-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 28 /12:00

Pirmoji nuo COVID-19 mirusi vos 23 metų gimdyvė – nepasiskiepijusi: būklė sparčiai blogėjo

Spalio 27 dieną Kauno klinikose mirė COVID-19 sirgusi gimdyvė. Ketvirtadienį gydymo įstaiga surengė spaudos konferenciją, kurioje atskleidė daugiau šios nelaimės detalių. Tokia mirtis Lietuvoje – pirmoji. Gimdyvė pagimdė sveiką mergaitę, tačiau jos būklė dėl COVID-19 sparčiai blogėjo. Moteris nebuvo pasiskiepijusi, kaip ir visos kitos iki tol Kauno klinikose gydytos nėščiosios.

Kaip spaudos konferencijos metu teigė Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Gimdymo skyriaus vadovas prof. dr. Mindaugas Kliučinskas, gimdyvė mirė spalio 27 dieną 11 valandą.

„Nuoširdžiai užjaučiame artimuosius. Siunčiame stiprybę jiems ir mūsų kolektyvui, kurie dalyvavo teikiant pagalbą“, – stringančiu balsu konferenciją pradėjo M.Kliučinskas.

Kauno klinikų nuotr./Prof. Mindaugas Kliučinskas
Kauno klinikų nuotr./Prof. Mindaugas Kliučinskas

Pasak jo, gimdyvė į Kauno klinikas buvo atvežta spalio 21 dieną. Ji buvo pervežta iš LSMU Kauno ligoninės, blogėjant kvėpavimo funkcijai – ji jau sirgo COVID-19.

Pacientė tuo metu buvo 39 savaitę nėščia.

„Kadangi nėštumas buvo išnešiotas, gimdymo takai nebuvo pasiruošę gimdymui natūraliais takais, buvo nuspręsta dar tą pačią dieną atlikti cezario pjūvio operaciją. Gimė sveika, išnešiota mergytė. Pacientė buvo toliau gydoma Akušerijos skyriuje COVID-19 padalinyje, skirtas adekvatus šioms dienoms patvirtintas ir visiems skiriamas COVID-19 gydymas“, – teigė M.Kliučinskas.

Po kelių dienų sveikata ėmė blogėti

Spalio 26 dieną gimdyvės kvėpavimo būklė ėmė blogėti, moteris perkelta į Intensyvios terapijos klinikos COVID-19 reanimaciją.

„Neįprastas ir tragiškas atvejis. Pacientė pas mus pateko vėlai naktį, jau blogėjant būklei, progresuojant kvėpavimo funkcijos nepakankamumui“, – tikino Intensyviosios terapijos klinikos vadovas doc. dr. Tomas Tamošuitis.

Pacientei buvo taikyti visi įmanomi ir šiuo metu įprasti kvėpavimo palaikymo ir gydymo metodai.

„Iš pradžių gydymas lyg ir davė rezultatą, tačiau vėliau plaučių pažeidai labai greitai progresuojant, pacientė kitą dieną 11 valandą, po ilgai trukusio gaivinimo, mirė. Pagrindinė mirties priežastis – COVID-19 sukelta sunki plaučių pažeida, kuri komplikavosi“, – tolimesnius įvykius perteikė T.Tamošuitis.

Kauno klinikų nuotr./Kauno klinikų Intensyviosios terapijos klinikos vadovas doc. dr. Tomas Tamošuitis
Kauno klinikų nuotr./Kauno klinikų Intensyviosios terapijos klinikos vadovas doc. dr. Tomas Tamošuitis

Neturėjo gretutinių ligų

Mirusioji gimdyvė nebuvo pasiskiepijusi nuo COVID-19.

Medikai negalėjo atsakyti, kur ji galimai užsikrėtė koronavirusu.

Mirusiosios šeimoje, kiek teko medikams bendrauti su artimaisiais, sergančių COVID-19 nėra.

„Moteris buvo sveika, be gretutinių ligų. 23-ejų metų amžiaus. Nėštumo metu turėjo kažkokių su nėštumu susijusių klausimų, bet tai nebuvo kokia sunki nėštumo komplikacija, ėjusi greta. Kalbant apskritai apie nėščiųjų skiepijimąsi, galbūt šiandien yra galimybė kreiptis į nėščiąsias ir kolegas akušerius ir kviesti, raginti nėščiąsias ar planuojančias nėštumą moteris skiepytis.

Skiepas šiuo metu, žinome iš atliktų tyrimų JAV, neturi jokių kitokių, išskirtinių pašalinių poveikių nei nėščiajai, nei vaisiaus vystymuisi. JAV yra apie 150 tūkst. nėščiųjų, kurios buvo skiepytos. Rezultatai rodo, kad išskirtinių požymių neatsirado.

Kviečiu visas nėščiąsias, visus akušerius ginekologus skleisti šią informaciją – skiepas yra saugus tiek planuojant nėštumą, tiek nėštumo metu. Tai yra pasakiusi ir Lietuvos akušerių ginekologų draugija. Prašau visų sąmoningumo“, – tikino M.Kliučinskas.

Anot T.Tamošuičio, tokie atvejai, kad COVID-19 sergančios nėščiosios pakliūtų į reanimaciją, nėra dažni.

Tai pirmoji Lietuvoje gimdyvės, kuri sirgo COVID-19 infekcija, mirtis.

Šiemet nuo COVID-19 gydyta 101 nėščioji

Gimusi naujagimė toliau gydoma Kauno klinikose – jai COVID-19 nenustatyta.

Ne visais atvejais infekcija perduodama naujagimiams nėštumo, gimdymo metu.

Kauno klinikose iš viso dėl koronaviruso šiemet gydyta 101 nėščioji ar gimdyvė.

Visos jos nebuvo pasiskiepijusios nuo COVID-19.

„Tai neatskleidžia visų skaičių nėščiųjų, sergančių COVID-19. Kauno klinikose gydomos tik tos nėščiosios, gimdyvės, kurioms reikalinga 3 lygio paslaugų atlikimas. Tik tos, kurioms reikalinga specializuota pagalba.

Iš JAV tyrimų pastebėta, kad nėščiosioms gimdyvėms COVID ligos eiga yra daug sudėtingesnė, jos dažniau patenka į reanimaciją, dažniau miršta lyginant su to paties reprodukcinio amžiaus ne nėščiomis moterimis. Gretutinės ligos, pavyzdžiui, cukrinis diabetas, hipertenzinės ligos, COVID-19 gali pasunkinti.

Viena iš COVID-19 komplikacijų nėščiosioms yra priešlaikinis gimdymas. Tai dažna komplikacija. Svarbu, kuriuo nėštumo laikotarpiu nėščioji užsikrėtė COVID-19“, – patikino M.Kliučinskas.

Jis dar kartą paragino skiepytis.

„Labai liūdna, kad tokio liūdno atvejo metu mes turime iš to mokytis, priimti naujus sprendimus, kurie lyg ir seniai rekomenduojami bei siūlomi. Būtų smagu, kad ne tokie atvejai sužadintų žmonėms norą būtų sveikais“, – spaudos konferenciją užbaigė medikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius