Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 07 11 /14:12

„Maršistai“ surengė dar vieną protestą: nepaliksime mūsų sienų atvirų

„Didžiojo šeimos gynimo maršo“ organizatoriai sekmadienį susirinko į protestą Lietuvos pasienyje. „Maršistai“ reiškia nepasitenkinimą tuo, jog šalis priversta priimti per Baltarusijos sieną plūstančius migrantus. BNS duomenimis, susirinko apie 150 žmonių.
„Lietuvos Šeimų Sąjūdžio“ akcija dėl migrantų
„Lietuvos šeimų sąjūdžio“ akcija dėl migrantų / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Akcija, apie kurią pranešta asociacijos „Lietuvos šeimų sąjūdis“ puslapyje, prasidėjo sekmadienio rytą prie Veisiejų miestelio Lazdijų rajone.

BNS duomenimis, automobilius papuošę plakatais „Europa nėra jūsų namai“ ar „STOP nelegaliai migracijai“, protestuotojai mitingavo prie kelio nuo Druskininkų link Latežerio.

Ši vieta yra arčiausiai Lietuvos ir Baltarusijos pasienio, kurioje leista rengti protesto akciją be papildomo derinimo su institucijomis, teigia organizatoriai.

Į teritoriją neįsileido

Akcijos organizatoriai lankė pasienio postus. Viename poste su jais išėjo pasikalbėti pareigūnas, tačiau nuvykę prie kito, protestuotojai nieko nepešė, tiesiog pastovėjo prie vartų ir išvyko.

Akcijos dalyviai kvietė susitikti Druskininkų merą Ričardą Malinauską, kurio veiksmus teigė palaikantys, tačiau meras neatvyko, vietoje jo pasirodė mero patarėjas Simonas Kazakevičius.

„Meras perduoda šilčiausius linkėjimus, jis negalėjo šiandien atvykti (...) Gyvename demokratinėje valstybėje, kur kiekvienas pilietis turi teisę reikšti savo nuomonę. Džiugu matyti jūsų stiprią organizaciją, tokią vieningą, susitelkusią“, – kalbėjo jis.

Pažymėjęs, kad „žiniasklaida galbūt ne viską pasako“, jis pasakojo, kad migrantų įkurdinimo klausimu meras bendravo su vidaus reikalų ministre Agne Bilotaite, išdėstė, kokių savivaldybė ėmėsi žingsnių.

S.Kazakevičius pasakojo, kad savivaldybė užsiima migrantų maitinimu, kalbėjo, kad kol kas neturi informacijos, kas kompensuos savivaldybei šias lėšas. Jo teigimu, vieno migranto maitinimas per dieną savivaldybei atsieina 15 eurų.

„Bandėme taupyti, padaryti už 10 eurų, bet matome, kad neišeina, nes gavome sąrašą, ką turime įdėti“, – pasakojo jis.

Mitingo organizatorius Raimondas Grinevičius BNS sakė, kad protestas surengtas ir dėl „Vyriausybės neįgalumo“ sprendžiant migrantų krizę.

„Mūsų valdžia pridirbo tokių dalykų, kad dabar turi srėbti žmonės, dirbantys pasienyje, vietos gyventojai ir savivaldybių biudžetai“, – teigė jis.

„Valdžia spręsdama šitą krizę atsilieka su sprendimais savaitę laiko“, – pridūrė organizatorius

Atvyko „sustabdyti migrantų“

Akcija tiesiogiai transliuojama, transliacijoje „maršistai“ aiškino ketinantys vykti į pasienio ruošus palaikyti sunkiai dirbančių pasieniečių ir „stebėti, ar nebėgioja migrantai“.

„Atvykome čia, kad sustabdytume nelegalius imigrantus“, – tiesioginėje akcijos transliacijoje kalbėjo jos dalyviai, atvykę iš Vilkaviškio.

„Jeigu neišgirs, tai pamatys, kad mes greitai mobilizuojamės ir padarome tai, ką nusprendėm“, – kalbėjo kitas akcijos dalyvis, paklaustas, ar mano, kad „maršistus“ išgirs.

„Trypia šventą Lietuvos žemę“

Akcijoje dalyvaujantis Albinas Kamarūnas sakė, jog paskutiniai įvykiai parodė, kad Lietuvos Vyriausybė ir jos vykdoma politika yra ne tokia, kokia turėtų būti vietinių žmonių atžvilgiu.

„Prisijungiau prie akcijos, kad mes išmoktume savo sienas saugoti“, – kalbėjo jis.

Vyriškis tęsė, kad „šventą Lietuvos žemę trypiančius“ žmones „pavadino kažkokiais pabėgėliais, nors prieš juos nekariauja jokia pasaulio valstybė, juo labiau Baltarusija“.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./„Lietuvos Šeimų Sąjūdžio“ akcija dėl migrantų
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./„Lietuvos Šeimų Sąjūdžio“ akcija dėl migrantų

„Jie yra potencialūs mūsų valstybės sienos pažeidėjai – šventos mūsų vietos“, – kalbėjo A.Kamarūnas. Jo vertinimu, Vyriausybė nesusitvarko, todėl turėtų atsistatydinti.

Tik buvo paskelbta, kad „Šeimų sąjūdis“ važiuoja ginti tėvynės sienų, tai jie pradėjo tuos ritinius statyti.

„Labai svarbu saugoti savo tėvynės sienas, – kalbėjo akcijoje dalyvaujanti vilnietė, skandalais pagarsėjusi pedagogė Astra Genovaitė Astrauskaitė. – Matėme, kad buvo dirbtinai sukeltas ažiotažas, neaišku, kaip tie pabėgėliai čia atsidūrė vienu momentu konservatoriams esant valdžioje. Kol nebuvo paskelbta apie akciją, jie visai nekreipė dėmesio, bet tik buvo paskelbta, kad „Šeimų sąjūdis“ važiuoja ginti tėvynės sienų, tai jie pradėjo tuos ritinius statyti.“

„Pagrindiniai šios akcijos reikalavimai Vyriausybei: nedelsiant atlaisvinti užimtas Lietuvos rajonų mokyklas, o jas užėmusius nelegalus deportuoti į jų kilmės šalis“, – rašoma „Šeimų sąjūdžio“ puslapyje.

Organizatoriai kvietė šį protestą jungtis visą Lietuvos visuomenę, o ypač aplinkinių seniūnijų gyventojus.

„Jūs ne vieni – „Lietuvos Šeimų Sąjūdis“ tikrai nepaliks mūsų sienų atvirų, o savo žmonių svetimšalių invazijai, kad ir kaip to siektų liberalų Vyriausybė“, – rašoma kvietime.

„Akivaizdu, kad yra vykdomas ES globalusis planas, užimant nacionalines vyriausybes Afrikos nelegalais, kuriems priešinasi tik tokios valstybės kaip Lenkija, Vengrija, Slovakija. Tačiau „Lietuvos šeimų sąjūdis“ pažada, kad Lietuva irgi lengvai nepasiduos“, – kvietime teigia asociacija „Lietuvos šeimų sąjūdis“.

ES teisė draudžia apgręžti migrantus

Žmogaus teisių biuro vadovas, politologas Vytautas Valentinavičius 15min laidoje 15/15 praėjusią savaitę pabrėžė, kad Lietuva kaip Europos Sąjungos dalis, yra prisijungusi prie daugybės direktyvų ir yra įsipareigojusi, kad prieglobsčio prašytojų prašymai turi būti išnagrinėti, ir tik viską įvertinus nuspręsta, ar tai yra ekonominiai migrantai, ar ne.

Šeštadienį prezidentūra pranešė, kad Europos sienų ir pakrančių apsaugos tarnyba „Frontex“ atsiųs į Lietuvą sraigtasparnių pasieniui su Baltarusija stebėti. Taip pat į pasienį pasiųsti kariai, Alytaus apskrities teritorijoje sustiprintas policijos patruliavimas, pasitelktas „Aras“.

Sekmadienį Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) pranešė, kad iš viso šiemet pasienyje su Baltarusija sulaikyti 1 634 migrantai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius