-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 30 /13:24

„Maxima LT“ pažeidė įsidarbinti norėjusio asmens su negalia teises

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba nustatė, kad UAB „Maxima LT“ pažeidė įstatymą neįdarbindama kandidatės su negalia. Tarnybos kontrolierė Agneta Skardžiuvienė įspėjo UAB „Maxima LT“ vadovybę dėl asmens su negalia diskriminacijos. „Maxima LT“ atstovai į šį įspėjimą sureagavo ir ėmėsi peržiūrėti įmonės procedūras, susijusias su negalią turinčio asmens sveikatos patikrinimu ir galimybėmis pritaikyti darbo vietą.
Vilniaus „Akropolyje“ atidaryta didžiausia „Maximos“ parduotuvė
„Maximos“ parduotuvė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Tyrimą kontrolierė pradėjo gavusi gyventojos skundą. Į kasininkės-pardavėjos pareigas pretendavusi pareiškėja nurodė, kad darbo pokalbio metu informavo bendrovės atstovus apie savo negalią ir su ja susijusius darbingumo apribojimus. Ji buvo nukreipta pasitikrinti sveikatos į medicinos įstaigą. Atlikus apžiūrą, buvo konstatuota, kad pareiškėja gali dirbti kasininke su apribojimais pagal Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos (NDNT) išvadą, teigiama tarnybos išplatintame pranešime.

„Maximos“ parduotuvės, į kurią darbinosi pareiškėja, direktorės pavaduotojas pradėjo įdarbinimo procesą. Tačiau po kurio laiko pareiškėjai buvo pranešta, kad jos įdarbinimas atšaukiamas, to priežastis – dėl negalios apribotos galimybės dirbti.

Įmonė, motyvuodama savo sprendimą, aiškino, kad kasininko-pardavėjo pareigos yra susijusios su profesine rizika. Pagal bendrovės tvarką, kandidato vertinimą šiuo aspektu atlieka Darbuotojų saugos ir sveikatos skyrius, o ne konkrečios parduotuvės vadovas ar jo pavaduotojas. Anot „Maximos LT“ atstovų, sutikimas įdarbinti nesulaukus skyriaus išvados buvo žmogiška klaida.

Bendrovė savo sprendimą taip pat argumentavo tuo, kad pareiškėja, „Maximos LT“ atstovų įsitikinimu, negali atlikti darbo, susijusiu su stovėjimu, vaikščiojimu, priverstiniais liemens palenkimais. Įmonė teigė neturinti galimybių darbo vietos pritaikyti taip, kad kandidatė galėtų dirbti nekenkdama savo sveikatai.

NDNT pareiškėjai nerekomendavo rankomis kelti krovinių, sunkesnių nei 10 kg, taip pat dirbti darbo, kuriame reikia nuolat vaikščioti, stovėti, priverstinai lenktis per liemenį, dirbti viršvalandžių ir kt. Kasininko-pardavėjo darbas yra įvairus, vaikščiojimas ir stovėjimas pareigybės aprašyme nebuvo apibūdinamas kaip „nuolatinis“.

Tinkamumą dirbti vertina ne darbdavys, o gydytojas

Lygių galimybių kontrolierė nustatė, kad „Maximos LT“ administracija neatsižvelgė į faktines pareiškėjos galimybes atlikti kasininkės-pardavėjos darbą.

„Pagal Lietuvos įstatymus, kandidato tinkamumą dirbti konkretų darbą vertina ne darbdavys, o šeimos arba darbo medicinos gydytojas. Įmonės atstovai turėjo įvertinti realias, medikų patvirtintas kandidatės galimybes dirbti, o ne vadovautis abstrakčiomis prielaidomis. Suprantame bendrovės rūpestį žmonių sveikata, tačiau perdėtas atsargumas šiuo atveju tapo lygių galimybių pažeidimu“, – sako A.Skardžiuvienė.

Suprantame bendrovės rūpestį žmonių sveikata, tačiau perdėtas atsargumas šiuo atveju tapo lygių galimybių pažeidimu, – sako A.Skardžiuvienė.

Pareiškėja jau yra dirbusi pardavėja kitoje prekybos įmonėje (0,75 etato dalimi). Tuomet medikų išvada buvo tokia pati. Pretenduodama į kasininkės-pardavėjos poziciją „Maximos“ parduotuvėje, pareiškėja nurodė, jog kitų papildomų darbo sąlygų, išskyrus sutrumpintą darbo laiką (0,75 etato dalį), jai nereikia.

Lygių galimybių įstatymas darbdaviams numato pareigą įdarbinimo procese kandidatams taikyti vienodus atrankos kriterijus nepaisant jų negalios. Tinkamų darbo sąlygų nesudarymas taip pat laikomas diskriminacija. Išimtis taikoma tuomet, kai tinkamų sąlygų sudarymas tampa neproporcinga našta. Šiuo konkrečiu atveju, įmonė neįrodė, kad pareiškėjos priėmimas būtų neproporcingas apsunkinimas „Maximos LT“ veiklai.

Susipažinti su kontrolierės sprendimu galite ČIA.

Darė išvadą, kad dirbdama gali pakenkti sveikatai

„Maxima LT“ Komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė 15min teigė, kad besidarbinančios moters pateikta medikų pažyma rodė, jog sveikatos sutrikimai kertasi su darbo funkcijomis, kurias būtų reikėję atlikti tose pareigose, į kurias kandidatavo.

„Kitaip tariant, mes vadovaudamiesi medikų pažyma darėme išvadą, kad moteris dirbdama gali pakenkti savo sveikatai. Lygių galimybių kontrolės tarnyba pateikė mums platesnį išaiškinimą bei patarimų, kaip elgtis panašiose situacijose. Šiuo metu peržiūrime įmonės procedūras, kurios susijusios su negalią turinčio asmens sveikatos patikrinimu ir galimybėmis pritaikyti darbo vietą“, – komentavo ji.

E.Dapkienė atkreipė dėmesį, kad „Maxima LT“ dirba nemažai žmonių su negalia, kuriems buvo suteiktos jų sveikatos būklės reikalavimus atitinkančios darbo sąlygos.

Portale 15min, bendradarbiaujant su Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, startavo iniciatyva, skatinanti pastebėti ir nenumoti ranka į diskriminacijos atvejus, „Diskriminacijos radaras“. Pasijutote diskriminuojami dėl lyties, rasės, tautybės, pilietybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, amžiaus, lytinės orientacijos, negalios, etninės priklausomybės ar religijos? Kreipkitės – mes jums padėsime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius