-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 02 /17:47

Medikai kritikuoja naujus lietuviškus respiratorius, bet autorius atkerta: nemokate užsidėti

Kovo 27 dieną sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga džiaugėsi pasirašęs sutartį su bendrove „Intersurgical“ dėl 1 mln. respiratorių gamybos. Pirmieji respiratoriai jau pasiekė medikus, tačiau ne visi jų šias kaukes įvertino kaip tinkamas darbui su pacientais. Tačiau jų autorius Santaros klinikų Neonatologijos centro vadovas Arūnas Liubšys tikina, kad kolegos tiesiog nemoka lietuviško gaminio teisingai dėvėti.
91095687_10158718049974113_765942984142225408_n
Nuotr. iš Aurelijaus Verygos „Facebook“ paskyros / Aurelijus Veryga demonstruoja naują respiratorių

Ministras gyrė efektyvumą

„Šiandien ypatinga diena. Ne kartą dėkojau ir dar kartą dėkoju verslo bendruomenei, kuri mobilizavosi ir padeda spręsti su koronavirusu (COVID-19) susijusias ir visuomenę užgriuvusias problemas.

Šįkart noriu labai padėkoti Lietuvoje veikiančiai „INTERSURGICAL“ gamyklai ir asmeniškai jos vadovui Sigitui Žvirbliui, už operatyvumą, iniciatyvą, greitus sprendimus, kurie padės aprūpinti mūsų medikus specialiomis kaukėmis – respiratoriais. AČIŪ!“, – kovo 27 d. feisbuke rašė A.Veryga.

„Jų efektyvumas itin didelis. Toks, kurio negali užtikrinti daugelis rinkoje esančių respiratorių. Tai leis apsaugoti mūsų medikus.

Taigi šiandien pasirašėme sutartį, kuria įtvirtinome 1 milijono tokių kaukių – respiratorių užsakymą Lietuvos medikams“, – rašė ministras.

6 tūkst. „Intersurgical“ respiratorių už 10 890 eurų pirko ir Dalios Grybauskaitės vadovaujamas COVID-19 pasekmių mažinimo fondas.

„Naujausia priemonė, patikimai padėsianti medikams kovoti su virusu – 6 tūkst. vnt. inovatyvių daugkartinio naudojimo respiratorių, kuriuos dezinfekavus galima naudoti kelis kartus. Šią naujovę sukūrė Lietuvos medicinos priemonių gamintoja „Intersurgical“. Įmonė ką tik pradėjo juos gaminti, o fondo nupirkti vieni pirmųjų respiratorių šiandien jau pasiekė didžiąsias šalies ligonines“, – ketvirtadienį feisbuke rašė kadenciją baigusi prezidentė.

Medikai respiratoriams žeria kritiką

Tačiau šią savaitę feisbuke esančioje medikų bendruomenės grupėje pasigirdo kritikos Lietuvoje gamintiems respiratoriams.

„Šitos kaukės netinka medikams, jūs bent prieš leisdami į gamybą paklausėt jų, kaip sekasi su jomis dirbti... Su jomis neįmanoma dirbti“, – tokio turinio pranešimai pasirodė medikų bendruomenėje.

Teigiama, kad respiratoriaus guma nesilaiko, kaukė nesandari, naudojami akiniai su šiuo respiratoriumi neužsisandarina, o kabantis filtras, pasilenkus prie paciento remiasi į krūtinės ląstą ir atsiknoja nuo veido arba užima kvėpavimą.

„Turbūt geriau eiti su panaudotais respiratoriais nei su jomis. Pas mus kažkaip pastoviai kuriami dalykai neatsiklausus dirbančiųjų ir kuriama tų, kurie neturi supratimo... Krūvas pinigų paaukojo, o ką dabar darysit su tomis kaukėmis, tai neįsivaizduoju. Nebent gyventojams išdalinti į parduotuves vaikščioti, nes su pacientais dirbt jos netinkamos“, – rašo vienas neprisistatęs medikas.

Po šiuo įrašu pasipylė ir daugiau medikų grupės vartotojų pasisakymų. Respublikinėje Šiaulių ligoninėje dirbanti medikė teigė, kad reanimatologai atsiliepia kritiškai, pasak jos, nelaiko gumelės, filtras trukdo dirbti, respiratorius nesandarus.

Anesteziologų vardu pasisakiusi vartotoja teigė, kad jos nėra tinkamos anesteziologams ir chirurgams, labiausiai dėl „snapo“. Moteris rašė, kad reikia gamintojų prašyti modifikuoti ir nukreipti tą snapą į viršų. O jau pagamintas kaukes išdalinti kitų specialybių gydytojams, slaugytojams ir jų padėjėjams.

Tiesa, ne visi medikai labai kritiškai atsiliepė apie naująjį produktą.

„Nežinau, kodėl kažkam pasirodė nesandarios, bet ant mano veido tikrai priglunda, ir nei akiniams trukdo, nei nepatogios, tik oro anga palenkus galvą žemyn prisiurbia žiurstą. Manau, teks ieškoti sprendimo su plastikine alkūnėle, gal nuo gofros tiks“, – rašė medikas, siūlydamas, kaip būtų galima patobulinti respiratorius.

Idėjos autorius: nemoka tinkamai užsidėti

Į kritiką sureagavo ir tokių lietuviškų respiratorių idėjos autorius Santaros klinikų Neonatologijos centro vadovas Arūnas Liubšys.

Jis tikino asmeniškai atsakęs kiekvienam nepatenkintam, pamokęs, kaip tinkamai respiratorių užsidėti ir dėvėti ir net sukūręs trumpą vaizdo įrašą su taisyklėmis.

VIDEO: Intersurgical Respiratorius

„Kadangi tai buvo mano idėja, tai mes tą respiratorių išbandėme, išbandė mūsų personalas visas iki vieno – Santarų naujagimių reanimacijos personalas. Iki šiol jis dirba su tomis kaukėmis. Važinėjame pas ligonius ir visi patenkinti, visi džiaugiasi žmonės“, – 15min tikino jis.

Jei žmonės neteisingai naudoja, tai galima kiekvieną dalyką išniekinti. Vaistus galima ne nuo tos ligos gerti ir numirti.

A.Liubšio teigimu, neigiamų atsiliepimų feisbuke matė ir jis. Tačiau pirmiausia esą kritiką reiškė tie, kas nemokėjo respiratorių teisingai naudoti.

„Reikia pradžiai pradėti nuo to, kad reikia juos teisingai užsidėti, reikalinga ir antra gumelė, kad kaukė teisingai priglustų prie veido. Jei žmonės neteisingai naudoja, tai galima kiekvieną dalyką išniekinti. Vaistus galima ne nuo tos ligos gerti ir numirti. Čia lygiai ta pati istorija“, – teigė jis.

Mediko teigimu, idėjos autoriai stengiasi visiems paaiškinti, kaip respiratorių teisingai dėvėti, kaip akinius prie jos užsidėti ar skydelį.

„Šis respiratorius nėra skirtas visą parą dirbti, bet jis skirtas artimam kontaktui su sergančiu žmogumi. Jei eini priėmimo skyriuje susitikti su pacientu, kuris kosti, tai šis respiratorius visiškai apsaugo“, – teigė A.Liubšys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arūnas Liubšys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arūnas Liubšys

Jis tikino pats bandęs šį respiratorių, todėl visiškai nesupranta, kodėl žmonės jį kritikuoja dėl problemų, kurių nėra.

„Gal žmonės gyvenime nebuvo respiratoriaus užsidėję? Žinoma, su bet kokiu respiratoriumi yra tam tikrų nepatogumų, kokį beužsidėtumėte, bet šis respiratorius, palyginus su kiniškais, yra patikimas, jis sertifikuotas, filtras turi CE ženklą europinį. Su kinišku net negalima lyginti“, – aiškino A.Liubšys.

Jis tikino, kad 99,9 proc. bandžiusių žmonių respiratoriumi buvo patenkinti, bet pripažino, kad yra žmonių, kuriems neįtiksi.

A.Liubšys akcentavo, kad su kiniškais nelyginama ir respiratoriaus kaina. Lietuviškas kainuoja apie 1,5 euro, o už kinišką su pristatymu tenka mokėti apie 8-10 eurų.

Penkioms ligoninėms – po 5 tūkst. kaukių.

Ekstremalių sveikatai situacijų centras jau paskirstė dalį „Intersurgical" pagamintų inovatyvių kaukių-filtrų – po 5 tūkst. šių asmeninių pasaugos priemonių gavo 5 pagrindinės su koronavirusu infekuotais pacientais dirbančios ligoninės.

Šiuo metu daromas paskirstymas GMP stočių medikams, važiuojantiems į iškvietimus pas koronavirusu infekuotus žmones, ketvirtadienį vakare paskelbė SAM.

Kaukės-filtrai ligoninėms ir GMP medikams skirstomos sveikatos apsaugos ministro-valstybės lygio ekstremalios situacijos valstybės operacijų vadovo A.Verygos sprendimu.

Planuojama, kad visas užsakymas bus įvykdytas iki liepos pabaigos, t.y. bus pagaminti visi užsakyti filtrų-kaukių kiekiai, kurie bus nuolat paskirstomi medikams. Numatoma, kad tiekimas dalimis prasideda jau nuo šiandien. Apie 500 tūkstančių vnt. bus patiekta dviejų mėnesių laikotarpiu, o kitas kiekis atitinkamai per panašų laikotarpį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius