Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 17

„Maršininkai“ panoro pasisakyti Seime: parlamentarai susikivirčijo, ar leisti

Trečią dieną tęsiantis „Didžiojo šeimos gynimo maršo“ organizatorių akcijai prie Seimo, dalis politikų pasiūlė leisti kuriam nors iš renginio dalyvių pasisakyti iš parlamento tribūnos. Seimas žodžio nesuteikė.
Protesto akimirka
Protesto akimirka / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Apie renginio dalyvių norą pasisakyti kolegoms Seime pranešė „valstietis“ Daunius Kepenis.

„Kaip žinia Vilniuje trečia diena čia už langų susirinkę Lietuvos visuomenės atstovai, jie vadinasi „Šeimų maršas“ arba „Šeimų sąjūdis“, ir jie prašo tarti čia kelių minučių žodį mums visiems. Aš tiesiog gavau prašymą tą prašymą jums perduoti. Prašau juos čia įleisti ir duoti pasisakyti“, – prasidėjus vakariniam Seimo posėdžiui kalbėjo jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dainius Kepenis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Dainius Kepenis

Posėdžiui pirmininkaujantis Vytautas Mitalas pažymėjo, kad posėdžio darbotvarkė – įtempta ir paragino jos laikytis.

„Stenkimės kuo sklandžiau darbotvarkę išeiti, viskas nuo to bus tik geriau“, – teigė politikas.

Pasisakyti sumanė ne laiku?

Bet parlamentarai neatlyžo.

„Taip, darbotvarkė patvirtinta, tačiau mes, frakcijos, prašome, kad tiems žmonėms būtų parodytas dėmesys, kadangi Seimo nariai, ypač Seimo vadovybė, neišėjo su jais susitikti, nerado laiko. Tai gal tikrai pakviestume vieną žmogų, vieną iš lyderių, organizatorių ir suteiktume žodį.

O jeigu jūs taip bijote tų žmonių, kviečiame Seimo narius išeiti į ten ir ten pakalbėti su maršo organizatoriais“, – dėstė opozicinės Lietuvos regionų frakcijos atstovas Petras Gražulis.

V.Mitalas padėkojo už pasiūlymą, bet pridūrė, kad tie parlamentarai, kurie norės pabendrauti su akcijos organizatoriais, taip ir padarys.

Trečiadienį į minią pas dalyvius nuėjo Seimo konservatorius Matas Maldeikis. Politikas bandė diskutuoti apie partnerystės įstatymą, rinkimų sistemą, bet tai daryti sekėsi sunkiai – akcijos dalyviai triukšmavo, keikė tautos atstovą necenzūriniais žodžiais.

Seimo konservatorius Jurgis Razma sutiko, kad Seime svečiams kartais leidžiama pasisakyti, bet dabar, anot jo, tam ne laikas.

„Mes turime tradiciją, kai kartais suteikiamas žodis svečiams, bet žodis suteikiamas, kai žodis susijęs su svarstomu klausimu. Jeigu mes svarstytume tokio pobūdžio rezoliuciją, ką kelia protestuotojai, toje dalyje galima būtų spręsti, ar suteikti žodį ir svečiams.

Suteikti žodį pareiškimams protestuotojams nematau pagrindo.

Dabar nei iš šio, nei iš to prie biudžeto projekto, kurio svarstymą mes pradėsime, suteikti žodį pareiškimams protestuotojams nematau pagrindo. Turime dirbti pagal darbotvarkę“, – paragino jis.

Ragino grįžti prie darbotvarkės

V.Mitalas atsivertė Seimo statutą ir pagarsino vieną iš nuostatų, kad Seimo posėdžio pirmininkas gali suteikti žodį kitiems asmenims, tik jei Seimas neprieštarauja.

O prieštaraujančių esą yra.

„Aš manau, kad mes turime čia labai išsiskaidančias nuomones, ir aš siūlau visiems geranoriškai eiti prie biudžeto svarstymo, nes turime darbotvarkę, kuri – ilga ir sudėtinga, ir nebekaitinkime aistrų“, – kalbėjo V.Mitalas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Mitalas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vytautas Mitalas

Seime nuskambėjo pasipiktinimo šūksniai, politikai prašė balsavimo.

Į diskusiją įsijungęs Liberalų sąjūdžio seniūnas Eugenijus Gentvilas pastebėjo, kad nei aišku, kas nori kalbėti, nei kam tas žmogus atstovaus.

„Kolegos, pasakykit, ko jūs prašot. <...> Bent užėmę vyno rūsį sugebėkite suformuluoti reikalavimus. Kol kas dar nepasakėte, kokia organizacija ir kas yra kalbėtojas“, – teigė politikas.

Į tai sureagavo P.Gražulis nurodydamas, kad organizacija – „Šeimų maršas“, o lyderis – Raimondas Grinevičius.

Jeigu dabar jums viskas aišku, tai galime balsuoti ir suteikti jam žodį.

„Jeigu dabar jums viskas aišku, tai galime balsuoti ir suteikti jam žodį“, – ragino Seimo narys.

Leisti Seimui apsispręsti balsavimu ragino ir jo kolega frakcijoje Remigijus Žemaitaitis.

Balsavimas neįvyko

Bet V.Mitalas balsavimo taip ir nepaskelbė – Seimo posėdį vedė pagal darbotvarkę.

„Aš dabar naudodamasis pirmininkaujančio teise, eisiu prie 2.1 klausimo, tai yra Valstybės ir savivaldybių biudžeto svarstymo“, – kalbėjo jis.

Pažymėdamas, kad tarp tautos atstovų palakainčiųjų protestuotojus prie Seimo yra, konservatorius Kęstutis Masiulis teigė, kad iš Seimo tribūnos jie galės pasisakyti posėdžio pabaigoje.

„Didžiojo šeimos gynimo maršo“ organizatorių akcija prie Seimo prasidėjo antradienį. Trečiadienį vyko ir prie Vyriausybės, o ketvirtadienį – prie prezidentūros.

Kelios dešimtys žmonių protestą tęsė prie Seimo.

Vilniaus savivaldybė nedavė leidimo mitingui tikindama, kad renginyje nebus valdomi ir ribojami žmonių srautai, nuogąstauta, kad dalyviai nesilaikys karantino reikalavimų.

Akcijos dalyviai stoviniuoja grupelėmis, nes susirinkimui iki 15 žmonių, vadovaujantis Susirinkimų įstatymu, leidimo nereikia.

Sostinės policija pranešė pradėjusi keletą administracinės teisenos pažeidimų per protesto akciją, viena jų – dėl M.Maldeikio įžeidinėjimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius