Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 10 26

Medikų sąjūdis prie ministerijos ir ligoninės pagerbė nusižudžiusį kolegą

Medikų sąjūdžio iniciatyva gydytojai šeštadienį degė žvakutes ir dėjo gėles prie Sveikatos apsaugos ministerijos ir Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Lazdynuose. Tokiu būdu siekiama atkreipti valdžios dėmesį į psichologinį smurtą darbo aplinkoje ir pagerbti nusižudžiusį kolegą.
Atminimo akimirka
Atminimo akimirka / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Medikų sąjūdis rengdamas akciją reikalauja tiek iš ligoninių vadovų, tiek iš Sveikatos apsaugos ministerijos vadovybės išreikšti griežtą „ne“ psichologiniam smurtui darbo aplinkoje ir atitinkamai reaguoti gavus bet kokį pranešimą apie mobingo apraiškas įstaigose.

„Pastarųjų dienų įvykiai parodė, kad vis dar gajus psichologinis smurtas mūsų bendruomenėje. Vaikų amžiuje vis dar klesti patyčios, studijų metu nemaža dalis studentų kenčia psichologinį spaudimą iš dėstytojų. Kai tokiems reiškiniams neužkertamas kelias pačioje pradžioje, iškreipti santykiai ir blogosios bendravimo tradicijos persikelia ir į darbo aplinką“, – kvietime degti žvakeles rašo Medikų sąjūdis.

Pranešime teigiama, kad psichologinį spaudimą naudoja tam tikra dalis vadovų ir gydymo įstaigose, o savo tylėjimu jį palaiko ir patys darbuotojai.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Atminimo akimirka
Arno Strumilos / 15min nuotr./Atminimo akimirka

„Kyla klausimas – kodėl? Atsakymas – nes taip patogu. Įbaugintą žmogų lengviau valdyti. Tyla aplink – tai prisitaikėliškumas, baimė, kad aukos vietoje galiu atsidurti aš, jei bandysiu užstoti kolegą ar tam pasipriešinti. Šiandien tam turime ir naują madingą žodį – mobingas. Kaip sustabdyti mobingą? Tik valdžios aiški pozicija, mobingo netoleravimas, kova su bet kokiomis jo apraiškomis padės užgniaužti jį ankstyvoje stadijoje“, – dėsto medikų bendruomenė.

Kaip skelbė 15min, praėjusį savaitgalį ne tik medikus, bet visą visuomenę sukrėtė jauno, šeimą ir vaikų turėjusio gydytojo sprendimas nusižudyti.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Atminimo akimirka
Arno Strumilos / 15min nuotr./Atminimo akimirka

Po šios nelaimės pasipylė įvairiausių šio įvykio interpretacijų, gydytojai viešoje erdvėje atvirai prabilo tiek apie bendresnius sveikatos apsaugos sistemos skaudulius, tiek konkrečiai apie atmosferą Respublikinė Vilniaus universitetinėje ligoninėje (RVUL).

A.Veryga linkęs nesigilinti į konkrečią situaciją

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, socialiniame tinkle pasidalinęs savo komentaru apie šią situaciją, linkęs neieškoti kaltųjų. Politikas tiesiog kvietė žmones būti atidesniems vieni kitiems.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Atminimo akimirka
Arno Strumilos / 15min nuotr./Atminimo akimirka

„Pirmiausia svarbu akcentuoti, kad vietoje atjautos ir susitelkimo prasideda „kaltųjų“ paieškos, vadinamoji raganų medžioklė. Ir tai vyksta, užuot susitelkus ir priminus, jog savižudybė niekada nėra, nebuvo ir nebus išeitis. Jokioje situacijoje ji nebus išeitis. Medikų savižudybės yra itin skaudus reiškinys, kuris, deja, bet sutinkamas ir gerokai labiau pasiturinčiose bei geriau išplėtotą sveikatos priežiūros sistemą turinčiose šalyse. Be to, ir pati profesija yra susijusi su tam tikra skaudžia patirtimi, nes medikams nuolat tenka susidurti su žmogaus kančia, ligomis ar net mirtimi.

Ligoninėse ar skyriuose, kurie teikia skubią pagalbą, susiduriama ir su dideliu darbo tempu. O ir kitose medicinos srityse dažnas medikų perdegimas. Ar galima nuo to apsisaugoti? Ir taip, ir ne. Kai kuriose srityse didelis darbo tempas ir krūvis neišvengiamas. Tada labai svarbu pastebėti galimą perdegimą ar galimus emocinės krizės ir galimos savižudybės grėsmės ženklus. Nebijoti apie tai pakalbinti ir tiesiai paklausti, ar yra sunkumų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Svarbu, kad taptume labiau emociškai raštinga ir empatiška visuomene. Paprastų atsakymų ir kaltųjų paieškos niekur neveda, o tik užkrauna dar didesnį kaltės jausmą ant greta dirbusių kolegų, kuriems ir taip sunku dėl kolegos netekties. Tad būkime žmogiški, solidarūs ir nedarykime to. Neieškokime kaltųjų, neskatinkime naujų nelaimių. Ar medikams padeda nuolatiniai kaltinimai ir net grasinimai susidoroti dėl medicinoje neišvengiamai įvykstančių klaidų?

Ar padeda nuolatiniai priekaištai dėl empatijos stokos, kuomet medikas visą naktį praleido operacinėje ar teikė kitą būtiną pagalbą pacientams? Tikrai ne! Tad daug prasmingiau būtų kuo aktyviau siekti klaidų slėpimo kultūros išgyvendinimo, išmokti kreiptis psichologinės pagalbos ir ją priimti. Įstaigų vadovams turėtų būti svarbu laiku pastebėti grėsmes ir suteikti galimybę darbuotojui gauti reikiamą pagalbą“, – dalinosi A.Veryga.

Emocinė pagalba: kur kreiptis
Emocinė pagalba vaikams
„Vaikų linija“
Kasdien (11-23 val.):
Tel.: 116 111
www.vaikulinija.lt
Emocinė pagalba jaunimui
„Jaunimo linija“
Visą parą:
Tel.: 8 800 28 888
www.jaunimolinija.lt
Emocinė pagalba suaugusiems
„Vilties linija“
Visą parą:
Tel.: 116 123
www.viltieslinija.lt
Emocinė pagalba moterims
„Pagalbos moterims linija“
Visą parą:
Tel.: 8 800 66 366
www.moters-pagalba.lt
Emocinė pagalba rusakalbiams
„Linija Doverija“
II-IV (16-20 val.):
Tel.: 8 800 77 277
Krizių įveikimo centras
Antakalnio g. 97, Vilnius
www.krizesiveikimas.lt
krizesiveikimas
Psichologinė pagalba emigrantams
Draugystės ir emocinės pagalbos linija vyresnio amžiaus žmonėms
Darbo dienomis:
I-V (8 – 20 val.):
Tel.: 8 800 800 20
www.sidabrinelinija.lt
pasikalbekime@sidabrinelinija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius