Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 08 27

Medikai sunerimę: nauja sutartis gerins darbdavių padėtį, o protestai būtų draudžiami

Medikai vėl kyla į kovą. Jų netenkina kolektyvinės sutarties projektas. Pagal jį – nebus skaičiuojami viršvalandžiai, pacientai galėtų lengviau prisiteisti žalos atlyginimą. O piktintis dėl to, priėmus sutartį, netgi negalėtų – protestai ir streikai būtų draudžiami.
Šalies medikai susitiko mitinge prie Seimo
Šalies medikai susitiko mitinge prie Seimo / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Esą pagrindinių gydymo įstaigų profsąjungos lieka neišgirstos. Sveikatos ministras Aurelijus Veryga sako, kad kalbėtis kviečia visus, o apie kai kuriuos sutarties punktus teigia ir pats negirdėjęs – mat atostogavo.

Medikai dar balandį kovojo už geresnes darbo sąlygas. Jie skelbė, kad vėl rinksis, jei jų prašymai nebus išgirsti, tačiau plakatus medikams gali tekti visam laikui paslėpti. Pagal rengiamą kolektyvinę sutartį jie protestuoti negalėtų.

Medikų sąjūdžio tarybos narys Vytautas Kasiulevičius kalba apie įvairių protesto formų galimybę.

„Protesto formų yra įvairių, ir mes norėtume, kad šakinėje sutartyje tai būtų įteisinta, nebūtinai streikas, paralyžiuojantis gyvenimą“, – sako V.Kasiulevičius.

Tik iš atostogų grįžęs sveikatos apsaugos ministras pats nustebo, kad sutartimi, kurią ir rengia ministerija, bandoma uždrausti protestus.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

„Dar nežinau tų paskutinių dalykų, žiūrėsime, visi suprantame, kad sveikatos sektorius nėra šiaip sektorius, ir streikavimas gali būti susijęs su rizikomis, tai turi būti žiūrima atsargiai. Dėl piketavimo – man naujiena, kas valstybėje tai gali uždrausti“, – sako A.Veryga.

Medikai suskaičiavo, kad iš daugiau nei šimto kolektyvinės sutarties punktų jų darbo sąlygas iš tiesų gerina vos keli. Kiti gerina darbdavių padėtį – štai gydytojų viršvalandžiai ir toliau nebus skaičiuojami, o algos dėl ilgų valandų esą nekils.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius