Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 20 /13:26

G.Nausėda įvertino situaciją dėl koronaviruso: padėtis tokia rimta, kad turėtume pamiršti visus kitus dalykus

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį apsilankė Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre (NVSC). Po susitikimo prezidentas suskaičiavo, kad NVSC trūksta 4 mln. eurų, o pagelbėti darbe įstaigai galėtų kariuomenės atstovai. Pasak prezidento, jei per dieną nustatomų atvejų skaičius padidėtų dvigubai, reikėtų vėl įvesti karantiną.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Prezidentas G.Nausėda susitiko su NVSC direktoriumi Robertu Petraičiu, Vilniaus departamento vadove Rolanda Lingiene, Santaros klinikų Šeimos medicinos centro vadovu Vytautu Kasiulevičiumi bei Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Visuomenės sveikatos fakulteto profesoriumi Mindaugu Stankūnu.

Spaudos konferenciją po susitikimo žiūrėkite čia:

čia 12 val.:

Prezidentas tikino, kad problemų NVSC turi daug ir pirmiausia jos susijusios su etatų ir lėšų atlyginimams trūkumu, o tuomet prarandami geri specialistai.

„Šį klausimą mes turime spręsti ne maldami liežuviais, o tikrai planuodami 2021 m. biudžetą. Kai ką galima padaryti dar šiais metais, tačiau žvelgiant į ateitį, tikrai nepakanka numatyti milijoną ar keletą šimtų tūkstančių papildomai, kurie bus panaudoti tik skoloms grąžinti ir neturės jokios reikšmingos įtakos“, – sakė jis.

Prezidentas suskaičiavo, kad NVSC reiktų papildomų 4 mln. eurų. Dėl to esą reikia „politiškai susitarti“.

Prezidentas svarstė, kad galbūt vertėtų suburti platesnį mokslininkų kolektyvą, kuris ne tik teiktų rekomendacijas valdžios institucijoms, bet ir pačiai visuomenei.

Be to, prezidentas pareiškė, kad padėti NVSC epidemiologams skambučių centruose galėtų ne tik savanoriai, bet ir kariuomenės atstovai.

„Tokia patirtis naudojama, pavyzdžiui, Ispanijoje“, – teigė G.Nausėda.

G.Nausėda: karantinas dabar kainuotų brangiau

Prezidento tvirtinimu, vasarą buvo praleista proga tinkamai pasirengti antrajai koronaviruso bangai. Faktas, kad pirmoji banga praėjo gana lengvai, pasak prezidento, užliūliavo.

„Nusiraminimo nuotaikos savo padarė. Negaliu teigti, kad čia Lietuva yra vienintelė“, – sakė jis ir priminė, kad dėl neigiamos statistikos „raudonuoja“ visa Europa.

Pasak prezidento, kol kas Lietuva dar yra tame taške, kai problemą galima spręsti neuždarant visos šalies į karantiną.

Visgi G.Nausėda prognozavo, kad atvejų skaičiui kylant iki 400, 500 ar net 1000 per dieną, karantino gali nepavykti išvengti, o tai, prezidento nuomone, ekonomikai kainuotų daugiau nei kainavo pavasarinis karantinas.

Padėtis nėra rimta, padėtis yra labai rimta.

Prezidentas iš dalies pritarė kadenciją baigusiai šalies vadovei Daliai Grybauskaitei, kad dabartinį neskubėjimą imtis griežtesnių priemonių galėjo lemti ir rinkimai. Jis vylėsi, kad naujai išrinkta valdžia imsis moksliškai pagrįstų ir tvirtų sprendimų.

„Padėtis nėra rimta, padėtis yra labai rimta. Padėtis yra tiek rimta, kad mes turėtume pamiršti visus kitus dalykus ir imtis būtent šios problemos sprendimo“, – sakė jis.

NVSC vadovo klausimu nutylėjo

Paklaustas, kaip vertina NVSC administracijos ir vadovo Roberto Petraičio darbą, kurio per visą koronaviruso krizę beveik nebuvo matyti ir girdėti, prezidentas tikino, kad dabar ne laikas vertinti ir kabinti medalius.

„Šiandien neįsivelkime į ginčus, kas – ar direktorius, ar pavaduotoja, ar regioninių skyrių vadovai – dirba geriau. Šiandien yra tam tikrų bendrųjų problemų, kurių nesprendžiant visi kiti klausimai bus nebesvarbūs, nes tiesiog paleidime džiną iš savo rankų ir paskui situacijos nesuvaldysime. (...) Rytoj išsiaiškinsime, kas dirbo geriau, kas šiek tiek mažiau dirbo, kam reikia medalį įteikti, o kam nereikia. Šiandien ne tai svarbu“, – kalbėjo G.Nausėda.

R.Petraitis po susitikimo su šalies vadovu neišėjo kalbėti spaudos konferencijoje. Čia ir vėl kalbėjo NVSC Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rolanda Lingienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rolanda Lingienė

Ji tikino, kad šiomis dienomis labai svarbi telkianti lyderystė, kurią pademonstravo prezidentas, atvykęs ne priekaištauti, o išgirsti ir kartu ieškoti sprendimų.

„Jis išgirdo apie mūsų apgailėtinus atlyginimus, milžiniškus darbo krūvius“, – sakė R.Lingienė.

Pasak jos, problemos yra įsisenėjusios, o G.Nausėdos vizitas labai motyvuoja.

NVSC Vilniaus departamento vadovė nurodė, kad kol kas neaišku, kokią pagalbą NVSC žada Vyriausybė. Pasak jos, iš NVSC jau išėjo apie 40 darbuotojų. Jie skundėsi mažais atlyginimais, didele atsakomybe, milžinišku darbo krūviu.

„Jokia ne paslaptis, kad savaitgaliais ir kiti asmenys gauna informaciją apie atvejus. Nieko keisto, jei ją gauname 1 val. nakties ar 1.30 val. nakties“, – teigė ji.

Darbo dienomis, pasak R.Lingienės Vilniaus departamente dirba 15 epidemiologų, po 8 žmones dirba savaitgaliais. Išvis Lietuvoje epidemiologinius tyrimus vykdo 60-70 žmonių.

V.Kasiulevičius: „Nekalbu apie karantiną“

Vilniaus universiteto profesorius Vytautas Kasiulevičius tikino, kad visiškai neabejotina, jog koronaviruso atvejų daugės.

„Mes manome, kad tam tikri tikslinės kontrolės dalykai turi būti diegiami. Tie veiksmai duoda savo rezultatą“, – sakė jis ir pateikė Didžiosios Britanijos pavyzdį, kur ribojami daugiau nei 6 žmonių susibūrimai.

Klausiamas, ar valdžios sprendimai pavėluoti, V.Kasiulevičius tikino, kad kai kurie sprendimai veikia, tačiau nežinia, ar jie bus tvarūs, ilgalaikiai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Kasiulevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vytautas Kasiulevičius

„Nekalbu apie karantiną, bet priemonių reikia“, – akcentavo jis.

V.Kasiulevičiaus teigimu, atvejų atsekamumas yra labai svarbus, todėl NVSC būtina stiprinti.

Profesoriaus teigimu, dabar svarstomas sprendimas savaitei pailginti moksleivių atostogas laikiną efektą gali duoti, tačiau problemos iš esmės neišspręs.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Mindaugas Stankūnas tikino nenorintis užsiimti prognozėmis, tačiau nematantis priežasčių, kodėl užsikrėtimų kreivė turėtų mažėti. Jis pateikė Naujosios Zelandijos pavyzdį, kur didelės krizės išvengta esą dėl to, kad buvo labai stipriai klausoma mokslininkų.

G.Nausėda siūlosi tarpininkauti, burti grupę

G.Nausėda į NVSC atvyko po to, kai pirmadienį Jaunųjų medikų asociacija ir Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinė sąjunga pirmadienį kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą, Vyriausybę ir Sveikatos apsaugos ministeriją ragindami ryžtingų ir mokslu grįstų sprendimų dėl COVID-19 situacijos imtis nelaukiant rinkimų pabaigos.

„Primygtinai raginame valdžios institucijas jau dabar, nelaukiant rinkimų į Seimą pabaigos, imtis ryžtingų, sisteminių, mokslo įrodymais ir gerosiomis kitų šalių praktikomis pagrįstų sprendimų, o mūsų Valstybės vadovą šiuo sudėtingu politiniu laikotarpiu skatiname imtis taip reikalingos telkiančios lyderystės“, – teigia Jaunųjų medikų asociacija ir Lietuvos sveikatos apsaugos darbuotojų profesinė sąjunga.

Jei kažkam susidaro nuomonė, kad specialistai penki, o nuomonės šešios, tai aš su tuo nesutinku.

Vertindamas šį pareiškimą prezidentas tikino, kad visi pareiškimai, kurie daromi iš širdies, yra svarbūs. Jis pritarė, kad ne visada specialistų rekomendacijų valdžioje yra klausomasi. Taip pat prezidentas siūlė savo pagalbą tarpininkaujant tarp specialistų ir Vyriausybės, o gal net sukuriant specialistų grupę prie prezidentūros.

„Jeigu kažkam susidaro nuomonė, kad specialistai penki, o nuomonės šešios, tai aš vis dėlto manyčiau, kad tai neteisinga nuomonė. Tikrai galima prieiti bendrų vardiklių, bendrų rekomendacijų“, – sakė jis.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga kreipimąsi pavadino įdomiu. Anot jo, neaišku, kas turima galvoje kalbant apie lyderystę. Esą mokslininkų Vyriausybė klausosi ir su jais tariasi.

Savaitgalį NVSC pripažino, kad nėra pajėgus kokybiškai atlikti epidemiologinių tyrimų Vilniaus regione. Turimais resursais NVSC gali ištirti 50 atvejų, o šeštadienį Vilniaus apskrityje per dieną buvo nustatyta dvigubai daugiau naujų atvejų.

Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga tvirtino, kad NVSC bus skiriama daugiau lėšų, taip pat jis vylėsi, kad NVSC padėti galėtų savanoriai, paskutiniųjų kursų studentai, o per moksleivių atostogas visuomenės sveikatos specialistai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius