Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 19

Marijampolės meras nemato prasmės įtikinėti senjorų imti „AstraZeneca“ vakciną: ja suskiepijo įmonių darbuotojus

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) duomenimis, Marijampolėje 65 metų ir vyresnių žmonių grupėje paskiepytų nuo COVID-19 bent viena vakcinos doze – apie 49 proc., kai Lietuvos vidurkis siekia 53 proc. Senjorai, Marijampolės savivaldybės mero Povilo Isodos teigimu, nenori skiepytis „AstraZeneca“ vakcina ir, anot jo, neverta stengtis jų įtikinėti. Mero įsitikinimu, prasmingiau šią vakciną skirti kitiems, pagal prioritetą skiepytiniems, asmenims, pavyzdžiui, įmonių darbuotojams.
Povilas Isoda
Povilas Isoda / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Skiepijimo nuo COVID-19 procesą ir tempus Marijampolės savivaldybėje penktadienį aptarė Seimo Sveikatos reikalų komitetas.

Komiteto posėdyje dalyvavęs SAM Elektroninės sveikatos sistemos ir informacinių išteklių skyriaus vyriausiasis specialistas Lukas Galkus pažymėjo, jog Marijampolė labai efektyviai sunaudoja gautas visų gamintojų vakcinas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„AstraZeneca" vakcina
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„AstraZeneca" vakcina

Bet taip esą buvo ne visada.

„Problemų buvo tik su „AstraZeneca“ pačioje pradžioje. Matome, kad kažkur iki kovo vidurio kaupėsi „AstraZeneca“ vakcina Marijampolėje, bet maždaug nuo kovo vidurio iki balandžio 1 dienos Marijampolė viską sugebėjo sunaudoti ir dabar tos problemos nėra. Iš esmės, kas paskirta miestui, tas sunaudojama“, – tikino L.Galkus.

Iliustraciją, ant jos paspaudę, galite pasididinti:

Vakcinų sunaudojimo tempai Marijampolėje
Vakcinų sunaudojimo tempai Marijampolėje

Proveržis skiepijant senjorus – tik paskutiniu metu

Kalbėdamas apie rizikos grupėje esančių 65 metų ir vyresnių žmonių skiepijimą, SAM specialistas pastebėjo, kad per dieną tik maždaug pusė, o kartais ir mažiau, visų skiepijimų atliekami būtent tokio amžiaus gyventojams.

Kiti vakcinuojami jaunesni.

Marijampolė rikiuojasi kažkur 40 vietoj pagal tai, kiek yra paskiepijusi senjorų.

„Jeigu palyginsim su kitomis savivaldybėmis, Marijampolė rikiuojasi kažkur 40 vietoj pagal tai, kiek yra paskiepijusi senjorų. Tiek startas buvo sunkus <...>, tiek kilimas yra gana apsunkintas. Paskutinę savaitę matom gana reikšmingą progresą“, – pasakojo L.Galkus.

Iš viso, SAM duomenimis, Marijampolėje bent viena COVID-19 vakcinos doze paskiepyta apie 49 proc. 65 metų ir vyresnių gyventojų, kai šalies vidurkis – apie 53 proc.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vakcinacija
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vakcinacija

„Jeigu žiūrėsime į bendrai paskiepytų gyventojų skaičių, matysime, kad situacija yra atvirkštinė. Lyginant su Lietuvos vidurkiu, Marijampolėje gyventojų daugiau paskiepyta negu Lietuvos vidurkis“, – akcentavo L.Galkus.

Penktadienio duomenimis, bent viena COVID-19 vakcinos doze Marijampolėje paskiepyta 20,1 proc. žmonių, Lietuvos vidurkis – 19,6 proc.

Ne visada vakcinos panaudojamos tikslingai?

Vertindamas duomenis, L.Galkus darė išvadą, jog Marijampolės gaunamos vakcinos ne visada „tikslingai nueina prioritetinėms grupėms“, t. y. vyresnio amžiaus žmonėms.

Iliustraciją, ant jos paspaudę, galite pasididinti:

Vakcinavimas pagal amžiaus grupes Marijampolėje
Vakcinavimas pagal amžiaus grupes Marijampolėje

SAM specialistas svarstė, jog juos sunku prikviesti skiepytis.

Aktyviausiai vyresnių žmonių grupėje Marijampolėje skiepijasi 75–79 metų amžiaus asmenys, vangiausiai – vyresni nei 80 metų, tikino L.Galkus.

Panaši situacija esą ir šalies mastu.

Situacija truputį geresnė 75–79 metų grupėje, matom, kad apie 56 proc. paskiepyta bent viena doze.

„Situacija truputį geresnė 75–79 metų grupėje, matom, kad apie 56 proc. paskiepyta bent viena doze. Šita grupė aktyviausiai skiepijasi ir Lietuvos kontekste.

Ir matom, kad sunkiausia su 80 metų ir vyresniais gyventojais. Lietuvoje situacija irgi labai panaši, kokia ir Marijampolėje situacija. Čia virš 40 proc. paskiepytų asmenų, nors juos pradėjome skiepyti anksčiausiai“, – pasakojo SAM specialistas.

Iliustraciją, ant jos paspaudę, galite pasididinti:

Skiepijimas pagal amžiaus grupes Marijampolėje
Skiepijimas pagal amžiaus grupes Marijampolėje

Nemato prasmės gaišti laiko įtikinėjimui

Marijampolės savivaldybės meras P.Isoda pripažino, jog problemų su „AstraZeneca“ vakcinos panaudojimu buvo. Šia vakcina, pasak mero, nenori skiepytis senjorai.

„AstraZeneca“ Marijampolėje senjorai skiepytis atsisakė. Mes esam kaip tikri Europos vakariečiai, šia vakcina žmonės nepasitiki. Kol nebuvo leista per prioritetus judėt, <...> perskambinom senjorams asmeniškai. Procentas sutikusių buvo niekingai mažas – ar 3, ar 4 proc.“, – teigė P.Isoda.

„Mes pabandėm, bet stengtis žmones įtikinti skiepytis „AstraZeneca“ nėra prasmės nei laike, nei fiziškai“, – pridūrė jis.

Stengtis žmones įtikinti skiepytis „AstraZeneca“ nėra prasmės nei laike, nei fiziškai.

Problema, anot mero, išsisprendė, kai, kam nors atsisakius vakcinuotis, imta judėti prie žemiau esančių prioritetinių grupių.

„Kada įvyko šuolis? Tada, kada leido judėti per prioritetus. Mes su „AstraZeneca“ skiepijame žemesnius prioritetus, o kai turime „Pfizer“ arba „Moderna“, grįžtam į aukštesnius prioritetus ir skiepijame senjorus“, – tikino P.Isoda.

„Skiepijimas, kurį mes darom prisilaikant prioritetų, tikrai duoda efektą ir daugiau naudos“, – pažymėjo jis.

„Įvyko vakcinacija – problemos pasibaigė“

„AstraZeneca“ vakcina Marijampolėje drąsiai skiepijosi įmonių darbuotojai, nurodė meras.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Povilas Isoda
Arno Strumilos / 15min nuotr./Povilas Isoda

„Pas mus veikia didžiulė pramonė, joje dirba daug žmonių – šimtais, tūkstančiais. Ir tiek maisto pramonės įmonės, kurias mes pirmas pradėjome vakcinuoti „AstraZeneca“, tiek ir kitos – perdirbimas, metalas, mediena – būtent visose jose yra didžiausias sergamumas ir didžiausi židiniai.

Stebime tendenciją, kad jie yra periodiški – paskui ir vėl sugrįžta. Visą pandemiją tos įmonės dirbo pilnais pajėgumais, žmonės ne jokiuose nuotoliuose, ten ir tas plitimas yra“, – apie tai, kodėl nuspręsta skiepyti būtent įmonių darbuotojus, aiškino P.Isoda.

„Mes džiaugiamės, kad leido judėti per prioritetus ir skiepyti šituos židinius. <...> Visur, kur įvyko vakcinavimas, problemos pasibaigė“, – kalbėjo jis.

Tiesa, „Pfizer“ vakcina Marijampolėje, anot mero, buvo skiepijami ne tik senjorai, bet ir švietimo darbuotojai, abiturientai.

„Mes „Pfizer“ vakcina paskiepijome reikšmingą kiekį pedagogų ir abiturientų, nes tokia buvo primygtinė Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos rekomendacija, kad jie grįžtų į mokyklą, būtų pilnai egzaminams revakcinuoti ir turėtų reikiamą imunitetą“, – tikino P.Isoda.

Dabar vakcinuoja „lengvu režimu“

Jis teigė, kad Marijampolės savivaldybė nuo koronaviruso skiepija ne tik savo gyventojus.

„Mes skiepijam nemažą kiekį žmonių, kurie nėra mūsų gyventojai, nes pas mus dirba labai daug žmonių, pavyzdžiui, ligoninės, medicinos personalas, kurio nemažas procentas yra iš kitų rajonų. Slaugos, socialiniai darbuotojai ir yra ne tik mūsų savivaldybės gyventojai“, – dėstė P.Isoda.

Pastaruoju metu vakcinacija savivaldybėje, pasak jo, vyksta „lengvu režimu“, nes miestas negauna tiek daug vakcinų, o gautas esą greitai sunaudoja.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Linas Slušnys
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Linas Slušnys

Sveikatos reikalų komiteto narys, Seimo konservatorius Linas Slušnys suabejojo, ar Marijampolė gana sparčiai skiepija 60 metų ir vyresnius asmenis.

„Šiandien mirė 7 asmenys, visi virš 60 metų. Judėjimas per prioritetų eilutes yra didelis pavojus“, – kalbėjo politikas.

Sunkiau judančius senjorus vakcinuoja namuose

Jo kolegė konservatorių frakcijoje Jurgita Sejonienė pasiteiravo, kokias dar pastangas deda savivaldybė, kad senjorai būtų skiepijami sparčiau. Politikė klausė, galbūt senjorai skiepijami ir namuose.

P.Isoda teigė, jog į namus vykstama tik pas sunkiai judančius senjorus.

„Pirminės sveikatos priežiūros centras važiavo, bet tik pas tuos, kur žmonės negali judėti. Važiuoti šiaip, dėl to, kad kažkam patogiau į namus, nėra tokių medicininių pajėgumų. O kad kažkokios problemos būtų dėl susisiekimo, to nebuvo“, – sakė jis.

Važiuoti šiaip, dėl to, kad kažkam patogiau į namus, nėra tokių medicininių pajėgumų.

Meras pažymėjo, jog vykstantiems pasiskiepyti savivaldybėje teikiamos ir pavėžėjimo paslaugos, bet jų poreikis esą mažas.

„Matyt, artimieji rūpinasi ar viešuoju transportu važiuoja“, – svarstė jis.

Penktadienį Sveikatos reikalų komiteto posėdyje dalyvavo ir Marijampolės ligoninės direktorius Mantas Čėsna. Jis pristatė, kaip ligoninė yra pasiruošusi tvarkytis su tebesitęsiančia COVID-19 pandemija.

Ligoninėje – 50 lovų COVID-19 pacientams

Marijampolės ligoninėje šiuo metu – 50 COVID-19 pacientams skirtų lovų.

„Pandemijos metu turėjome netgi 70 lovų, kas turėjo labai didelę įtaką finansiniam rezultatui. Buvo sudėtinga pabaigti finansinius metus teigiama prasme“, – pažymėjo M.Čėsna.

Rimvydo Ančerevičiaus nuotr./COVID-19 korpusas
Rimvydo Ančerevičiaus nuotr./COVID-19 korpusas

COVID-19 pacientų gydymui numatytų lovų skaičius Marijampolėje, jo skaičiavimais, gana didelis.

„Mūsų COVID-19 skyriuje turime 50 lovų, kas sudarytų 92,7 100 tūkst. gyventojų. Palyginus, sakykime, su Kauno ligonine, rodiklis siektų 52,1 100 tūkst. gyventojų“, – lygino M.Čėsna.

Jis tikino, kad COVID-19 pandemija pakenkė kitų paslaugų prieinamumui ligoninėje, kas neigiamai paveikė ir finansinę įstaigos padėtį: „Mes tikrai didžiąją dalį COVID-19 ligonių gydėme pas mus Marijampolėje, dėl ko turėjome sumažinti kitų paslaugų teikimą – tą pačią reabilitaciją.“

Turėjome sumažinti kitų paslaugų teikimą.

„Iki šios dienos mes jos nesugebame paleisti dėl žmogiškųjų resursų stokos. Tai kelia didžiulę grėsmę šių metų finansiniam rezultatui“, – kalbėjo Marijampolės ligoninės vadovas.

Savivaldybė – „juodojoje zonoje“

Šeštadienį Marijampolės ligoninės paskelbtais duomenimis, viename iš vidaus ligų skyrių gydomi 44 COVID-19 pacientai, Anesteziologijos ir intensyvios terapijos skyriuje – 2 COVID-19 pacientai.

42-iem iš visų jų reikalinga deguonies terapija.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marijampolės ligoninė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Marijampolės ligoninė

Pagal sergamumą 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų, Marijampolės savivaldybė priskiriama „juodajai zonai“, sergamumo rodiklis čia – 926, kai šalies vidurkis – 502,5.

Teigiamų tyrimų dalis per paskutines 7 dienas Marijampolėje siekia 8,8 proc., kai visoje Lietuvoje šis rodiklis – 6,5 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius