-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2022 10 05

Medikai reikalauja užtikrinti, kad išlaidos elektrai nebūtų apmokamos atlyginimų sąskaita

Medikai reikalauja užtikrinti, kad išaugusios energijos kainos gydymo įstaigose nebūtų apmokamos darbuotojų atlyginimų sąskaita, priešingu atveju grasina streiku.
Gydymo įstaigoje
Gydymo įstaigoje / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pažadėtą 5 mln. eurų sumą išaugusioms kainoms amortizuoti Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas Liutauras Labanauskas ragina iškart kelti iki 10 mln. eurų šiems metams.

„Mes reikalaujam dabar menamą sumą 5 mln. iki metų pabaigos didinti iki 10 mln. eurų, ne su priežodžiu, „jeigu reiks“, o iš karto skaičiuoti, kad įstaigose nekiltų nereikalingos panikos ir nebūtų (dengiama) iš atlyginimo fondo. Kitiems metams susiskaičiuokime, kiek bus išlaidų papildomai ir turi būti suplanuotas (augimas) atsižvelgiant į elektros, dujų brangimą“, – per spaudos konferenciją Seime trečiadienį sakė L.Labanauskas.

Pasak jo, jei dėl išaugusių energijos kainų gydymo įstaigos bus priverstos mažinti personalo darbo užmokestį, medikai „imsis visų akcijų įstatymų nustatyta tvarka, neatmetant ir streiko“.

„Jeigu to nedarysime (nebus finansavimo), mes būsime priversti dviem negeroms akcijoms: pirma akcija, kad mes turėsime taupyti, turėsime arba sumažinti pacientų priėmimą, galbūt sumažinti procedūrų skaičių, ir antras dalykas, yra šakos sutarties galiojimas, ten surašytos mūsų susitarimo su valstybe taisyklės, ir ten aiški taisyklė, atlyginimo mažinimo būti negali, jei žmogus atlieka tą patį darbą. Jeigu bus mažinami atlyginimai, mes turėsime imtis visų akcijų įstatymų numatyta tvarka, neatmetant ir streiko“, – kalbėjo L.Labanauskas.

Žada papildomų lėšų

SAM antradienį paskelbė, kad nuo spalio gydymo įstaigoms papildomai skirs 5 mln. eurų, dar daliai jų skiriami 44 mln. eurų už buvusį krūvį koronaviruso pandemijos metu.

„Žiemai gydymo įstaigose šiam momentui yra pasiruošta, buvo perskaičiuoti paslaugų įkainiai. (...) Per artimiausius mėnesius jas turėtų pasiekti dar 5 mln. eurų“, – žurnalistams antradienį sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Šios lėšos per padidintus paslaugų įkainius skiriamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) rezervo lėšų.

Ministro teigimu, esant poreikiui dar papildomų lėšų gali būti skirta ir lapkritį: „Turėsime gyventi tokiu dinamišku ritmu.“

Nuo metų pradžios išlaidoms už komunalines paslaugas, pacientų maitinimą SAM jau buvo skyrusi papildomus 12 mln. eurų. Pasak ministro, kitąmet papildomai biudžete tam planuojama numatyti dar 20 mln. eurų.

Skaičiuojama, kad komunalinės paslaugos įprastai sudaro apie 3 proc., o maitinimas – apie 1 proc. gydymo įstaigų išlaidų. Kaip nurodo SAM, per metus išlaidos už komunalines paslaugos išaugo apie 50 proc., o už maitinimą – daugiau nei 20 procentų.

Mažėtų iki kelių šimtų eurų

Medikų profesinė sąjunga savo ruožtu suskaičiavo, kiek mažėtų atlyginimai, jei išaugusios energijos kainos būtų dengiamos iš darbo užmokesčio.

„Palyginome, kiek brangiau sumokėjome už elektrą, tą patį rugpjūčio mėnesį, paėmėme didžiąsias įstaigas, pabranginimas nuo bendro įstaigos biudžeto buvo nuo 2 iki 3 procentų, didelėse įstaigose net iki 5 proc., bet jei mes pereiname į eurus, skamba labai drastiškai. (...) Mes paskaičiavome, jeigu šiandien reikėtų padengti buvusį rugpjūčio mėnesį iš šio fondo, ant popieriaus gydytojo atlyginimas vidutiniškai mažėtų 200 eurų arba į rankas 120 eurų, slaugytojų atitinkamai 110 ir 85, pridėjus šildymą, gydytojai ant popieriaus 400–450 minusas, į rankas – 250, slaugytojos atitinkamai 300 ir beveik 180 į rankas“, – skaičius vardijo L.Labanauskas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Grynieji eurai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Grynieji eurai

Lietuvos slaugos specialistų organizacijos prezidentė Aušra Volodkaitė sakė, kad specialistai nuogąstauja, kad taupant lėšas gali būti mažinamas atlyginimas.

„Išgyvename sunkų laikotarpį ir labai didelis nuogąstavimas, kad lėšų taupymas vyks sveikatos priežiūros darbuotojų sąskaita, konkrečiai slaugytojų. Nuo metų pradžios padidinus sveikatos priežiūros paslaugų įkainį, slaugytojų darbo užmokestis įstaigose auga labai vangiai, kartais ir labai nedidele skaitine išraiška“, – per spaudos konferenciją Seime sakė A.Volodkaitė.

„Oficialiai deklaruojama, kad slaugytojų darbo užmokestis šiuo metu siekia 1700 eurų neatskaičius mokesčių, bet slaugytojų bendruomenėje tai kelia tam tikrų dvejonių, nepasitenkinimo, kadangi yra begalė įstaigų rajonuose, regionuose, kur slaugytojų darbo užmokestis nesiekia netgi tūkstančio eurų, ir kalbėti apie lėšų taupymą, kai slaugytojams tektų atsisakyti dalies darbo užmokesčio, neleistina“, – pažymėjo profesinės sąjungos vadovė.

SAM, be papildomų lėšų skyrimo, taip pat ragina ligonines, poliklinikas taupyti ir taip mažinti savo išlaidas už komunalines paslaugas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius