-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 16 /2019 07 17

Melas feisbuke: bijoti „šokančio Popiežiaus“ nereikia

Socialiniame tinkle plinta 2018 m. publikuota nuotrauka, perspėjanti apie telefoninius sukčius ir kompiuterinį virusą. Įrašo ketinimai gali būti geri, tačiau jokios informacijos, pagrindžiančios platinamus teiginius, nėra.
Popiežius Pranciškus lankosi Filipinuose, 2015 m.
Popiežius Pranciškus lankosi Filipinuose, 2015 m. / „Scanpix“/AP nuotr.

Nuotrauka, kurioje pateikiamas perspėjimas, pasidalinta feisbuko grupėje „Viltis – gyvenimo skonis“. Įrašas pirmą kartą publikuotas 2018 m. rugsėjį. Mažiau nei per metus įrašu pasidalinta daugiau kaip 27 tūkst. kartų. Vien liepos 15–16 d. klaidinančia informacija pasidalino per 600 socialinio tinklo vartotojų.

15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle
15min nuotr./Klaidinantis įrašas socialiniame tinkle

Pasirodžius 15min publikacijai puslapio administratoriai įrašą pašalino.

Dvi melagystės viename

Pirmąja platinamo įrašo dalimi gyventojai raginami vengti atsiliepti į skambutį iš neįprastai atrodančio telefono numerio. Viešai prieinamos telefono numerių patikros svetainės rodo, kad nuotraukoje matomas telefono numeris registruotas Rusijos Novosibirsko regione.

Įvedę telefono numerį „Google“ paieškoje aptiksime, kad toks pats pranešimas apie pavojingą telefono numerį ir vaizdo įrašu platinamą virusą buvo pasirodęs ir rusų kalba.

Tiesa, pritaikius įrašą Lietuvos vartotojams 4 tūkst. neįvardintos valiutos virto 4 tūkst. JAV dolerių, nepaisant to, kad mokėjimai už ryšio paslaugas Lietuvoje skaičiuojami ne Jungtinių Valstijų valiuta, o eurais.

15min nuotr./Rusijos socialiniuose tinkluose platinta apgaulė
15min nuotr./Rusijos socialiniuose tinkluose platinta apgaulė

Pasak „Tele2“ komunikacijos vadovo Baltijos šalyse Andriaus Baranausko, informacija apie apmokestinamą atsilieptą skambutį – melaginga.

„Galioja paprasta taisyklė. Už atsilieptą skambutį Lietuvoje tikrai mokėti nereikia. Ir tuo labiau tokios didelės sumos. Tai tiesiog nėra tiesa“, – patikino pašnekovas.

Vis dėlto A.Baranauskas pastebi, kad, pavyzdžiui, skambučiai į egzotiškas valstybes gali kainuoti brangiai. Telefoniniai sukčiai aukoms skambteli iš egzotiškai atrodančio telefono numerio, tačiau nelaukia, kol bus atsiliepta. Taip auka skatinama perskambinti.

„Paliekamas praleistas skambutis ir žmogus perskambina. O ten laukia sukčiai, kuriems net nereikia atsiliepti. Dažnai vien už sujungimą išskaičiuojama suma, kaip telekomunikacinis įvykis. Pakanka išgirsti ir užimtumo signalą“, – sakė „Tele2“ atstovas, tačiau patikino, kad baimintis atsiliepti būnant Lietuvoje nereikėtų.

Asmeninio archyvo nuotr./„Tele2“ korporacinės komunikacijos direktorius Baltijos šalyse Andrius Baranauskas
Asmeninio archyvo nuotr./„Tele2“ korporacinės komunikacijos direktorius Baltijos šalyse Andrius Baranauskas

Išaiškinta prieš ketverius metus

Antroji puslapyje „Viltis – gyvenimo skonis“ platinamo įspėjimo dalis ragina neatidaryti vaizdo įrašo, pavadinimu „Popiežiaus šokis“. Su šiuo tariamu virusu susiję mitai interneto platybėse klajoti pradėjo dar 2015 m.

Faktų tikrinimo tinklalapis snopes.com jau tuomet stebėjosi šios informacijos sklaida. Socialinių tinklų vartotojai skatino vieni kitus vengti atidaryti nuorodą su vaizdo įrašu, kuriame esą galima išvysti šokantį popiežių, tačiau nė vienas perspėjimu pasidalinęs žmogus negalėjo pasakyti pirminio informacijos šaltinio ir nebuvo matęs vaizdo įrašo.

Po dvejų metų tą patį mitą paneigė hoax-slayer.net faktų tikrintojai, konstatavę, kad patikimos informacijos apie tariamą virusą nėra. Tiesa, pastebėta, kad atsirado alternatyvi „šokančio popiežiaus“ apgaulės versija – „šokanti Hilary Clinton“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus

Panašu, kad, apskriejęs planetą, per Rusiją šis pranešimas prasibrovė ir į Lietuvos socialinius tinklus. Nustatyti informacijos skleidėjų tikslą – sudėtinga. Lietuviškos feisbuko grupės administratoriai į 15min klausimus neatsakė.

Tiesa, internete platinamo melagingo turinio tikslai dažniausiai pragmatiški. Pavyzdžiui, siekiama suaktyvinti puslapio ar grupės sekėjų gretas bei padidinti puslapio populiarumą. Kuo daugiau aktyvių sekėjų turi feisbuko puslapis, tuo didesnė jo rinkos vertė bei jame pardavinėjamos reklamos kaina.

Norint apsisaugoti nuo telefoninių ir kompiuterinių virusų rekomenduojama vengti naudoti nepatikimas išmaniųjų telefonų programėles, neatidarinėti įtartinai atrodančių nuorodų su prisegtais failais, įvertinti ar, pavyzdžiui, elektroninį laišką atsiuntė pažįstamas asmuo.

Jei laišką atsiuntęs asmuo pažįstamas, reikėtų įsitikinti, kad elektroninio pašto adresas, iš kurio siunčiamas laiškas, nekelia įtarimo. Taip pat rekomenduojama įsidiegti antivirusinę programą, naudoti ugniasienes, automatiškai blokuojančias žalingą informaciją.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programoje, kuria siekiama stabdyti melagingų naujienų plitimą socialiniame tinkle.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius