Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 06 12

Taip, kaip buvo, nebebus: konservatoriams tai nėra gera žinia

Nors po Seimo rinkimų susibūrusioje centro dešinės valdančiojoje koalicijoje nebuvo daug meilės, dirbant drauge jos dar labiau sumažėjo. Dabartinė koalicija išliks, juolab kad nė vieni nespjauna kitų pusėn. Vis dėlto politologės Rimos Urbonaitės manymu, galios pozicijos, nepaisant konservatorių kiekybinio sunkiasvoriškumo, gali kiek koreguotis pastarųjų nenaudai. O politologė Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili pažymėjo, kad galimas liberalų radikalumas konservatoriams pavojingas tik jeigu Seime bus sprendžiami itin svarbūs klausimai, kuriems reikalingas jų palaikymas.
Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis
Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Konservatorių lyderių Gabrieliaus Landsbergio ir premjerės Ingridos Šimonytės iniciatyva dėl pirmalaikių Seimo rinkimų, o parlamentarams nesutikus pasileisti – žadėtas Vyriausybės atsistatydinimas, koalicijos partneriams buvo it perkūnas iš giedro dangaus.

Nors labai stebėtis gal neverta – daugiau kaip pustrečių metų gyvuojant Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD), Liberalų sąjūdžio ir Laisvės partijos koalicijai, liberaliosios jėgos neretai buvo ignoruojamos didžiųjų partnerių.

Kartais ir už akių „išskalbiamos“, kaip atsitiko su pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą restoranams valstybės biudžeto projekto tvirtinimo metu palaikiusia Laisvės partija, kuri, TS-LKD prezidiumo sprendimu, buvo paskelbta pažeidusi valdančiosios koalicijos sutartį.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Seimo Laisvės frakcija
Lukas Balandis / BNS nuotr./Seimo Laisvės frakcija

Koalicinė taryba, skirta aptarti svarbiausius klausimus ir planuojamus sprendimus, taip ir nebuvo sukurta.

Tiesa, penktadienį į prezidiumo posėdį susirinkę TS-LKD atstovai be kita ko patvirtino, kad ji bus kuriama.

„Siekiant gerinti komunikaciją tarp koalicijos partnerių pritaria siūlymui formalizuoti koalicinę tarybą, kurią sudarytų: ministrė pirmininkė, koaliciją sudarančių partijų pirmininkai, frakcijų seniūnai ir po vieną papildomą frakcijų atstovą“, – sakoma partijos prezidiumo sprendime.

Apie daug konservatorių siūlymų – net itin reikšmingų, pavyzdžiui, mokesčių reformą, liberalai ir laisviečiai iš anksto informuojami nebūdavo, kaip patys kraipydavo ūsą, – daugiau sužinodavo iš žiniasklaidos, o ne konservatorių.

Be to, ir statomi ant ausų.

Tarkime, I.Šimonytė atsistatydinti grasino ir „Belaruskalij“ trąšų tranzito per Lietuvą istorijos įkarštyje.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Andrius Bagdonas, Edita Rudelienė, Eugenijus Gentvilas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Andrius Bagdonas, Edita Rudelienė, Eugenijus Gentvilas

„Laisviečiai“ skųsdavosi nesulaukiantys daugiau konservatorių paramos vadinamiesiems vertybiniams įstatymų projektams Seime, tiesa, koalicinėje sutartyje pripažįstamas frakcijose dėl to egzistuojantis nuomonių išsiskyrimas.

Vis dėlto kai kurie konservatoriai netgi leisdavo sau pareikšti, kad po tam tikrų Laisvės partijos atstovų sprendimų, ieškodami paramos, pastarieji turės „šliaužti ant kelių ir sakyti, kad bus geri“.

Kiek mąžtelėjus konservatorių įsiūbuotai politinei audrai, Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pastebėjo, kad viešoji erdvė pildosi įdomiais vertinimais dėl koalicijos ateities – galima skaityti apie būsimą „darbą iš išskaičiavimo“, suprask, nebe „iš meilės“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius