Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 13 /17:22

Medžiotojų atstovas: trypiama garbė organizacijų, kurios iš tikrųjų gamtą saugo, o ne plepalais gąsdina prie ministerijos

Trečiadienį Seimo Aplinkos apsaugos komitetas (AAK) aiškinosi, kaip buvo tobulinamos didelio pasipiktinimo sulaukusios Medžioklės taisyklės. Posėdyje aplinkos viceministrė Rasa Vaitkevičiūtė negalėjo pasakyti, kas pasiūlė į jas įtraukti leidimą medžioti lankais ir kitus pakeitimus, o medžiotojų atstovas Karolis Girulis tikino, kad šiuo metu vienpusiškai trypiama medžiotojų garbė. Tuo metu aplinkosaugininkų atstovai projekto derinimo procesą vadino pasityčiojimu.
Medžioklė
Medžioklė / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko Jono Talmonto atstovas Karolis Girulis trečiadienį posėdyje kalbėjo, kad rudenį buvo kreiptasi į ministeriją, kad ši įvertintų parengto projekto, kurį parengė draugija, sąlygas.

Pasak jo, balandžio mėnesį iš visuomeninių organizacijų sulaukta nepritarimo lankų idėjai. „Tuo metu tas lankas buvo išbrauktas iš to projekto ir matyt pasimetęs šitas reikalas išlindo tik pačioje pabaigoje, kai ministerija gavo išaiškinamuosius raštus, kad surinkta medžiaga, kuri pateikiama peticijose, nieko bendro su medžiokle ir jos aplinka neturi, nes peticija yra paremta jausmais ir įtakojančiomis nuotraukomis, kuriose yra sužaloti naminiai gyvūnai, katės, šunys, gandrai ir kiti, kurie nemedžiotini“, – aiškino jis.

J.Talmonto atstovas teigė, kad dėl to ministerijos buvo paprašyta persvarstyti šį projektą ir „turėjome visai kitokius sprendimus“.

K.Girulis aiškino, kad medžioklės lanku du žmonės Lietuvoje nesugalvojo, tai kultivuojama ne vieną dešimtmetį.

„Šį kartą mes turime labai stiprų palaikymą iš tarptautinių medžiojamųjų gyvūnų ir laukinės gamtos apsaugos tarnybų“, – kalbėjo jis.

Medžioklės su lanku, pasak jo, nedraudžia jokia ES direktyva ir apskritai joks ES dokumentas.

Medijoje procesas yra vienpusiškas trypiant garbę ir medžiotojų ir visų šitų organizacijų, kurios iš tikrųjų gamtą saugo, o ne plepalais, sakykime, gąsdina, susirinkę prie ministerijos durų

„Turime didžiulius tyrimus, kuriuos atliko didžiulės organizacijos“, – kalbėjo jis. J.Talmonto atstovas teigė, kad yra atlikti tyrimai, kuriuose išsiaiškinta, kokie sužalojimai gyvūnui padaromi lanku, tačiau žiniasklaida, jo žodžiais, nukreipta prieš šių faktų žinojimą.

„Medijoje procesas yra vienpusiškas trypiant garbę ir medžiotojų ir visų šitų organizacijų, kurios iš tikrųjų gamtą saugo, o ne plepalais, sakykime, gąsdina, susirinkę prie ministerijos durų“, – kalbėjo jis.

Medžiotojų draugija, anot jo, prašo diskutuoti šia tema ir prieiti visiems palankių sprendimų.

„Lankas yra tik įrankis, jis nekeičia medžioklės praktikos iš esmės. Lankas išimtinai pranašesnis“, – aiškino jis.

M.Jablonskis: siūlėme nesirinkti Medžiotojų tarybai

Mindaugas Jablonskis iš Vilnius medžiotojų klubo posėdyje aiškino, kad klubas patarė nešaukti Medžiotojų tarybos posėdžių dėl karantino, sakydami, kad visi gali pateikti pastabas raštu.

„Jokios reakcijos į mūsų pasiūlymą įteisinti ir lankus, ir naktines optikas... Pagrindinė priežastis, kodėl siūlyta įteisinti durklus – kai automobilis nutrenkia žvėrį, ypač didesnį, medžiotojai skuba kaip greitoji pagalba ir sako, tai ką, man dabar šautuvą. Tai sako, kad jeigu galėčiau pritvirtinti peilį prie lazdos, baigtųsi to gyvūno kančios, nereikėtų skubėti lapo, reikia būti humaniškiems gyvūno atžvilgiu“, – kalbėjo jis.

M.Jablonskio teigimu, 6 mėnesius nebuvo jokios reakcijos į šiuos pasiūlymus. Tačiau vėliau esą visuomeninės organizacijos panoro posėdžių, nors jau buvo įvestas karantinas.

Jo teigimu, siūlymas įteisinti lankus buvo pateiktas lapkričio 15 dieną.

„Ir visi šešis mėnesius tyli. Tai visiškai suprantama, kad ministerija mato, kad nėra reakcijos ir nėra problemos...“, – teigė jis.

M.Jablonsko teigimu, po to medžiotojai nuolat klausė ministerijos, kodėl, jei nėra pastabų ir pasiūlymų, ši nuostata neįtraukiama į projektą.

„Tuo labiau, kad durklai tikrai žvėries humanizmo vardan“, – aiškino jis.

L.Paškevičiūtė: tai buvo pasityčiojimas

„Aplinkosaugos koalicijos“, prieštaraujančios ne tik dabar jau atsiimtam siūlymui dėl lankų, bet ir kitiems Medžioklės taisyklių pakeitimams, pirmininkė Lina Paškevičiūtė pasakojo, kad pasiūlymų raštu organizacijos nesiuntė – jos pasirengė medžiagą ir laukė posėdžio.

Vėliau, jo nesulaukus, buvo kreiptasi į viceministrę R.Vaitkevičiūtę klausiant, kaip projektas bus derinamas su suinteresuotomis pusėmis, tačiau ji esą apskritai nieko nepaaiškino.

„Tai, kas vyko taryboje raštu, aš net nenoriu sakyti – buvo pasityčiojimas ir Aplinkos ministerija to pasityčiojimo nestabdė“, – patikino ji.

Jau anksčiau visuomeninės organizacijos paviešino derinimo dokumentus, kuriose į jų pastabas atsakyta su keiksmažodžiais ir žeminamu tonu.

L.Paškevičiūtės teigimu, bus prašoma ministerijos oficialiai įvertinti kai kurių Medžioklės tarybos narių elgesį.

jos teigimu, atsakymą iš ministerijos, kaip bus derinamas projektas, organizacijos gavo priešpaskutinę dieną, kai jis turėjo būti baigtas.

„Manau, kad tai turėtų būti netoleruotina, neleistina ir turėtų būti įvertinta“, – kalbėjo ji.

R.Vaitkevičiūtė negalėjo pasakyti, kas pasiūlė lankus

Aplinkos viceministrė R.Vaitkevičiūtė posėdyje pasakojo, kaip buvo priimti Medžioklės taisyklių pakeitimai.

„Mūsų medžioklės tvarkymo konsultacinė taryba yra patariamoji, ją tvirtina ministras“, – posėdyje kalbėjo ji.

Aplinkos ministerijos nuotr. /Rasa Vaitkevičiūtė
Aplinkos ministerijos nuotr. /Rasa Vaitkevičiūtė

Anot jos, per visą laikotarpį buvo gauta daug pasiūlymų ne tik iš medžiotojų bet ir kitų organizacijų.

„Net nepasakysiu kiek visko buvo pateikta, toliau buvo derinama ir gimė projektas“, – į detales nesileido ji.

Konservatorė Aistė Gedvilienė posėdyje kalbėjo, kad ministras anksčiau teikė įstatymo projektą, kuriuo siūlė įteisinti medžioklę lankais ir prožektoriais, tačiau kilus dideliam pasipriešinimui, tai nebuvo įteisinta.

„Kas į pasiūlymus įtraukė medžioklę su lankais, su šunimis, leido pasiimti saugomą gyvūną? Prašau atsakykite konkrečiai“, – viceministrei sakė A.Gedvilienė. Ji taip pat teiravosi, kodėl taisyklės priimtos taip skubiai.

„Pasiūlymai, matyt, buvo teikti tame tarpe ir tų pačių medžiotojų, taip tiksliai pasakyti negaliu pavardėmis, jų buvo daug. Skuba nebuvo didelė, nuo lapkričio 15 dienos mes juos žiūrėjome“, – teigė R.Vaitkevičiūtė.

Parlamentaras Linas Balsys teiravosi, kodėl derinamame dokumente nebuvo siūlymo leisti lankus, o vėliau jis atsirado be jokio suderinimo.

„Posėdžių (Medžioklės tarybos – aut.) tuometu nevyko, nes tiesiog patariamoji komisija kviečiama, kai reikėtų atsakyti į tam tikrus klausimus“, – teigė viceministrė.

Jos teigimu, punktas dėl lankų yra derinimo pažymoje.

„Geriau nemeluokit“, – replikavo L.Balsys, o liberalas Simonas Gentvilas paprašė viceministrės pateikti derinimo pažymą, kuriame, kaip ji teigė, yra įrašyti lankai.

„Atšaukti Medžioklės taisyklių pakeitimus bus keblu“

Aplinkosauginės organizacijos anksčiau pasipiktino, kad su jomis buvo derintas vienas Medžioklės taisyklių variantas, o priimtas kitas, kuriame atsirado leidimas nuo 2022 metų medžioti lankais.

„Kadangi medžioklės sezonas jau yra prasidėjęs, bijau, kad paimti ir panaikinti visą įsakymą bus labai keblu“, – aiškino viceministrė. Anot jos, dėl to dar reikės pasitarti suteisininkais.

Medžioklę su lankais ir durklais atšaukė

Į kampą įspraustas aplinkos ministras K.Mažeika antradienį atšaukė Medžioklės taisyklių punktą, kuriuo nuo 2022 metų balandžio būtų leidžiama medžioklė lankais ir durklais.

Tačiau visuomeninės aplinkosaugos organizacijos tikina, kad Medžioklės taisyklėse yra visa eilė kitų žalingų pakeitimų. 15min antradienį jau skelbė, kad tarp pakeitimų – jei anksčiau buvo leidžiama su prožektoriais medžioti tik šernus, o dabar jau ir lapes, ir daug kitų gyvūnų.

Iš gyvūnų, kurių medžioklė limituojama, sąrašo ministras išbraukė stirnas ir danielius. Įsakymu buvo prailginti kai kurių rūšių gyvūnų medžioklės terminai, įtvirtinta „akivaizdžiai sergančio gyvūno“ , kurį galima pribaigti, kad nesikankintų, sąvoka, leista vilioti gyvūnus prie pat rezervatų, leista žuvininkystės tvenkiniuose medžioti ne tik kormoranus, bet ir visus žuvilesius paukščius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius