-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 21

Permainos Naisiuose – kyla Baltų arena ir žlunga alaus gėrimo kultūra

Paprasta gyvenvietė – Naisiai. Kadaise garsėjusi tik tvarkingu ūkiu ir jos reikliu vadovu, šiandien yra oficiali Mažoji kultūros sostinė su kylančia Baltų arena, Baltų kultūros parku, ąžuolynu ir skaidriais tvenkiniais. Čia apšiurusio namo neįpirksi be 30 tūkst. eurų. Nelabai kas ir parduos. Be to, sklinda gandai, kad čia niekas negeria. Ar tikrai?
Skulptūra Naisuose
Skulptūra Naisuose / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Naisių kaimas paprastą ir saulėtą pavasario dieną palyginti tuščias. Natūralu, nes dauguma naisiečių dirba. Tik pulkas vaikų šurmuliuoja krepšinio aikštelėje. Kita jų dalis, matyt, ruošia pamokas arba sėdi prie kompiuterių.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Naisiai kultūros sostinės ritmu gyvena ne tik vasarą
Alvydo Januševičiaus nuotr./Naisiai – atvykstančius pasitinka liaudiški raštai

Aplink kaimą gausu paprastų sodybų su senomis trobomis ir prakutusių ūkininkų, kurie savo kiemuose turi įsirengę didžiules grūdų džiovyklas.

Kaime akivaizdžiai persipynę sovietinio palikimo pastatai ir šių laikų etnografinės kultūros pėdsakai. Tikra neišgalvota Lietuva.

Visa, kas sena, išliko, nes niekas neleido griauti. Gal dėl to atrodo, kad per 25-erius laisvės metus čia mažai kas pasikeitė. Nuomonė pasikeičia, kai apžiūri kaimą atidžiau.

Senas kultūros centro pastatas, sovietinio stiliaus apleista krautuvė, klojimai su liaudiškais raštais dengtomis sienomis, penkios dešimtys mitinių skulptūrų, nuorodos į muziejus ar žemaitukų žirgyną. Beje, medinėse lentelėse – užrašai ir žemaitiškai.

Šiltuoju metu Naisius per dieną aplanko 4-5 autobusai turistų. Dažniausiai tai būna moksleiviai. Tokio turistų srauto gali pavydėti net ir Šiauliai.

VIDEO: Naisių vasaros festivalis 2014

Nuo šių metų lankytojų neabejotinai bus dar daugiau, nes Naisiai yra Mažoji Lietuvos kultūros sostinė. Gyvenvietė planuoja pakelti tokio titulo kartelę aukščiau už Žagarę – tikrąją šių metų kultūros sostinę.

Arena auga lyg ant mielių

Šalia pievos, kurioje kasmet vyksta blaivus festivalis visai šeimai „Naisių vasara“, burzgia buldozeriai ir zuja sunkvežimiai. Jei darbai vyks tokiu tempu, liepos 6 dieną čia įvyks Baltų arenos atidarymas – kaip ir numatyta.

VIDEO: Naisiuose uoliai statoma Baltų arena

Baltų arena jau dabar pristatoma kaip savotiškas šiuolaikinis piliakalnis. Kūrėjai teigia, kad dabar tokiems statiniams nereikia sienų ir tvirtovių. Čia bus koncertų, spektaklių ir kitokių masinių renginių vieta.

Baltų arena jau dabar pristatoma kaip savotiškas šiuolaikinis piliakalnis. 

Arenos statybos smarkiai keičia nuobodų ir lygų Naisių reljefą.

Tai bus aukščiausias kalnas apylinkėse, prilygstantis penkių aukštų namui.

o ten, kur semiamas gruntas pylimui, bus naujas tvenkinys. Galimas dalykas, kad jis bus sujungtas su dabartiniu tvenkiniu, o kanalai sieks pačią areną.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Naisiai kultūros sostinės ritmu gyvena ne tik vasarą
Alvydo Januševičiaus nuotr./Naisiuose kyla Baltų arena

Senasis tvenkinys taip pat nėra natūralus. Šlapioje šaltiniuotoje pievoje prieš tris dešimtmečius jis buvo iškastas. Iš grunto supiltas kalnas neseniai tapo Baltų vienybės simboliu su skulptūromis ir iš akmenų sudėliotais Gedimino stulpais.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Naisiai kultūros sostinės ritmu gyvena ne tik vasarą
Alvydo Januševičiaus nuotr./Akimirka iš „Naisių vasaros“ filmavimo.

Kai kurie galėtų pasakyti, kad didžiosios permainos Naisiuose prasidėjo tuomet, kai čia imta filmuoti televizijos serialą „Naisių vasara“. Tiesos yra, tačiau filmas – tik mažytė, tačiau labiausiai visiems žinoma pokyčių dalis.

Kasdienybė – lietuviška, bet blaivesnė

Šalia kelio vyrai tiesia tvorą. Tie patys bendrovės darbuotojai su kitais bendradarbiais Naisiuose pastatė menininkų drožtas 58 skulptūras. Pokalbis užsiveda apie darbą ir kasdienį gyvenimą Naisiuose. Vyrai sako, kad yra ką veikti. 

Alvydo Januševičiaus nuotr./Naisiai kultūros sostinės ritmu gyvena ne tik vasarą
Alvydo Januševičiaus nuotr./Darbininkai sako, kad kaime alga galėtų būti ir didesnė.

Nori – eik pašaudyti į dažasvydžio pastatą. Nori – eik į sporto salę. Kultūros centre įsikūrusi bendruomenė. Ten taip pat atsiras ką veikti.

Tiesa, diskotekų jaunimui nebūna. Nelabai kas jų ir pasigenda, nes kultūrinių renginių ir koncertų – per akis.

Didesnė bėda tinka ir visai Lietuvai. Paprasti darbininkai uždirba vos minimumą. Teoriškai užtenka, tačiau praktiškai – gyvenimui džiaugsmo tai prideda nedaug.

Darbininkas Juozas Andrulis sako, kad gyvena ne Naisiuose, o už 30 kilometrų esančioje gyvenvietėje. Kiekvieną darbo dieną autobusas surenka iš aplinkinių kaimų darbuotojus ir atveža į Naisius.

Žemės ūkio bendrovėje – apie 70 darbininkų. Pas vieną iš ūkininkų – buvusį Naisių kolchozo ir bendrovės pirmininką Česlovą Karbauskį – dar tiek pat. Kitaip tariant – norintiems darbo niekada nepritrūks.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Naisiai kultūros sostinės ritmu gyvena ne tik vasarą
Juozas Andrulis. Alvydo Januševičiaus nuotr./Juozas Andrulis negeria ne dėl Naisių auros.

O kaip su alkoholiu? Vyrai tik šypteli: negeriantys. Atsakymą nulydi smagus sarkastiškas kikenimas, tačiau J.Andrulis kalba rimtai: „Jau dešimt metų negeriu, tačiau ne dėl Naisių blaivybės auros. Du dešimtmečius dirbau veterinaru. Už kiekvieną paslaugą – butelis. Vieną dieną nusprendžiau baigti šią nesąmonę. Taip pat nebedirbu ir veterinaru.“

Šventėse – linksmiau, šeimose – darniau

„Nesame Valančiaus draugija, tačiau dėl alkoholio mūsų kaime problemų turi tik vienas kitas žmogus“, – sako bendruomenės ir Naisių žemės ūkio bendrovės buhalterė Rasa Nagrockienė.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Naisiai kultūros sostinės ritmu gyvena ne tik vasarą
Alvydo Januševičiaus nuotr./„Naisių vasaros“ festivalio akimirka.

Pasirodo, kad vyrus ir moteris nepijokauti mokė dar kolchozo pirmininkas Č.Karbauskis – dabartinio Naisių mecenato, verslininko bei politiko Ramūno Karbauskio tėvas.

Visi išgėrusieji bijojo vien pirmininko žvilgsnio. Tai patvirtino ne vienas naisiškis, čia gyvenantis pastaruosius tris dešimtmečius.

Visi išgėrusieji bijojo vien pirmininko žvilgsnio. Tai patvirtino ne vienas naisiškis, čia gyvenantis pastaruosius tris dešimtmečius.

Dabar vyksta kažkas panašaus – „Naisių vasaros“ festivaliuose apsaugininkai išprašo lauk peršutusias personas. Gerk namie, o ne ten, kur šoka ir linksminasi vaikai, šeimos.

Kolchozo pirmininką galima lyginti su Žemaitijos vyskupu Motiejumi Valančiumi, nes pastarasis taip pat buvo stambus ūkininkas. Valstiečių blaivumas jam buvo naudingas – bus kas žemę apdirba, derlių nurenka.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Naisiai kultūros sostinės ritmu gyvena ne tik vasarą
Alvydo Januševičiaus nuotr./Naisiuose per „Naisių vasaros“ festivalius alkoholiu neprekiaujama.

Vartyk faktus kaip nori, tačiau blaivybė Lietuvos kaime yra fenomenas. Naisiškiams tai – natūralus dalykas. „Atvažiuokite į mūsų vasaros festivalį. Sužinosite, kad linksmybei alkoholis visai nereikalingas. Be alkoholio dar linksmiau, o šeimose – darniau“, – tikino buhalterė R.Nagrockienė.

Sostinėje alaus gėrimo kultūros nebus

R.Karbauskis – Naisių patriotas. Be to, serialo „Naisių vasara“ pagrindinis rėmėjas ir net vienas iš scenarijaus autorių. Nemokamai spektaklius visoje Lietuvoje rodantis „Naisių vasaros“ teatras – taip pat jo projektas.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Ramūnas Karbauskis. Naisiai kultūros sostinės ritmu gyvena ne tik vasarą

Alvydo Januševičiaus nuotr./Ramūnas Karbauskis. Naisiai kultūros sostinės ritmu gyvena ne tik vasarą

Dauguma festivalių skatina ir platina alaus gėrimo, o ne etnografinę ar aukštojo profesionalaus meno kultūrą.

Jo pėdsako šioje gyvenvietėje jau niekas nepaneigs ir neištrins. Skeptikai palengva čiaupiasi. Retas suvokia, kodėl nemenką savo ir savo valdomų bendrovių pelno dalį šis žmogus kiša į Naisius.

„Jei trumpai ir nuoširdžiai – dėl vaikų. Mes jau praradome ryšį su mūsų  baltiškąja kultūra. Jei jos negaus mūsų vaikai, išnyks mūsų savotiškumas“, – sako politikas.

Jis atmeta kaltinimus gigantomanija ar naujųjų Vasiukų kūrimu. Tačiau taip pat pabrėžia, kad Naisiai bus šiek tiek kitokia kultūros sostine. Šiuo pavyzdžiu derėtų sekti, tačiau kas išdrįs?

„Kodėl pas mus yra trys bibliotekos, ne vienas muziejus, kuriami įvairūs laisvalaikio centrai, statoma arena? Kodėl drąsiai galiu pasakyti, kad mūsų mokykloje vaikai nerūko ir negeria? Kodėl kartu su Andriumi Mamontovu sukūrėme fondą „Švieskime vaikus“? Todėl, kad pradedame nuo savęs, tačiau ugdyti reikia visą Lietuvos jaunimą – ne tik Naisius“, – sakė R.Karbauskis.

Mecenatui gėda dėl kitų buvusių ir būsimų kultūros sostinių, nes, jo manymu, jokios kultūros jos žmonėms neneša: „Dauguma festivalių skatina ir platina alaus gėrimo, o ne etnografinę ar aukštojo profesionalaus meno kultūrą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius