado atpirkimo ožį. Trečiadienį jie ragino Marijampolės merą Povilą Isodą atleisti ar bent nušalinti ligoninės vadovę.

Meras tikino neskubėsiąs ir sulauksiąs, kol ligoninės direktorė bent jau pasveiks. P.Isoda tikino ir pats girdėjęs įvairių kraupių gandų apie padėtį ligoninėje ir pažadėjo, kad pokyčiai ligoninės tikrai laukia.

„Ligoninėje pasikeitimų bus. Čia bus girdimi visi: ir medikai, ir valytoja“, – sakė P.Isoda.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Povilas Isoda
Arno Strumilos / 15min nuotr./Povilas Isoda

Uždraudė perkelti kitus pacientus?

Daugiausia priekaištų ligoninės administracijai pateikė Mišrios grupės atstovas, teisininkas Tadas Račius.

Jis pateikė apie dvidešimtį įvairių esą ligoninėje fiksuotų ir medikų jam išdėstytų pažeidimų. Tarp jų – ne tik esą metų metus besitęsęs medikų mobingas, skirstymas į palankius ir ne, bet ir konkrečios klaidos esą padarytos ligoninę pasiekus koronavirusui.

T.Račius tikino, kad ligoninės personalas nebuvo aprūpintas apsaugos priemonėmis, bet ne tik tai.

„Vidaus ligų skyriuje pacientui, kuris sirgo, nebuvo dedama kaukė, argumentuojant, kad kaukės dedamos tik karščiuojantiems.

Po to Reanimacijos skyriuje, kai buvo įtarta, kad pacientas galimai serga, darbuotojai klausė, ar jiems saviizoliuotis, o iš administracijos nebuvo atsakymo.

Reanimacijos skyriuje jau nustačius užsikrėtimą buvo nutarta tose pačiose patalpose palikti nuteistąjį ir du prižiūrėtojus ir buvo uždrausta juos perkelti.

Reanimacijos skyriuje jau nustačius užsikrėtimą buvo nutarta tose pačiose patalpose palikti nuteistąjį ir du prižiūrėtojus ir buvo uždrausta juos perkelti“, – vardino T.Račius.

Pasak jo, kiekvienas iš šių teiginių yra patvirtintas konkretaus darbuotojo.

„Aš pabrėžiu, kad apie kertinį reanimacijos skyriuje buvusį asmenį, kai buvo nustatytas COVID-19, pati gydytoja to skyriaus, kuri dirbo toje pamainoje, patvirtino. Eligijus Jucius jai pasakė: paliekat pacientus skyriuje, pačios likite skyriuje. Ji pati ėmėsi iniciatyvos, kad kitus du pacientus išvežtų iš reanimacijos, o pati liko su keturiom darbuotojomis skyriuje. Pati gydytoja tai pasakojo. Pacientus išgelbėjo gydytoja, pati dabar jaučia simptomus“, – kalbėjo tarybos narys.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Medikai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Medikai

Marijampolės ligoninės direktorės pavaduotoja medicinos reikalams Lina Dubinskaitė neigė, kad tokių atvejų būta. Pasak jos, apsaugos priemonių buvo ir jos buvo dalijamos.

„Kaukės ir pirštinės niekada nebuvo ligoninėje deficitas. Per metus 13,5 tūkst. kaukių, sausį 6 tūkst., vasarį 9,5 tūkst. kaukių. Stygiaus nebuvo“, – aiškino ji.

Taip pat pavaduotoja neigė ir teiginį esą gydytojoms liepta be apsaugų pasilikti prie COVID-19 užsikrėtusio paciento. „Dėl užrakinimo tai aš išvis pirmą kartą girdžiu. To nebuvo, niekas nieko nerakino. Tai nesusikalbėjimas“, – aiškino ji.

Visko trūko, bet toks buvo ministro žodis

Tačiau pavaduotojos žodžius dėl apsaugos priemonių čia pat paneigė Marijampolės ligoninės Infekcijų kontrolės skyriaus vedėja Laima Šiupienytė.

Ji tikino, kad apsaugos priemonių trūko, nes Marijampolės ligoninei, pagal sveikatos apsaugos ministro rekomendacijas, nepriklausė turėti kokių rimtesnių priemonių nei paprastos medicininės kaukės ir pirštinės.

L.Šiupienytė tvirtino, kad ligoninė tikrai nebandė nuslėpti problemų. „Gavę pirmąjį rezultatą surinkome visus bendravusius, visas bendradarbes – tarp jų radome dar dvi. Ištyrę skyrių, radome dar šešis pacientus. Per dieną dar buvo keletas medikų“, – prisiminė ji.

Mes testus gavome kovo 24 dieną – 10 testų.

Gydytoja svarstė, kad tuomet virusas į sveikatos priežiūros įstaigą jau buvo įsisukęs kokias dvi savaites, tik niekas negalėjo to nustatyti, nes joje, skirtingai nei kitose Lietuvos ligoninėse, buvo guldomi dėl koronaviruso neištirti nauji pacientai.

„Kaip galėjo atsirasti infekcija? Kelios priežastys: nepakankamai testuota visuomenė. Nebuvo pakankamai testų ir jie buvo skirti tik iš užsienio grįžtantiems. (...) Mes testus gavome kovo 24 dieną – 10 testų. Jie buvo skirti naujiems pacientams, kurie atitinka atvejo apibrėžimą“, – pasakojo medikė.

Pasak L.Šiupienytės, ir dabar džiaugtis, kad situacija suvaldyta, dar nederėtų, nes saviizoliacijoje esantys medikai vis dar yra didelėje rizikoje.

Ataskaitai pritarė, o direktorės likimą spręs po ligos

Marijampolės merą P.Isodą Infekcijų kontrolės skyriaus vedėjos L.Šiupienytės pasisakymas nustebino.

Pasak jo, ligoninės vadovė visada sakė, kad yra visiškai pasirengta, jokios kryžminės taršos nėra, nieko netrūksta.

Medikė atkirto, kad buvo dedamos visos pastangos, tačiau susidūrus su bėda prasidėjo raganų medžioklė, pasipylė kaltinimai, o ne klausimai.

Opozicija kaltinimų negailėjo ir trečiadienį. Konservatorius Andrius Vyšniauskas ragino tarybą nepritarti Marijampolės ligoninės ataskaitai už praėjusius metus, o merui svarstyti galimybę nušalinti ar net atleisti direktorę, kuria nepasitikima.

Tačiau ataskaitai buvo pritarta. Už tai balsavo 16 tarybos narių, prieš buvo 8. Meras tikino, kad dėl direktorės galimybių toliau eiti pareigas spręs gavęs tyrimų rezultatus ir jai pasveikus. Jis ragino nesieti ataskaitos ir dabartinės situacijos.

„Patikinu, kad niekas nieko nedangstys. Šiandien lyderystės, sprendimų greičio ir sprendimų reikalausiu ir spręsime pagal tai. Neatsakysiu, kaip bus. Žmogus serga, grįš po biuletenio, tada bus sprendimai“, – kalbėjo jis akcentuodamas, kad kolegų pateiktus teiginius reikia tikrinti ir remtis faktais, o ne kalbomis.

Ne išeitis, anot P.Isodos, būtų visiškai stabdyti ligoninės darbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius